Αρχική » ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ » Άρθρα eTwinning

Αρχείο κατηγορίας Άρθρα eTwinning

Εθνικός χρόνος

Ιστορικό

– Ενδοσχολική επιμόρφωση: Εφαρμόζοντας το CLIL στο Γυμνάσιο Μυγδονίας

Σε μια διαδικτυακή συνάντηση το απόγευμα της Τετάρτης 31/01/2024 οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας παρακολούθησαν την ενδοσχολική επιμόρφωση με τίτλο «Εφαρμόζοντας το CLIL στο Γυμνάσιο Μυγδονίας: Εμποτισμός των γνωστικών με γλωσσικούς στόχους».

Εισηγήτριες ήταν η φιλόλογος κα Μαρία Δαγγλή και η γεωλόγος κα Αναστασία Καραστερίου, οι οποίες είχαν επιμορφωθεί για την εφαρμογή της μεθόδου στην Οξφόρδη, στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS KA1 με κωδικό: 2016-1-EL01-KA101-022929 και με τίτλο: «CLIL και Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.): από τη θεωρία στη σχολική πράξη. Μαθαίνω, παρατηρώ και εφαρμόζω, για μια δυναμική διδασκαλία με επίκεντρο το μαθητή!».

Παρουσιάστηκαν παραδείγματα της μέχρι τώρα αξιοποίησης της μεθόδου CLIL (Content and Language Integrated Learning) από τις δύο εισηγήτριες τόσο στη διδασκαλία μέσα στην τάξη όσο και κατά την υλοποίηση συνεργατικών Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus και eTwinning καθώς και από την συνδιδασκαλία της καθηγήτριας Γαλλικών κας Ζωής Καραζαρίφη με τον γυμναστή κο Τιμολέοντα Μυγδανάλευρο. Επιπλέον, η καθηγήτρια αγγλικών κα Ελισάβετ Ποζίδου παρουσίασε ένα τρόπο αξιοποίησης της μεθόδου, συνδυάζοντας το μάθημα των αγγλικών με την τέχνη.

Τέλος, αναλύθηκε μια πρόταση συνδιδασκαλίας, εμπνευσμένη από τις αρχές της παιδαγωγικής μεθόδου C.L.I.L. κατά την οποία ο εκπαιδευτικός φιλολογικών μαθημάτων, ως «γλωσσική σκιά», συνεργάζεται με τον εκπαιδευτικό των άλλων αντικειμένων για να οργανώσουν σχέδιο μαθήματος που στοχεύει στη γλωσσική εξομάλυνση των κειμένων και της επιστημονικής ορολογίας στη μητρική γλώσσα, έτσι ώστε να γίνει το διδακτικό περιεχόμενο καλύτερα αντιληπτό από τους μαθητές.

.

.

– Το Γυμνάσιο Μυγδονίας στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο eTwinning

Το Γυμνάσιο Μυγδονίας και το τριετές Erasmus-eTwinning έργο “A.Li.E.N.?” που πρόσφατα ολοκληρώσαμε άφησαν το αποτύπωμά τους κατά τις εργασίες του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου eTwinning «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στα συνεργατικά σχολικά προγράμματα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» που διοργανώθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Υποστήριξης eTwinning στη Σύρο από τις 20 ως τις 22 Οκτωβρίου 2023 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (αρ. πρωτ. 92721/2023).  https://www.etwinning.gr/conf2023 .

Το συνέδριο υλοποιήθηκε υβριδικά, δια ζώσης και εξ αποστάσεως με διαδικτυακή μετάδοση (livestreaming).

Ο τίτλος της εισήγησης των εκπαιδευτικών Μ.Δαγγλή και Α.Καραστερίου ήταν «Η σύζευξη τέχνης και λογοτεχνίας στον δημιουργικό κόσμο των Erasmus και eTwinning» . Πρόκειται για μια διδακτική πρόταση ενσωμάτωσης της τέχνης και της λογοτεχνίας στη σχολική πράξη, όπως εφαρμόστηκε στη στρατηγική σχολική σύμπραξη Erasmus+ ΚΑ229 “Art & Literature in Education’s Nature! Is it an A.Li.E.N.?” που υλοποιήσαμε ως συντονιστικό σχολείο.

