Αρχική » ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ » Άρθρα Erasmus

Αρχείο κατηγορίας Άρθρα Erasmus

Εθνικός χρόνος

Ιστορικό

– 5η Κινητικότητα Erasmus+ KA122 στην Ισπανία

#ErasmusQuake Γυμνασίου Μυγδονίας στην Ισπανία: Environmental Education 

Στην Τενερίφη ένα ενθουσιαστικό σεμινάριο (28/10-2/11) με εστίαση στην ενσωμάτωση στρατηγικών περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ήρθε να πλουτίσει το αποθετήριο δράσεων της σχολικής ζωής μας στο Γυμνάσιο Μυγδονίας! Πρόκειται για την 5η και τελευταία κινητικότητα του project Erasmus KA122 που υλοποιούμε. Έχει τίτλο “Εν δράσει και εν κινήσει: ένας Erasmus δημιουργικός σεισμός!” ή εν συντομία ErasmusQuake

Στόχος αυτής της δράσης μας ήταν η βιωματική επαφή με τους πυλώνες της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε συνεργατικό διεθνικό περιβάλλον εκπαιδευτικών από πολλές χώρες της Ευρώπης. Η ζύμωση και η δημιουργική ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων κατά τη διάρκεια του 6ήμερου σεμιναρίου, πλαισιώθηκε από εργαστήρια με ποικίλη εστίαση: η μάστιγα της fast fashion και το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, η ευφάνταστη αξιοποίηση που μεταμορφώνει τα “άχρηστα”, η καλλιτεχνική περιβαλλοντική δημιουργία κα. Τέλος, με χαρακτηριστικά μελέτης πεδίου συμμετείχαμε στη δράση: “Το ηφαίστειο Teide: η φύση, τα δέντρα και τα φυτά των Καναρίων ως το ηφαίστειο και η περιήγηση στο εσωτερικό του γιγάντιου κρατήρα του“.

Οι εκπρόσωποι του σχολείου μας, ο Διευθυντής, η υπεύθυνη επικοινωνίας Erasmus και η Γεωλόγος, καταγράψαμε υλικό και πλουτίσαμε το προσωπικό μας εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό αποθετήριο και επιστρέφοντας στην Ελλάδα είμαστε έτοιμοι για δράσεις διάχυσης και διαμόρφωσης στρατηγικών περιβαλλοντικής ενσυναίσθησης στη σχολική μας μονάδα και την ευρύτερη κοινότητα! 

Λεπτομερής αποτύπωση της εκπαιδευτικής εμπειρίας που απολαύσαμε στην Τενερίφη διατίθεται :

στη σελίδα μας στο Facebook: https://m.facebook.com/A.Li.E.N.EroERASMUS/

στη σελίδα μας στο Instagram: https://www.instagram.com/ero_erasmus_greece

και στη σελίδα αυτού του Erasmus έργου μας: https://erasmus-quake.com/

– Η γιορτή Erasmus Days 2024 στο Γυμνάσιο Μυγδονίας

Γιορτάσαμε και φέτος τις Erasmus Days! #ErasmusDaysChallenge

https://www.erasmusdays.eu/event/gymnasio-mygdonias/

Μια εκδήλωση με πρωτοβουλία του 15μελούς μαθητικού Συμβουλίου διαμόρφωσε στο σχολείο μας το 1ο ErasmusForum μαθητών από όλα τα τμήματα.

Οι εκπρόσωποι των μαθητών ταξίδεψαν νοερά σε σχολεία της Ιρλανδίας, της Φινλανδίας και της Εσθονίας, σχολεία τα οποία φιλοξένησαν μαθητές και εκπαιδευτικούς της ομάδας ErasmusQuake.

.

Τα παιδιά που συμμετείχαν στην κινητικότητα στην Ιρλανδία τον περασμένο Μάιο, μαθητές της Α΄ Λυκείου σήμερα, μίλησαν μαζί μας και παρουσίασαν την εμπειρία τους από την επίσκεψη στο σχολείο του Δουβλίνου.

Τα σχολεία του Ελσίνκι και του Ταλίν παρουσιάστηκαν από τις τέσσερις εκπαιδευτικούς που τα επισκέφτηκαν κατά την κινητικότητα του Αυγούστου. Η συζήτηση που ακολούθησε γέννησε ενδιαφέρουσες ιδέες για εφαρμογή στο δικό μας σχολείο!

Και το eTwinning ήταν παρόν στην εκδήλωση! Βραβεύτηκαν οι μαθητές του έργου “Screen Time for Green Time” που απέσπασε Εθνική Ετικέτα Ποιότητας.

Ευχαριστούμε πολύ τους μαθητές των περσινών ομάδων ErasmusQuake και eTwinning, σήμερα μαθητές του ΓΕΛ Μυγδονίας, καθώς και τη Διεύθυνση του σχολείου τους που έδωσε την άδεια για την παρουσία τους.

.

.

#ΣυνεχίζουμεErasmus και αλλάζουμε το σχολείο μας!

– Διάχυση εργασιών της κινητικότητας Erasmus+ KA122 σε Φινλανδία & Εσθονία

Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου 2024 υλοποιήθηκε η κινητικότητα ενδοϋπηρεσιακής κατάρτισης Erasmus+ KA122 τεσσάρων εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Μυγδονίας, ως επίσκεψη εργασίας στη Φινλανδία και την Εσθονία, με αντικείμενο την παρακολούθηση σεμιναρίου και την επαφή με τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών αυτών.

Την Πέμπτη 12/09/24 έγινε η διάχυση των εργασιών της κινητικότητας στους συναδέλφους, όπου αρχικά παρουσιάστηκαν οι αρχές λειτουργίας και το πολιτισμικό υπόβαθρο των εκπαιδευτικών συστημάτων των δύο χωρών. Έπειτα, οι τέσσερις μετέχουσες καθηγήτριες, καθεμιά διαφορετικής ειδικότητας, μετέφεραν την εμπειρία τους από την επίσκεψη σε δύο Φινλανδικά και δύο Εσθονικά σχολεία – είδαμε τους χώρους, μάθαμε για τον τρόπο οργάνωσης της υλικοτεχνικής υποδομής, τους τρόπους συνεργασίας των εκπαιδευτικών και βέβαια τις μεθόδους διδασκαλίας που παρακολουθήσαμε στην πράξη.

Η γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε, με την αναγνώριση θετικών και αρνητικών στοιχείων της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις χώρες αυτές καθώς και τη σύγκρισή τους με την Ελληνική πραγματικότητα, είχε στόχο την αξιοποίηση των χρήσιμων πρακτικών για τη βελτίωση της δικής μας εκπαιδευτικής διαδικασίας.

.

.

Ευχαριστούμε τις κυρίες Μαρία Δαγγλή, Αναστασία Καραστερίου, Ζωή Καραζαρίφη και Βανέσα Ποζίδου που έγιναν οι πολλαπλασιαστές των νέων παιδαγωγικών εμπειριών που απέκτησαν.

Περισσότερα για την κινητικότητα στη Φινλανδία και την Εσθονία . . .

– Διάχυση εργασιών της κινητικότητας Erasmus+ KA122 στη Φλωρεντία

«Στρατηγικές διαχείρισης τάξης» ήταν το θέμα του εκπαιδευτικού σεμιναρίου που παρακολούθησαν δυο εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Μυγδονίας από 19 ως 24 Αυγούστου 2024 στη Φλωρεντία της Ιταλίας, στο πλαίσιο της κινητικότητας ενδοϋπηρεσιακής κατάρτισης καθηγητών του Erasmus+ KA122 που υλοποιούμε.

Την Τετάρτη 11/09/24 στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας έγινε η διάχυση του περιεχομένου του σεμιναρίου στους συναδέλφους, με κύριο σκοπό τη συνεχή εκπαίδευση και ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των συναδέλφων, προκειμένου να βελτιωθεί ολιστικά η ποιότητα της εκπαίδευσης και η απόδοση μαθητών και εκπαιδευτικών!

Μοιραστήκαμε ιδέες – πρακτικές για τον περιορισμό εντάσεων και προστριβών που μπορεί να διαταράσσουν το ήρεμο και εποικοδομητικό κλίμα μέσα στην τάξη και συζητήσαμε σχετικά με την πρακτική εφαρμογή τους στο δικό μας σχολείο. Αξιολογήθηκε ως χρήσιμη η τακτική της “μη βίαιης επικοινωνίας” με τον “ταραξία “. Καλό είναι να ξεκινάμε πάντα με μια περιγραφή της συμπεριφοράς του, επισημαίνοντας τα αρνητικά σημεία για την ευρυθμία της τάξης, να θυμίζουμε τις φυσικές συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς, να καταλήγουμε με μια “αίτηση-παράκληση“, η οποία θα αφορά το καλό του συνόλου της τάξης. Επίσης, στη διαχείριση μιας αποτελεσματικής και σύγχρονης τάξης μπορεί να συμβάλει σημαντικά η ενθάρρυνση της συμμετοχής των μαθητών στην ανακάλυψη της γνώσης, χρησιμοποιώντας καινοτόμα εργαλεία κατά τη διάρκεια του μαθήματος. 

.

.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Καραγεωργίου Αστέριο και την κ. Ελένη Βουδούρη που έγιναν οι πολλαπλασιαστές των νέων παιδαγωγικών εμπειριών που απέκτησαν.

Περισσότερα για την κινητικότητα στην Ιταλία . . .

– 4η Κινητικότητα Erasmus+ KA122, σε Φινλανδία και Εσθονία

Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου, για το Γυμνάσιο Μυγδονίας, Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS ΚΑ122 με τίτλο «Εν τάξει και εν κινήσει», τέσσερεις καθηγήτριες του σχολείου μας συμμετείχαν σε επιμορφωτική κινητικότητα στο Ελσίνκι της Φινλανδίας και στο Ταλλίν της Εσθονίας από τις 24 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου 2024. Η επιμόρφωση υλοποιήθηκε από τον οργανισμό EduFuture και είχε το θέμα :  «Benchmarking the Finnish and the Estonian Education System».

Οι καθηγήτριες του σχολείου μας που συμμετείχαν ήταν η κα Μαρία Δαγγλή, φιλόλογος, η κα Αναστασία Καραστερίου, γεωλόγος, η κα Ελισσάβετ Ποζίδου, καθηγήτρια Αγγλικών και η κα Ζωή Καραζαρίφη, καθηγήτρια Γαλλικών. Συνεργάστηκαν για μια εβδομάδα με εκπαιδευτικούς από άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες και από άλλα δύο ελληνικά σχολεία.

Στόχος των σεμιναρίων να γνωρίσουν το Φινλανδικό και Εσθονικό σύστημα εκπαίδευσης μέσα από βιωματικές επισκέψεις στα σχολεία των δύο αυτών χωρών, αλλά και μέσα από πολύ αξιόλογες διαλέξεις διακεκριμένων προσωπικοτήτων του εκπαιδευτικού χώρου.

Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο “Leppӓvaaran Upper Secondary School”, Λύκειο στην περιοχή του Ελσίνκι, καθώς και στο “Lagstad Secondary School”, ένα σχολείο για μαθητές από τριών έως δεκαέξι ετών – χώρος που φιλοξενεί βρεφονηπιακό σταθμό έως και μαθητές γυμνασίου! Άρτιες εγκαταστάσεις, υλικοτεχνικός εξοπλισμός, πεντακάθαροι χώροι σωστά οργανωμένοι για να υποδεχτούν μαθητές και εκπαιδευτικούς καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας, για μελέτη αλλά και για χαλάρωση! Συμμετέχοντας στην τάξη, κατά την πραγμάτωση του εκπαιδευτικού έργου, σίγουρα διαπιστώνει κανείς πόσο πιο έυκολο γίνεται το έργο των συναδέλφων μέσα σε τέτοιους χώρους και ταυτόχρονα πόσο πιο ευέλικτοι και εφευρετικοί είναι οι εκπαιδευτικοί της χώρας μας, που προσπαθούν να φανούν αντάξιοι του έργου τους κάτω από δύσκολες τις περισσότερες φορές συνθήκες.

Στην Εσθονία πραγματοποιήθηκαν οι εξής εκπαιδευτικές επισκέψεις : α) «Ehte Gymnasium» – Χώρος όπου φιλοξενούνται δημοτικό και γυμνάσιο μαζί. Πραγματοποιήθηκε ξενάγηση και περιήγηση στις αίθουσες, στα εργαστήρια, στα γυμναστήρια, στους χώρους χαλάρωσης και διαλείμματος από Εσθονούς συναδέλφους, καθώς και μία πολύ εμπεριστατωμένη ενημέρωση σχετικά με το Εσθονικό εκπαιδευτικό σύστημα. β) «Pelgulinna Gymnasium» – Η ξενάγηση και η ενημέρωση για το εκπαιδευτικό σύστημα του Γυμνασίου/Λυκείου έγινε από την υποδιευθύντρια του σχολείου και ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική για την νοοτροπία των Εσθονών εκπαιδευτικών, αλλά και των μαθητών. “ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” , ίσως είναι οι τρεις λέξεις κλειδιά του περίφημου Εσθονικού συστήματος Εκπαίδευσης.

Τέλος, η επιμορφωτική κινητικότητα πλαισιώθηκε με πολιτιστικές περιηγήσεις ξεναγήσεις στο Ελσίνκι καθώς και στο Ταλλίν. Από την εμβληματική δημόσια βιβλιοθήκη έως και τους υπέροχους κήπους και δάση, το Ελσίνκι αποκαλύφτηκε μία πόλη της Σκανδιναβίας ανυπέρβλητης ομορφιάς! Η γραφική πρωτεύουσα της Εσθονίας, από την άλλη, με τα κτήρια γοτθικού ρυθμού, προσέφερε ένα ταξίδι στον μεσαίωνα με τους τροβαδούρους και τις ντάμες τους!