Παρουσιάστηκαν οι στόχοι και οι βασικοί άξονες του έργου καθώς και η πραγμάτωση των στόχων αυτών μέσω των τριών σπονδυλωτών eTwinning έργων μας. Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να θαυμάσουν κάποιες από τις πολλές συνεργατικές δημιουργίες των μαθητών μας και τον τρόπο δημιουργίας της Erasmus Πινακοθήκης που κοσμεί τους διαδρόμους του σχολείου μας.

Η εισήγηση αυτή παρουσιάστηκε εξ αποστάσεως και μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.

#ΣυνεχίζουμεErasmus, λοιπόν, με ακόμη περισσότερη επιθυμία εμπλοκής στον δημιουργικό κόσμο του Erasmus και το συνεργατικό σύμπαν του eTwinning!

.

.

– Το Γυμνάσιο Μυγδονίας στο 9ο Διεθνές Συνέδριο της ΕΕΠΕΚ

Η Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ.) διοργάνωσε το «9οΔιεθνές Συνέδριο για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας» στις 20, 21 & 22 Οκτωβρίου 2023 στη Λάρισα. https://synedrio.eepek.gr/el/ .

Το Γυμνάσιο Μυγδονίας συμμετείχε με δύο εισηγήσεις.

Συγκεκριμένα, η φιλόλογος κα Μαρία Δαγγλή και η γεωλόγος κα Αναστασία Καραστερίου σε ηλεκτρονικά αναρτημένη εισήγηση (e-poster) με τίτλο «Let’s CLIL up! Εφαρμόζοντας το CLIL στο Γυμνάσιο: εμποτισμός των γνωστικών με γλωσσικούς στόχους» παρουσίασαν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της παιδαγωγικής μεθόδου C.L.I.L. (Content and Language Integrated Learning) στοσχολείομας. Πρόκειται για μια μέθοδο που στοχεύει στη γλωσσική εξομάλυνση των κειμένων και της επιστημονικής ορολογίας, έτσι ώστε να γίνει το διδακτικό περιεχόμενο καλύτερα αντιληπτό από τους μαθητές. Παρουσιάστηκε η εφαρμογή της μεθόδου, τόσο στο καθημερινό μάθημα, όσο και κατά τις δραστηριότητες του τριετούς Erasmus-eTwinning έργου “A.Li.E.N.?” που πρόσφατα ολοκληρώσαμε.

Δείτε εδώ την ηλεκτρονικά αναρτημένη εισήγηση 

Η δεύτερη εισήγηση, με τίτλο «Γνωριμία με την κεντρική ηρωίδα της ευριπίδειας τραγωδίας «Ελένη» και εξοικείωση με το μυθολογικό υπόβαθρο του έργου- μονόλογος της α΄ σκηνής του προλόγου (στχ. 1-82)», ήταν μια διδακτική πρόταση για σχέδιο μαθήματος από την κα Μαρία Δαγγλή. Ένα σχέδιο για το μάθημα της Γ’ τάξης «Αρχαία Ελληνικά Κείμενα από μετάφραση» που ήδη έχει εφαρμοστεί από την κα Δαγγλή στο σχολείο μας και έχει αποδώσει καρπούς.

Η εισήγηση αυτή παρουσιάστηκε εξ αποστάσεως και μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.

Το «9οΔιεθνές Συνέδριο για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας» της ΕΕΠΕΚ πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και άλλα Ελληνικά Πανεπιστήμια, με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (αρ. πρωτ. 13107/ΓΔ4/03-02-2023).

– Η Γιορτή “Erasmus Days 2023”

Με θετική διάθεση και πολύ όρεξη και κέφι οργανώσαμε και φέτος την εκδήλωση #ErasmusDays 2023 στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας την Τρίτη 10/10/2023 από τη 13:20 έως και τις 14:00, αμέσως μετά τη λήξη του ωρολογίου προγράμματος της ημέρας.

.

Για μια ακόμη φορά, η δίψα των μαθητών μας για συμμετοχή σε δράσεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus & eTwinning επιβεβαιώθηκε από την αθρόα προσέλευση της πλειοψηφίας των μαθητών της Γ τάξης του σχολείου και την επιτυχία της εκδήλωσης!

Μέσα από την δραστηριότητα της ζωγραφικής εκφραστήκαμε και δημιουργήσαμε!