Η εμπειρία ανεπανάληπτη, από τον συγχρωτισμό με εκπαιδευτικούς άλλων χωρών έως και την μύηση και την γνωριμία με τα εκπαιδευτικά συστήματα αλλά και τον πολιτισμό της Φινλανδίας και Εσθονίας, η κινητικότητα ΕRASMUS KA122 στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία! Προτροπή και ευχή, να μπορέσουν κι άλλοι συνάδελφοι να συμμετέχουν σε τέτοιες δράσεις.

Mπορείτε να βρείτε φωτογραφίες και πληροφορίες με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα του έργου μας https://erasmus-quake.com καθώς και στους λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων της ομάδας Erasmus του σχολείου:  facebook : A.Li.E.N.EroERASMUS  &  instagram : ero_erasmus_greece

– 3η Κινητικότητα Erasmus+ KA122, Φλωρεντία, Ιταλία

Στο πλαίσιο του εγκεκριμμένου για το Γυμνάσιο Μυγδονίας Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA122 «Εν τάξει και εν κινήσει – ένας Erasmus δημιουργικός σεισμός φέρνει την κίνηση της αλλαγής και εμπεδώνει την καινοτομία στην καθημερινή σχολική πράξη!» με κωδικό: 2023-1-EL01-KA122-SCH-000125123, δύο  εκπαιδευτικοί  μας βίωσαν μια σημαντική εμπειρία, παρακολουθώντας το επιμορφωτικό σεμινάριο «Classroom Management Solutions for Teachers: New Methodologies, Effective Motivation, Cooperation and Evaluation Strategies».

Η επιμόρφωση έλαβε χώρα στη Φλωρεντία της Ιταλίας και υλοποιήθηκε από τον οργανισμό Europass Teacher Academy από τις 19-24 Αυγούστου του 2024.

Οι καθηγητές που συμμετείχαν στην κινητικότητα αυτή ήταν ο κ. Καραγεωργίου Αστέριος και η κ. Βουδούρη Ελένη, και οι δύο φιλόλογοι του σχολείου μας.

.

Μέσα από ομαδοσυνεργατικές προσεγγίσεις οι καθηγητές μας ήρθαν σε επαφή με συναδέλφους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γνώρισαν άλλα εκπαιδευτικά συστήματα και αντάλλαξαν γνώμες και πληροφορίες.

Στόχος του σεμιναρίου ήταν να προβάλει στους εκπαιδευτικούς στρατηγικές διαχείρισης για  μια αποτελεσματική και σύγχρονη τάξη, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή των μαθητών στην ανακάλυψη της γνώσης, χρησιμοποιώντας καινοτόμα εργαλεία στην τάξη.

Οι καθηγητές μας μοιράστηκαν ιδέες και πρακτικές που βοηθούν τους εκπαιδευτικούς στο να περιορίζουν τις εντάσεις και προστριβές που μπορεί να διαταράσσουν το ήρεμο και εποικοδομητικό κλίμα μέσα στην τάξη. Μια τακτική που μπορεί να συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή είναι η “μη βίαιη επικοινωνία” με τον “ταραξία“. Καλό είναι να ξεκινάμε πάντα με μια περιγραφή της συμπεριφοράς του, επισημαίνοντας τα αρνητικά σημεία για την ευρυθμία της τάξης, να θυμίζουμε τις φυσικές συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς, να καταλήγουμε με μια “αίτηση-παράκληση”, η οποία θα αφορά το καλό του συνόλου της τάξης. Επίσης, στη διαχείριση μιας αποτελεσματικής και σύγχρονης τάξης μπορεί να συμβάλει η ενθάρρυνση  της συμμετοχής των μαθητών στην ανακάλυψη της γνώσης, χρησιμοποιώντας καινοτόμα εργαλεία στην τάξη, όπως το TED-ed  το οποίο μπορεί να εξάψει την περιέργεια των μαθητών και να τους οδηγήσει σταδιακά στη γνώση. Αν καταφέρουμε να κάνουμε τον μαθητή να νιώσει ότι «παίζει», το αποτέλεσμα είναι καλύτερο!

Η εφαρμογή όλων των παραπάνω μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία στέρεων σχέσεων όλων των εμπλεκόμενων στην διαδικασία της μάθησης και να οδηγήσει σε μια τάξη που θα διακατέχεται από τις αρχές της ευρυθμίας, της ισορροπίας και του σεβασμού. Ο εμπλουτισμός της παιδαγωγικής διαδικασίας με νέες μεθόδους που εστιάζουν σε μια ολιστική προσέγγιση δίνει άλλη διάσταση στην καθημερινή εκπαιδευτική πράξη με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η εμπειρία  ήταν εξαιρετική!

.

Προτροπή και ευχή όλων μας, να συμμετέχουν σε τέτοιες δράσεις και να έχουν ανάλογες εμπειρίες όλο και περισσότεροι συνάδελφοι του σχολείου μας.

Μπορείτε να βρείτε φωτογραφίες και πληροφορίες με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα του έργου μας https://erasmus-quake.com καθώς και στους λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων της ομάδας Erasmus του σχολείου:  facebook : A.Li.E.N.EroERASMUS  &  instagram : ero_erasmus_greece

– Νέες δράσεις του Erasmus+ KA122 έργου μας μέσα στο καλοκαίρι 2024

Η νέα σχολική χρονιά 2024-25 ξεκίνησε λίγο νωρίτερα για έξι από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας! Το δεύτερο μισό του Αυγούστου υλοποιήθηκαν δυο κινητικότητες επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στο πλαίσιο του έργου μας με τίτλο : «“Εν τάξει και εν κινήσει” – ένας Erasmus δημιουργικός σεισμός φέρνει την κίνηση της αλλαγής και εμπεδώνει την καινοτομία στην καθημερινή σχολική πράξη!» και κωδικό : 2023-1-EL01-KA122-SCH-000125123 .

.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αναρτηθούν ενημερώσεις και υλικό σχετικά με τις κινητικότητες αυτές.

Εν τω μεταξύ, μπορείτε να βρείτε φωτογραφίες και πληροφορίες με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα του έργου μας https://erasmus-quake.com καθώς και στους λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων της ομάδας Erasmus του σχολείου:  facebook : A.Li.E.N.EroERASMUS  &  instagram : ero_erasmus_greece

– Σαν βγεις στον πηγαιμό για το Δουβλίνο…

“Έχουμε γύρισμα!” ακουγόταν χαρούμενα στους χώρους του σχολείου, όσο η ομάδα Erasmus εργαζόταν για την παραγωγή της ταινίας μας που παρουσιάζει την προεργασία της μαθητικής κινητικότητας στο Trinity Comprehensive School του Δουβλινου.

Απολαύστε την ταινία μας!

– Ενημέρωση Συλλόγου Διδασκόντων για την Erasmus μαθητική κινητικότητα στο Δουβλίνο

Στο φιλόξενο χώρο της σχολικής μας βιβλιοθήκης ο Σύλλογος διδασκόντων συναντήθηκε για να ενημερωθεί για τις δράσεις και τα αποτελέσματα της μαθητικής κινητικότητας στο Δουβλίνο, που πραγματοποιήθηκε από 5 ως 12 Μαΐου στο πλαίσιο της υλοποίησης του Erasmus+ KA122 έργου του σχολείου μας, το «Εν τάξει και εν κινήσει – ένας Erasmus δημιουργικός σεισμός φέρνει την κίνηση της αλλαγής και εμπεδώνει την καινοτομία στην καθημερινή σχολική πράξη!».

Περιγράφηκαν οι ενέργειες που έγιναν από την πρώτη επαφή με το Ιρλανδικό σχολείο και τη συμφωνία για συνεργασία, την προπαρασκευαστική επίσκεψη των εκπαιδευτικών τον περασμένο Νοέμβριο, μέχρι και την υλοποίηση της μαθητικής κινητικότητας.

Οι παιδαγωγικοί στόχοι του έργου αναλύθηκαν και παρουσιάστηκε ο τρόπος επίτευξης και τα αποτελέσματά τους μέσα από τις δραστηριότητες των μαθητών, τόσο κατά την περίοδο της προετοιμασίας όσο και κατά τις ημέρες των εργασιών στο Ιρλανδικό σχολείο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παρουσίαση μαθήματος βασισμένου στη μέθοδο CLIL, το οποίο προβλήθηκε ως καλή πρακτική συνδυασμού γλωσσικού μαθήματος και φυσικής αγωγής.

Εισηγήτρια ήταν η κα Μαρία Δαγγλή, Erasmus contact person του σχολείου μας και μία εκ των συνοδών καθηγητών και των οργανωτών της μαθητικής κινητικότητας.

.

– Επιμορφωτική ενδοσχολική δράση για την ESEP

Οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Μυγδονίας παρακολούθησαν επιμόρφωση με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για τη Σχολική Εκπαίδευση (ESEP) – Επαγγελματική εξέλιξη εκπαιδευτικών και Έργα eTwinning» στο πλαίσιο της Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού Έργου σχολικών μονάδων. Εισηγήτρια ήταν η κα Αναστασία Καραστερίου, μέλος της ομάδας που έχει υλοποιήσει βραβευμένα με Εθνικές και Ευρωπαϊκές Ετικέτες Ποιότητας eTwinning έργα του σχολείου μας.

Πρόκειται για επιμορφωτική ενδοσχολική δράση για την ενημέρωση των εκπαιδευτικών ως προς τη χρήση της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για τη Σχολική Εκπαίδευση (Εuropean School Education Platform – ESEP) και τις δυνατότητες που παρέχει στους εκπαιδευτικούς για την υλοποίηση καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων, τη δημιουργία έργων eTwinning, το διαμοιρασμό εκπαιδευτικού υλικού και τη συμμετοχή σε σεμινάρια κατάρτισης και επαγγελματικής ανάπτυξης. Συμπληρωματικά, προτάθηκε και η ιστοσελίδα http://www.etwinning.gr/ της Ελληνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης, η οποία επίσης περιέχει υποστηρικτικό υλικό και ευκαιρίες για παρακολούθηση επιμορφωτικών σεμιναρίων.

– Η ErasmusQuake μαθητική κινητικότητα στο Δουβλίνο

Τόπος: Δουβλίνο, Ιρλανδία

Τίτλος προγράμματος: «Εν τάξει και εν κινήσει – ένας Erasmus δημιουργικός σεισμός φέρνει την κίνηση της αλλαγής και εμπεδώνει την καινοτομία στην καθημερινή σχολική πράξη!»

Κωδικός προγράμματος: 2023-1-EL01-KA122-SCH-000125123

Κυριακή του Πάσχα 2024

Η ErasmusQuake ομάδα των 12 μαθητών και 3 καθηγητών του Γυμνασίου Μυγδονίας αποχαιρετούμε τις οικογένειές μας και συναντιόμαστε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, με αποσκευές γεμάτες προσδοκίες και διάθεση να μάθουμε, να μοιραστούμε, να πλουτίσουμε την προσωπική και τη σχολική μας εμπειρία. Η πτήση για την όμορφη πόλη του Δουβλίνου είναι η αρχή της πολυαναμενόμενης εβδομάδας τής διά ζώσης συνεργασίας με τους μαθητές και τους καθηγητές του Ιρλανδικού σχολείου Trinity Comprehensive Ballymun που θα μας φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις του.

Η Ιρλανδία μάς υποδέχτηκε με λιακάδα    

.

και γιορτάσαμε το Πάσχα τσουγκρίζοντας αυγά στο Mountjoy Square Park.  

Όλη την εβδομάδα της κινητικότητας, στο πλαίσιο δράσεων του μαθησιακού προγράμματος, οι μαθητές μας συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια, παρακολούθησαν μαθήματα και παρουσιάσεις, παρουσίασαν τα δικά τους έργα προετοιμασίας και πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές πολιτιστικές επισκέψεις.

Συγκεκριμένα, ένα πλούσιο πρωινό πρόγραμμα στο φιλόξενο σχολείο Trinity Comprehensive Ballymun ενθουσίασε τους μαθητές του σχολείου μας. Οι αρχικά αμήχανες δραστηριότητες γνωριμίας με τους Ιρλανδούς συμμαθητές τους αποδείχθηκαν η αρχή μιας γόνιμης συνεργασίας και η υπόσχεση μελλοντικής αλληλογραφίας με τον παλιό καλό, παραδοσιακό τρόπο!

Σε βιωματικά εργαστήρια Έλληνες και Ιρλανδοί μαθητές, δουλεύοντας σε μικτές (διεθνικές) ομάδες, διδάχθηκαν Ιστορία και Τέχνη —κατασκευάζοντας αντίγραφα των Sun Discs της Εποχής του Χαλκού— καθώς και Μαγειρική στο πλαίσιο της Οικιακής Οικονομίας. Με έμφαση στη μέθοδο CLIL, οργανώθηκε μάθημα της γλώσσας Gaelic Irish σε συνδυασμό με τη γυμναστική και την τέχνη!