Τα έντονα χρώματα που αποτυπώθηκαν πάνω στο χαρτί αποκάλυψαν τα συναισθήματα της χαράς και του ενθουσιασμού για τη συμμετοχική αυτή δράση αλλά και γενικά την ευκαιρία που έχουμε για την επικοινωνία και την ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων με συνομήλικους μαθητές από όλη την Ευρώπη.

Τη δράση μας λάμπρυναν τιμώντας μας με την παρουσία τους και μαθητές (Λυκείου πλέον) από το Erasmus+ KA229 έργο “A.Li.E.N.? που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2023, οι οποίοι κατέθεσαν τις προσωπικές τους μαρτυρίες για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Erasmus, αποτελώντας με αυτόν τον τρόπο τους καλύτερους πρεσβευτές της Erasmus κοινότητας.

#ΣυνεχίζουμεErasmus στο Γυμνάσιο Μυγδονίας . . . συνεχίζουμε να δημιουργούμε και να μοιραζόμαστε!!

.

– Ετικέτες Ποιότητας eTwinning 2023

Απονεμήθηκαν Εθνικές Ετικέτες Ποιότητας και στα δύο έργα eTwinning που υλοποιήθηκαν στο Γυμνάσιο Μυγδονίας κατά το σχολικό έτος 2022-23 !

Η διάκριση αυτή ήρθε ως αναγνώριση της δουλειάς του σχολείου μας για το έργο “Heritage of Literature and Arts” που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Erasmus+ KA229 έργου μας “Art & Literature in Education’s Nature! Is it an A.Li.E.N.?” και για το έργο “Gemeinsam gegen Gewalt” που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της διδασκαλίας του γνωστικού αντικειμένου των Γερμανικών.

Σύμφωνα με την εθνική επιτροπή αξιολόγησης:

για το “Heritage of Literature and Arts” – “Υλοποιήσατε ένα έργο που εστιάζει στην πολιτιστική κληρονομιά των χωρών μελών με επίκεντρο τη λογοτεχνία και την τέχνη. Oι εκδηλώσεις που έχετε οργανώσει (Erasmus Days, SID κλπ), η διάχυση, η επικοινωνία μέσα από τηλεδιασκέψεις και κινητικότητες, οι αξιολογήσεις αποτέλεσαν πολύ θετικά σημεία του έργου σας.”

για το Gemeinsam gegen Gewalt ”Υλοποιήσατε ένα ενδιαφέρον έργο στο οποίο οι μαθητές συνεργαζόμενοι σε διακρατικές ομάδες ενεπλάκησαν σε δραστηριότητες που αφορούσαν θέματα βίας και σχολικού εκφοβισμού με στόχο την ανάπτυξη στρατηγικών για την πρόληψη τέτοιων φαινομένων, τη δημιουργία κλίματος σεβασμού στο σχολείο, την προώθηση της διαπολιτισμικής κατανόησης και της εκπαίδευσης για τη δημοκρατία και την καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων. Πολλά συνεργατικά εργαλεία Web 2.0, – καλή αξιολόγηση & διάχυση, – καλά οργανωμένο Twinspace.”

Συγκεκριμένα, από την Εθνική Υπηρεσία eTwinning βραβεύτηκαν οι υπεύθυνες καθηγήτριες κες Μαρία Δαγγλή, Σοφία Λυκοδήμου, Ελένη Βουδούρη και Αναστασία Καραστερίου καθώς και οι συμμετέχοντες 22 μαθητές και μαθήτριες από τη Γ τάξη για το “Heritage of Literature and Arts” , ενώ 20 μαθητές από τη Β και τη Γ τάξη μαζί με την καθηγήτριά τους στο μάθημα των Γερμανικών την κα Σοφία Λυκοδήμου βραβεύτηκαν για το Gemeinsam gegen Gewalt.

Περισσότερα εδώ . . .

– Εγκαίνια Erasmus Art Gallery

“Erasmus Art Gallery – Open School Day”

Μια από τις ομορφότερες μέρες στο αγαπημένο σχολείο μας! Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023, ανοίξαμε τις πόρτες του Γυμνασίου Μυγδονίας, ανοίξαμε και την καρδιά μας! Ένας δημιουργικός κόσμος παιδιών και ενηλίκων που πάλλεται από ζωντάνια και δημιουργικότητα! Οι μαθητές μοιράστηκαν, οι γονείς συγκινήθηκαν, οι καινούργιοι μαθητές (απόφοιτοι της ΣΤ’ τάξης δημοτικών σχολείων της περιοχής) χάρηκαν στην ιδέα ότι το Σεπτέμβριο θα είναι κι αυτοί μέλη της σχολικής μας κοινότητας!

.

.

Ευχαριστούμε το υπέροχο κοινό μας για την αθρόα προσέλευση και τη συμμετοχή του στα διαδραστικά παιχνίδια! Ο Δήμαρχός μας, κος Παντελής Τσακίρης, μας τίμησε με την παρουσία του, έκοψε την κορδέλα κι ήταν ο 1ος επισκέπτης της Πινακοθήκης μας! Τον ευχαριστούμε, όπως και τον ακούραστο κο. Τάσο Χαλκίδη για τη συνδρομή τους στο έργο του σχολείου μας.

Η κα. Χαρά Δάλλα, το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων και οι γονείς ως συνδιοργανωτές της εκδήλωσης κατέπληξαν με την προθυμία και την προσφορά τους! Ένας αισθητικά άρτιος και φροντισμένος με αγάπη buffet περίμενε τους καλεσμένους μας στον όροφο της Πινακοθήκης.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους ο κος. Ντάνης Απόστολος, Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης και ο κος. Θανάσης Μπράβος, ο καινούργιος Διευθυντής του σχολείου μας.

Ευχαριστούμε όλους τους γονείς παλαιών μαθητών μας, ιδιαιτέρως τις κες. Αγάπη Μοσχούδη και Όλγα Διαμέλα για τη διαρκή παρουσία και υποστήριξη στο έργο και τις εκδηλώσεις μας.

Last but not least, ευχαριστούμε πολύ τον Διευθυντή μας κο. Αθανάσιο Κανδηλάπτη και την υποδιευθύντριά μας κα. Νίκη Μακρή για την πολυετή προσφορά τους στο αγαπημένο σχολείο μας!

Πώς δημιουργήθηκε αυτή η Πινακοθήκη;

Πλοηγηθείτε στην ιστοσελίδα που περιγράφει όλη τη διαδρομή της δημιουργίας αυτής . . .

#ΣυνεχίζουμεErasmus#ΣυνεχίζουμεΓυμνάσιοΜυγδονίας#ALIEN#ERASMUS

.

.

Από την παρέα μας δεν θα μπορούσαν να λείπουν και καθηγητές από τα εταιρικά σχολεία οι οποίοι έστειλαν σε βίντεο το μήνυμά τους . . .

– Πρόσκληση στην εκδήλωση εγκαινίων της Erasmus Art Gallery του σχολείου μας

Η εκδήλωση αφορά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στρατηγικής σχολικής σύμπραξης Erasmus Plus KA229 που υλοποιείται στο Γυμνάσιο Μυγδονίας, με τίτλο: «Art & Literature in Education’s nature. Is it an A.Li.E.N.?»

Σχεδιάζεται στο πλαίσιο διάχυσης του Προγράμματος και οργανώνεται με την υποστήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Μυγδονίας και της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουνίου στον 1ο όροφο του Γυμνασίου Μυγδονίας στο Δρυμό, δ. Ωραιοκάστρου (Α.Παπανδρέου 40, Δρυμός, 57200) στις 8μμ.

.

Απευθύνεται σε ολόκληρη τη σχολική κοινότητα: μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και υποστηρικτικούς φορείς.

Κατά τη διάρκεια του «Erasmus Art Gallery opening event» θα δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες:

  • να παρακολουθήσουν τη δράση «Δημιουργώ μια σχολική πινακοθήκηOur school walls+Erasmus = an Art Gallery» και να ξεναγηθούν από τους μαθητές του σχολείου στην ολοκαίνουργια Erasmus πινακοθήκη μας: 12 αντίγραφα εμβληματικών έργων τέχνης από 6 χώρες και έργα των ίδιων των μαθητών μας. https://express.adobe.com/page/EhXA1JDTv6Cyr/
  • να γνωρίσουν το Erasmus Project “A.Li.E.N.?” που υλοποίησε το Γυμνάσιο Μυγδονίας ως συντονιστικό σχολείο και να προβληματιστούν αναφορικά με την εφαρμογή καινοτόμων τεχνικών εμφατικής ανάδειξης της λογοτεχνίας και της τέχνης σε μοχλούς δημιουργικότητας στην καθημερινή σχολική πράξη. http://erasmusalien.com/
  • να συμμετάσχουν στην 1η School Open Day του Γυμνασίου Μυγδονίας – μια δράση Erasmus-eTwinning School με την ενθουσιαστική εμπλοκή του μαθητικού δυναμικού και της γονεϊκής κοινότητας.