Οι Ιρλανδοί μαθητές παρουσίασαν πληροφορίες για τη χώρα και τους κατοίκους της και ετοίμασαν πολλά κουίζ και Κυνήγι Θησαυρού. Οι Έλληνες μαθητές παρουσίασαν τις δημιουργίες τους για την προετοιμασία της κινητικότητας: μια εφημερίδα με άρθρα για το σχολείο υποδοχής, για το Πανεπιστήμιο Trinity College, τα αξιοθέατα και τα μουσεία του Δουβλίνου, όπως επίσης και δυο παραμύθια εμπνευσμένα από ιρλανδικούς μύθους. Επιπλέον, παρουσίασαν τα δώρα που έφεραν στους οικοδεσπότες τους, ένα γιγάντιο παζλ με ζωγραφιές τους σχετικά με την Ελλάδα και τρία επιτραπέζια παιχνίδια γνώσεων. Οι ερωτήσεις για τα παιχνίδια αυτά δημιουργήθηκαν επί τόπου από όλους τους μαθητές, Έλληνες και Ιρλανδούς, σε διεθνικές ομάδες.

Ιδιαίτερα διασκεδαστική για τους μαθητές μας αποδείχθηκε η δραστηριότητα εκμάθησης παραδοσιακού ιρλανδικού τραγουδιού και χορού! Αλλά και οι Ιρλανδοί μαθητές συμμετείχαν με πολύ ενθουσιασμό στην εκμάθηση του Χασαποσέρβικου χορού! Με μεγάλη χαρά γνώρισαν μαθητές και καθηγητές του Trinity Comprehensive τα Πασχαλινά έθιμά μας. Ναι, τους κεράσαμε τσουρέκι, τους διδάξαμε το τσούγκρισμα των αυγών και ανταλλάξαμε ευχές!

Το Trinity Comprehensive Ballymun είναι ένα σχολείο ανοιχτό στην τοπική κοινωνία και κατάφερε να ενσωματώσει κι εμάς στις δράσεις του! Εξαιρετικά διασκεδαστική ήταν η συμμετοχή μας σε αγώνα δρόμου, που οργανώθηκε συμμετέχοντας σε δράση του δήμου της περιοχής σχετικά με την προώθηση της ευεξίας και της καλής ψυχικής υγείας, όπως και μια εκδήλωση περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος για την προστασία και τη δημιουργία φωλιών για τα μεταναστευτικά πουλιά swift.

Οι μαθητές και οι καθηγητές του Γυμνασίου Μυγδονίας κατά την παραμονή μας στο Ιρλανδικό σχολείο είχαμε και μια επιπλέον αποστολή! Λειτουργήσαμε ως «φιλικοί κατάσκοποι»· παρατηρήσαμε και καταγράψαμε ιδέες και πρακτικές, με σκοπό να εμπλουτίσουμε τη λειτουργία, την αισθητική, τις περιβαλλοντικές και τις συμπεριληπτικές πρακτικές του δικού μας σχολείου.

Το πολιτιστικό κομμάτι της κινητικότητας αποδείχθηκε ιδιαίτερα αξιόλογο και ενδιαφέρον! Οι μαθητές του σχολείου μας είχαν δουλέψει τους προηγούμενους μήνες και ήταν έτοιμοι να μας παρουσιάσουν εκεί σημαντικά στοιχεία για όλα τα αξιοθέατα και τα μουσεία που επισκεφθήκαμε.  

Αρχικά, στο διαδραστικό μουσείο Dublinia γνωρίσαμε την ιστορία της πόλης, τη δημιουργία της τον 9ο αιώνα από τους Βίκινγκς και τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής στα ζοφερά χρόνια του μεσαίωνα. Θαυμάσαμε τους γοτθικού ρυθμού ναούς του πολιούχου της χώρας St Patrick και τον Christ Church Cathedral, τον παλαιότερο ναό της πόλης με την κρύπτη και τους σημαντικούς θησαυρούς. Επισκεφθήκαμε το επιβλητικό Κάστρο του Δουβλίνου και την γκαλερί του Chester Beatty με τα ιδιαίτερα εκθέματα από την Άπω και τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη. Στην Εθνική Πινακοθήκη της Ιρλανδίας κάθε μαθητής και μαθήτρια ξενάγησε την υπόλοιπη ομάδα, έχοντας από πριν αναζητήσει πληροφορίες για κάποια επιλεγμένα έργα τέχνης. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο ανακαλύψαμε εκθέματα τόσο διαφορετικά από αυτά που βλέπουμε στα δικά μας μουσεία! Τέλος, last but not least, όπως θα λέγανε και οι νέοι μας φίλοι, το Trinity College με τη βιβλιοθήκη και το Μουσείο του Book of Kells μας χάρισαν μια αξέχαστη μουσειακή εμπειρία! Θαυμάσαμε τον τρόπο κατασκευής και την πλούσια διακόσμηση των βιβλίων των Ευαγγελίων που δημιουργήθηκαν τον 9ο αιώνα και εντυπωσιαστήκαμε από την μεγάλη Παλιά Βιβλιοθήκη και την αναπαράσταση της αιωρούμενης «Γαίας».

Τους 12 μετέχοντες μαθητές της Γ΄ τάξης συνόδευσαν ο Διευθυντής του σχολείου μας κύριος Αθανάσιος Μπράβος και οι εκπαιδευτικοί κυρίες Μαρία Δαγγλή και Αναστασία Καραστερίου. Για τα περισσότερα παιδιά της ομάδας ήταν η πρώτη επίσκεψη σε χώρα του εξωτερικού και η πρώτη τους πτήση, ενώ για κάποιους το πρώτο ταξίδι μακριά από την οικογένειά τους! Για όλα τα παιδιά πάντως, η 1η ERASMUS κινητικότητα! Για εμάς τους καθηγητές, ασχέτως της μικρής ή μεγάλης μας Erasmus εμπειρίας, είναι πάντα μια καινούργια εμπειρία, μια συνάντηση με συναισθήματα, βιώματα και πρόσωπα που δεν αποτελεί επανάληψη, ούτε μπορεί να επαναληφθεί!

Τελικά, όλα αυτά επιβεβαιώνουν τον τίτλο της ιστοσελίδας του έργου μας: ένας ErasmusQuake, ένας πραγματικός σεισμός δημιουργικότητας και συνεργασίας!

.

– Όταν η γνώση και οι εμπειρίες μοιράζονται

Στο Πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA122 που υλοποιεί το σχολείο μας, τέσσερις εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν επιμορφωτικό σεμινάριο στη Νίκαια της Γαλλίας με θέμα “Happy Schools – Positive Education for Wellbeing and Life Skills Development”.

Την Παρασκευή 26 Απριλίου έγινε η διάχυση του σεμιναρίου στους συναδέλφους του σχολείου μας!

Μοιραστήκαμε ιδέες και πρακτικές στους τομείς της εκπαίδευσης και ψυχικής υγείας για την καλύτερη ανάπτυξη και συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτικών! Κύριος σκοπός της διάχυσης των εργασιών του σεμιναρίου είναι η συνεχής εκπαίδευση και ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των συναδέλφων, προκειμένου να βελτιωθεί ολιστικά η ποιότητα της εκπαίδευσης και η απόδοση των μαθητών και εκπαιδευτικών!

Ευχαριστούμε πολύ τις κυρίες Ζωή Καραζαρίφη, Ελένη Βουδούρη, Βανέσα Ποζίδου και Ελευθερία Μούρα. Με τον ενθουσιασμό και την αγάπη τους για μαθητές και συναδέλφους γίνονται οι πολλαπλασιαστές των νέων παιδαγωγικών εμπειριών που απέκτησαν.

.

.

Erasmus#ΕΡΩerasmus#ErasmusQuake#

– Η πρώτη μας ErasmusQuake εφημερίδα!

Καθώς προετοιμάζεται η μαθητική κινητικότητα στο Δουβλίνο στο πλαίσιο του Erasmus+ KA122 έργου μας «”Εν τάξει και εν κινήσει” – ένας Erasmus δημιουργικός σεισμός φέρνει την κίνηση της αλλαγής και εμπεδώνει την καινοτομία στην καθημερινή σχολική πράξη!» , οι 12 μετέχοντες μαθητές ερευνούν, ανακαλύπτουν, δημιουργούν και παρουσιάζουν!

Επέλεξαν τις θεματικές, αναζήτησαν πληροφορίες, εμπνεύστηκαν από την ιστορία, τα μνημεία, τους χώρους επίσκεψης, έγραψαν παραμύθια με άρωμα Ιρλανδίας και έγιναν αρθρογράφοι! Η πρώτη τους εφημερίδα είναι έτοιμη!

– Διάλεξε ένα Erasmus logo!

Πόσο ευφάνταστοι αποδεικνύονται οι μαθητές του σχολείου μας όταν καλούνται να δημιουργήσουν!

Η ομάδα Erasmus του Γυμνασίου Μυγδονίας σας προσκαλεί να δείτε τις δημιουργίες τους και να ψηφίσετε!

Στην πορεία της προετοιμασίας για την μαθητική κινητικότητα Erasmus+ KA122 στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, οι 12 μετέχοντες μαθητές κλήθηκαν να προτείνουν το λογότυπο της κινητικότητας. Δούλεψαν, άλλοι ατομικά και άλλοι σε ζευγάρια, άλλοι με τον παραδοσιακό τρόπο της ζωγραφικής και άλλοι με τις νέες τεχνολογίες, και μας παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους!

7 τα προτεινόμενα έργα και καλούμαστε όλοι μας να τα θαυμάσουμε και να ψηφίσουμε αυτό που προτιμάμε. Το επικρατέστερο θα συντροφεύει την ομάδα όχι μόνο τις ημέρες της μετακίνησης αλλά και κατά την προετοιμασία και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων μετά την επιστροφή.

Μπορείτε να δείτε τα λογότυπα και να ψηφίσετε ακολουθώντας τον σύνδεσμο εδώ ή https://bit.ly/erasmusLOGO ή μέσω του QRcode

Η μαθητική αυτή κινητικότητα θα πραγματοποιηθεί από 5 ως 12 Μαΐου 2024 στο πλαίσιο του Erasmus+ KA122 έργου μας με τίτλο: «”Εν τάξει και εν κινήσει” – ένας Erasmus δημιουργικός σεισμός φέρνει την κίνηση της αλλαγής και εμπεδώνει την καινοτομία στην καθημερινή σχολική πράξη!» και κωδικό: 2023-1-EL01-KA122-SCH-000125123 . Το σχολείο μας θα συνεργαστεί με το Trinity Comprehensive School, Ballymun του Δουβλίνου.

Η ομάδα Erasmus του Γυμνασίου Μυγδονίας έχει παρουσία και στα social media:

facebook : A.Li.E.N.EroERASMUS

instagram : ero_erasmus_greece

– 1η Κινητικότητα Erasmus+ KA122, Νίκαια, Γαλλία

Είναι και κάποιες φορές που η σχολική ζωή επιφυλάσσει εκπλήξεις ευχάριστες, που οι προσδοκίες ξεπερνιούνται και γίνονται ένας ανεκτίμητος θησαυρός εμπειριών και συναισθημάτων που μπορεί να μας συνοδεύουν για την υπόλοιπη ζωή μας. Μία τέτοια εμπειρία βιώσανε 4 καθηγήτριες του γυμνασίου μας, κατά την διάρκεια της επιμορφωτικής κινητικότητας στα πλαίσια του εγκεκριμμένου για το Γυμνάσιο Μυγδονίας Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA122 με τίτλο «”Εν τάξει και εν κινήσει” – ένας Erasmus δημιουργικός σεισμός φέρνει την κίνηση της αλλαγής και εμπεδώνει την καινοτομία στην καθημερινή σχολική πράξη!» με κωδικό: 2023-1-EL01-KA122-SCH-000125123 . Η κινητικότητα έλαβε χώρα από τις 11 έως και τις 16 Μαρτίου 2024 στην Νίκαια της Γαλλίας και υλοποιήθηκε από τον οργανισμό Europass Teacher Academy.

Το θέμα της επιμόρφωσης ήταν: “Happy Schools – Positive Education for Wellbeing and Life Skills Development” και οι καθηγήτριες που συμμετείχαν στην επιμορφωτική κινητικότητα ήταν: η κα Καραζαρίφη Ζωή, καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας, η κα Ποζίδου Βανέσσα, καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας, η κα Μούρα Ελευθερία, καθηγήτρια Μαθηματικών στην ειδική Αγωγή και η κα Βουδούρη Ελένη, καθηγήτρια φιλόλογος.

Μέσα από ομαδοσυνεργατικές προσεγγίσεις ήρθαν σε επαφή με συναδέλφους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γνώρισαν άλλα εκπαιδευτικά συστήματα και αντάλλαξαν γνώμες και πρακτικές.

Το σεμινάριο  στόχευε στην ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε νέες κοινωνιολογικές και ψυχολογικές θεωρίες:

 α. PERMA: The Scientific Theory of Happiness

 β. FLOW: The Principle of Engagement

η εφαρμογή των οποίων μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία στέρεων σχέσεων όλων των εμπλεκόμενων στην διαδικασία της μάθησης και να οδηγήσει στην ψυχική ηρεμία, αρμονία με τον εαυτό τους και ενσυναίσθηση  με τα υπόλοιπα μέλη της μαθητικής κοινότητας. Ο εμπλουτισμός της παιδαγωγικής διαδικασίας με νέες μεθόδους που εστιάζουν σε μιά ολιστική προσέγγιση της προσωπικότητας του δίδυμου μαθητή-δασκάλου, δίνει άλλη διάσταση στην καθημερινή εκπαιδευτική πράξη με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Το σεμινάριο πλαισιώθηκε και από δύο πολύ ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις στην πανέμορφη πόλη της Νίκαιας, οργανωμένες από τον ίδιο οργανισμό, για να μας μυήσει στην ιστορία, στις γεύσεις και στα χρώματα αυτής της μεσογειακής πόλης της Γαλλίας, την άλλοτε αποικία των Φωκααίων.