Οι μαθητές του Γυμνασίου Μυγδονίας θα χαρούν να υποδεχτούν και να ξεναγήσουν τους επισκέπτες στη δική τους Art Gallery!

Ακολουθούν η πρόσκληση και το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

.

– Ο δικός μας ταξιδιωτικός οδηγός, τμήμα Β2

Όταν οι μαθήτριες και οι μαθητές του Γυμνασίου μας αποφασίζουν να δουλέψουν σαν ερευνητές-ξεναγοί το παραγόμενο αποτέλεσμα είναι σημαντικό και σχεδόν επαγγελματικό!

Τα παιδιά του τμήματος Β2 με μεγάλο ενθουσιασμό συνέβαλλαν στη δημιουργία ενός ταξιδιωτικού οδηγού που παρουσιάζεται στο κοινό με τη μορφή ενός διαδικτυακού περιοδικού. Ο καθένας ανέλαβε να βρει πληροφορίες για μια από τις πόλεις της Ευρώπης, να τις εμπλουτίσει με χαρακτηριστικές φωτογραφίες και με τη βοήθεια της τεχνολογίας να διαμοιραστεί τα “ευρήματα”. Αξιοποιήθηκε το εργαλείο της ψηφιακής τάξης eclass.sch.gr για την επικοινωνία και το διαμοιρασμό, καθώς και το madmagz.com για την ενσωμάτωση των πληροφοριών σε ένα διαδικτυακό περιοδικό.

Και ιδού το αποτέλεσμα! Ο δικός μας ταξιδιωτικός οδηγός με τίτλο “Ας ταξιδέψουμε σε πόλεις της Ευρώπης

Σας καλούμε να ξεφυλλίσετε τις ηλεκτρονικές σελίδες του – είμαστε σίγουροι ότι θα ανακαλύψετε κάτι νέο για την Ευρώπη μας!

.

.

Η έμπνευση για το όλο εγχείρημα ήρθε τόσο από την ανάγκη να προσεγγίσουμε λίγο διαφορετικά το μάθημα της Γεωγραφίας όσο και από την ενασχόληση με τα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus & eTwinning που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια στο σχολείο μας. Η δράση υλοποιήθηκε με την καθοδήγηση και την υποστήριξη της γεωλόγου μας κας. Αναστασίας Καραστερίου και συνδέεται άμεσα με τη στρατηγική σχολική σύμπραξη Erasmus KA229, Art & Literature in Education’s Nature. Is it an A.Li.E.N.? συμβάλλοντας στην ανάδειξη της Ευρωπαϊκής διάστασης του Γυμνασίου Μυγδονίας.

– Παρουσιάσεις μαθητικών εργασιών σχολικού έτους 2022-23

Τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 σύσσωμο το Γυμνάσιο Μυγδονίας γιόρτασε, κάνοντας μια ανασκόπηση της σχολικής χρονιάς που πλησιάζει στο τέλος της!

Αρχικά, οι μαθήτριες και οι μαθητές όλων των τάξεων συμμετείχαν σε αθλητικούς αγώνες στον προαύλειο χώρο ενώ στο διάδρομο του ισογείου οργάνωσαν την έκθεση των έργων τους στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας.

.

Και αργότερα, εκεί έξω, κοντά στη φύση, τα παιδιά της Γ τάξης παρουσίασαν τις εργασίες που ετοίμασαν στο πλαίσιο των Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων! Μάθαμε για την ιστορία και τη μυθολογία, για τη χλωρίδα και την αρχιτεκτονική του Πηλίου και για τον ιστορικό οδοντωτό σιδηρόδρομο, τον αποκαλούμενο “Μουτζούρη”.

Έπειτα, η δράση μεταφέρθηκε στον εσωτερικό χώρο συγκέντρωσης και πήραμε μια μικρή γεύση από δράσεις και δραστηριότητες!