Η εμπειρία ανεπανάληπτη!

Προτροπή και ευχή όλων μας, να συμμετέχουν σε τέτοιες δράσεις όλο και περισσότεροι συνάδελφοι του σχολείου μας.

– Ενδοσχολική επιμόρφωση: Εφαρμόζοντας το CLIL στο Γυμνάσιο Μυγδονίας

Σε μια διαδικτυακή συνάντηση το απόγευμα της Τετάρτης 31/01/2024 οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας παρακολούθησαν την ενδοσχολική επιμόρφωση με τίτλο «Εφαρμόζοντας το CLIL στο Γυμνάσιο Μυγδονίας: Εμποτισμός των γνωστικών με γλωσσικούς στόχους».

Εισηγήτριες ήταν η φιλόλογος κα Μαρία Δαγγλή και η γεωλόγος κα Αναστασία Καραστερίου, οι οποίες είχαν επιμορφωθεί για την εφαρμογή της μεθόδου στην Οξφόρδη, στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS KA1 με κωδικό: 2016-1-EL01-KA101-022929 και με τίτλο: «CLIL και Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.): από τη θεωρία στη σχολική πράξη. Μαθαίνω, παρατηρώ και εφαρμόζω, για μια δυναμική διδασκαλία με επίκεντρο το μαθητή!».

Παρουσιάστηκαν παραδείγματα της μέχρι τώρα αξιοποίησης της μεθόδου CLIL (Content and Language Integrated Learning) από τις δύο εισηγήτριες τόσο στη διδασκαλία μέσα στην τάξη όσο και κατά την υλοποίηση συνεργατικών Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus και eTwinning καθώς και από την συνδιδασκαλία της καθηγήτριας Γαλλικών κας Ζωής Καραζαρίφη με τον γυμναστή κο Τιμολέοντα Μυγδανάλευρο. Επιπλέον, η καθηγήτρια αγγλικών κα Ελισάβετ Ποζίδου παρουσίασε ένα τρόπο αξιοποίησης της μεθόδου, συνδυάζοντας το μάθημα των αγγλικών με την τέχνη.

Τέλος, αναλύθηκε μια πρόταση συνδιδασκαλίας, εμπνευσμένη από τις αρχές της παιδαγωγικής μεθόδου C.L.I.L. κατά την οποία ο εκπαιδευτικός φιλολογικών μαθημάτων, ως «γλωσσική σκιά», συνεργάζεται με τον εκπαιδευτικό των άλλων αντικειμένων για να οργανώσουν σχέδιο μαθήματος που στοχεύει στη γλωσσική εξομάλυνση των κειμένων και της επιστημονικής ορολογίας στη μητρική γλώσσα, έτσι ώστε να γίνει το διδακτικό περιεχόμενο καλύτερα αντιληπτό από τους μαθητές.

.

.

– Επίσκεψη εργασίας στο Δουβλίνο για την προετοιμασία της Erasmus κινητικότητας

Η επίσημη αρχή μιας νέας συνεργασίας έγινε στο Δουβλίνο! Οι μαθητές του Γυμνασίου Μυγδονίας και του Trinity Comprehensive Ballymun School θα συναντηθούν δια ζώσης την ερχόμενη άνοιξη, χάρη στο νέο Erasmus+ ΚΑ122 έργο του σχολείου μας με τίτλο «Εν τάξει και εν κινήσει – ένας Erasmus δημιουργικός σεισμός φέρνει την κίνηση της αλλαγής και εμπεδώνει την καινοτομία στην καθημερινή σχολική πράξη!» και κωδικό : 2023-1-EL01-KA122-SCH-000125123.

Για την καλύτερη προετοιμασία της κινητικότητας οι εκπαιδευτικοί-συντονίστριες του έργου, οι κυρίες Μαρία Δαγγλή και Αναστασία Καραστερίου, στις 16 και 17 Νοεμβρίου επισκέφθηκαν το Ιρλανδικό σχολείο – ένα σχολείο που κάνει πράξη τη συμπερίληψη και σημαντικά μειώνει τη μαθητική διαρροή, γεμάτο ενθαρρυντικά μηνύματα και θετικά ερεθίσματα προς τους μαθητές, με κύριο μέλημα τη δημιουργία κλίματος αποδοχής και τη βελτίωση της σχολικής εμπειρίας. Στις συναντήσεις με τη διευθύντρια, την υποδιευθύντρια και τους εκπαιδευτικούς του Trinity Comprehensive Ballymun καθορίστηκαν οι ημερομηνίες της επίσκεψης των μαθητών του Γυμνασίου Μυγδονίας, οι πρόδρομες εργασίες των μαθητών και οι τρόποι επικοινωνίας – συνεργασίας μεταξύ τους.

Μετά το ωράριο λειτουργίας του σχολείου, καθώς και την τρίτη ημέρα της προπαρασκευαστικής αυτής επίσκεψης, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας μερίμνησαν για την οργάνωση της φιλοξενίας, της εστίασης και των μετακινήσεων των μαθητών μας στην Ιρλανδική πρωτεύουσα. Έμφαση δόθηκε επίσης και στις επιλογές για το πολιτιστικό πρόγραμμα της κινητικότητας με διερευνητικές επισκέψεις και συναντήσεις με υπευθύνους μουσείων και άλλων σημαντικών αξιοθέατων της πόλης.

.

.

Τρεις ημέρες γεμάτες ήχους και εικόνες του γεμάτου ζωντάνια Δουβλίνου, έφεραν πίσω στην Ελλάδα μοναδικό υλικό και αμέτρητες ιδέες για τη βέλτιστη προετοιμασία της εμπειρίας της μαθητικής κινητικότητας!

#ΣυνεχίζουμεErasmus

– Το Γυμνάσιο Μυγδονίας στο Διεθνές Συνέδριο ICERI2023, Σεβίλλη

Η Διεθνής Ακαδημία Τεχνολογίας, Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης International Academy of Technology, Education and Development (IATED) διοργάνωσε το «ICERI2023 – 16ο ετήσιο Διεθνές Συνέδριο Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας», 13-15 Νοεμβρίου 2023 στη Σεβίλλη, Ισπανία. https://iated.org/iceri/   

Το Γυμνάσιο Μυγδονίας ήταν εκεί! Δύο εισηγήσεις έφεραν το σχολείο μας στο προσκήνιο και τις δράσεις του στο φως αυτού του σημαντικού διεθνούς συνεδρίου.

Συγκεκριμένα, η φιλόλογος κα Μαρία Δαγγλή και η γεωλόγος κα Αναστασία Καραστερίου παρουσίασαν μια πρόταση συνδιδασκαλίας, εμπνευσμένη από την εφαρμογή της παιδαγωγικής μεθόδου C.L.I.L. (Content and Language Integrated Learning) στο σχολείο μας. Ο τίτλος της εισήγησης ήταν «The CLIL Language Shadow Teacher co-teaching model». Ο εκπαιδευτικός φιλολογικών μαθημάτων ως «γλωσσική σκιά» συνεργάζεται με τον εκπαιδευτικό των άλλων αντικειμένων για να οργανώσουν σχέδιο μαθήματος που στοχεύει στη γλωσσική εξομάλυνση των κειμένων και της επιστημονικής ορολογίας, έτσι ώστε να γίνει το διδακτικό περιεχόμενο καλύτερα αντιληπτό από τους μαθητές.

Η δεύτερη εισήγηση, με τίτλο «The Temptation of Presentation and Storytelling» , ήταν μια εργασία της κας Μαρίας Δαγγλή σχετικά με το θετικό αντίκτυπο του Erasmus KA1 έργου του σχολείου μας “The temptation of Presentation and Storytelling! Once upon a… school…there was the pedagogical bet of improving both teacher’s and student’s soft skills!” (2018-19). Προβλήθηκαν τόσο ο τρόπος υλοποίησης του έργου όσο και τα αποτελέσματά του στα χρόνια που ακολούθησαν, καθώς αποτέλεσε σημαντικό εφόδιο για τη σχολική μας κοινότητα και εφαλτήριο για την υλοποίηση νέων έργων Erasmus και eTwinning.

.

Η συμμετοχή στο συνέδριο ICERI2023 ήταν μια πραγματικά απίστευτη και πολύτιμη εμπειρία. Ανταλλάξαμε απόψεις με εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων από διάφορες χώρες του κόσμου, προετοιμάσαμε το έδαφος για μελλοντικές συνεργασίες, παρακολουθήσαμε ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και χρήσιμα διαδραστικά εργαστήρια και γνωρίσαμε την πόλη της Σεβίλλης μέσα από το πολιτιστικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε την τρίτη ημέρα του συνεδρίου. Εισπράξαμε θετικότατα σχόλια για τις δράσεις του σχολείου μας και ενθάρρυνση για μια δημιουργική συνέχεια!

#ΣυνεχίζουμεERASMUS

.

– Η επίσημη αρχή του νέου Erasmus+ KA122 έργου μας

Μια ακόμη “ΕΡΩ Erasmus” δημιουργική περιπέτεια ξεκινά!

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Γυμνασίου Μυγδονίας και της Εθνικής μας Μονάδας ΙΚΥ για το νέο Erasmus+ KA122 έργο με τίτλο : «”Εν τάξει και εν κινήσει” – ένας Erasmus δημιουργικός σεισμός φέρνει την κίνηση της αλλαγής και εμπεδώνει την καινοτομία στην καθημερινή σχολική πράξη!» και κωδικό : 2023-1-EL01-KA122-SCH-000125123

Έχει 18μηνη διάρκεια (01/09/2023 – 28/02/2025) και περιλαμβάνει κινητικότητες ενδοϋπηρεσιακής κατάρτισης καθηγητών καθώς και μετακίνηση ομάδας μαθητών σε σχολείο του εξωτερικού. Οι στόχοι του έργου είναι οι εξής:

  1. Εμφατική επιμονή στην ανάπτυξη δεξιοτήτων του 21ου αιώνα για μαθητές και εκπαιδευτικούς: ένα σχολείο εφαλτήριο στόχων!
  2. Ενίσχυση κατανόησης του πλαισίου της ΕΕ και αναγνώριση της προσφοράς της στον άνθρωπο, το σχολείο, την κοινωνία. Συνειδητοποίηση του ρόλου μαθητή-καθηγητή ως μοχλού ανάδειξης κοινών αξιών & αρχών της ΕΕ
  3. Εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς: Ενίσχυση του ενταξιακού και συμπεριληπτικού χαρακτήρα της μάθησης στο σχολείο μας ή αλλιώς “United in diversity”- Διαχείριση κρίσεων & Πρόληψη εκφοβισμού
  4. Η επικαιροποίηση κώδικα περιβαλλοντικής συμπεριφοράς στο σχολείο και καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης με εφαρμογή καλών πρακτικών
  5. Γλωσσομάθεια: ενίσχυση δεξιοτήτων και κατάκτηση μηχανισμών βελτίωσης

Με συνεργασία, ομαδικότητα και διάθεση για δημιουργία το Γυμνάσιο Μυγδονίας προχωρά και σε αυτή τη σχολική χρονιά!

– Το Γυμνάσιο Μυγδονίας στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο eTwinning

Το Γυμνάσιο Μυγδονίας και το τριετές Erasmus-eTwinning έργο “A.Li.E.N.?” που πρόσφατα ολοκληρώσαμε άφησαν το αποτύπωμά τους κατά τις εργασίες του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου eTwinning «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στα συνεργατικά σχολικά προγράμματα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» που διοργανώθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Υποστήριξης eTwinning στη Σύρο από τις 20 ως τις 22 Οκτωβρίου 2023 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (αρ. πρωτ. 92721/2023).  https://www.etwinning.gr/conf2023 .

Το συνέδριο υλοποιήθηκε υβριδικά, δια ζώσης και εξ αποστάσεως με διαδικτυακή μετάδοση (livestreaming).

Ο τίτλος της εισήγησης των εκπαιδευτικών Μ.Δαγγλή και Α.Καραστερίου ήταν «Η σύζευξη τέχνης και λογοτεχνίας στον δημιουργικό κόσμο των Erasmus και eTwinning» . Πρόκειται για μια διδακτική πρόταση ενσωμάτωσης της τέχνης και της λογοτεχνίας στη σχολική πράξη, όπως εφαρμόστηκε στη στρατηγική σχολική σύμπραξη Erasmus+ ΚΑ229 “Art & Literature in Education’s Nature! Is it an A.Li.E.N.?” που υλοποιήσαμε ως συντονιστικό σχολείο.

Παρουσιάστηκαν οι στόχοι και οι βασικοί άξονες του έργου καθώς και η πραγμάτωση των στόχων αυτών μέσω των τριών σπονδυλωτών eTwinning έργων μας. Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να θαυμάσουν κάποιες από τις πολλές συνεργατικές δημιουργίες των μαθητών μας και τον τρόπο δημιουργίας της Erasmus Πινακοθήκης που κοσμεί τους διαδρόμους του σχολείου μας.

Η εισήγηση αυτή παρουσιάστηκε εξ αποστάσεως και μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.

#ΣυνεχίζουμεErasmus, λοιπόν, με ακόμη περισσότερη επιθυμία εμπλοκής στον δημιουργικό κόσμο του Erasmus και το συνεργατικό σύμπαν του eTwinning!

.

.

Ημερολόγιο

Νοέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Ο καιρός

Μετάφραση – Translation

Google Maps