  • Είδαμε στιγμιότυπα από την Περιβαλλοντική εκδρομή της Γ τάξης στο Βόλο-Πήλιο
  • Μάθαμε τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τους σεισμούς: οι μαθητές του τμήματος Β1 παρουσίασαν την εργασία τους στο πλαίσιο του μαθήματος Γεωλογία – Γεωγραφία
  • Ταξιδέψαμε νοερά σε πόλεις της Ευρώπης, μέσα από τον διαδικτυακό ταξιδιωτικό οδηγό που ετοίμασαν οι μαθητές του τμήματος Β2 στο πλαίσιο του μαθήματος Γεωλογία – Γεωγραφία
  • Συνδυάσαμε την Τέχνη και τη Λογοτεχνία με οδηγούς μας τους μαθητές της Γ τάξης, οι οποίοι εργάστηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος Νεοελληνική Λογοτεχνία
  • Ακούσαμε τους μαθητές του Ομίλου “Πλάθοντας Ιστορίες” να μοιράζονται μαζί μας κομμάτια από τα κείμενα που έχουν παράξει κατά τις εργασίες της ομάδας τους
  • Παρακολουθήσαμε την παρουσίαση των εργασιών του Ομίλου “Πάμε Βιβλίο” με την prezi εργασία τους, την ανάγνωση κειμένων τους και το blog που έχουν δημιουργήσει
  • Μεταφερθήκαμε για λίγο στο Γκρανιάνο της Ιταλίας και στο Βίλνιους της Λιθουανίας μέσω των βίντεο που δημιούργησε η ομάδα Erasmus-eTwinning

Κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας άρθρα για κάθε μια από τις παρουσιάσεις-εργασίες που υλοποιήθηκαν.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από τη σημερινή δράση . . .

– Συμμετοχή καθηγητριών μας σε σεμινάριο για eTwinning Schools

Συμμετοχή καθηγητριών μας στο eTwinning Seminar για eTwinning Schools 2023-24 “Green & Inclusive School” 11-13 Μαΐου 2023

Ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή για τη σχολική μας κοινότητα δύο eTwinners καθηγήτριές μας, η κα.Αναστασία Καραστερίου και η κα.Μαρία Δαγγλή να συμμετάσχουν στο #eTwinning Seminar στη θεματική “Green and Inclusive School: Inclusion and Diversity, Blended learning and Environment” εκπροσωπώντας το σχολείο μας! Η δυνατότητα αυτή δίνεται στο πλαίσιο «Οφέλη της κοινότητας των eTwinning Schools».

Στόχος του σεμιναρίου ήταν να βοηθήσει εκπαιδευτικούς από πολλές ευρωπαϊκές χώρες να οργανώσουν ευρωπαϊκά έργα eTwinning με θέμα την ένταξη και τη διαφορετικότητα, τη μικτή κινητικότητα και το περιβάλλον. Πρόσφερε στους eTwinners την ευκαιρία να διερευνήσουν πώς μπορούν να οικοδομήσουν μια στρατηγική χωρίς αποκλεισμούς και πράσινη στρατηγική στα eTwinning σχολεία τους, να αναπτύξουν μια συνεργατική κουλτούρα με έναν ασφαλή και εμπνευσμένο τρόπο και να προωθήσουν τη συνεργατική online και δια ζώσης μάθηση!

Περιγραφή του σεμιναρίου . . .

Ευχαριστούμε την ελληνική NSΟ του eTwinning και όλους τους επιμορφωτές και υπευθύνους που εργάστηκαν για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του σεμιναρίου. 63 καθηγητές εργάστηκαν και συνεργάστηκαν για 3 μέρες, με αποτέλεσμα την τελευταία μέρα της επιμόρφωσης να σχεδιαστούν πρωτότυπα έργα eTwinning έτοιμα για υλοποίηση την επόμενη σχολική χρονιά!

Το Γυμνάσιο Μυγδονίας, μέσω της καθηγήτριάς μας κας Αναστασία Καραστερίου, έγινε συνιδρυτής του ολοκαίνουργιου eTwinning project με τον ευφάνταστο τίτλο «SCREEN TIME FOR GREEN TIME» Στο πλαίσιο υλοποίησης αυτού του έργου θα συνεργαστούμε με 3 Γυμνάσια: το ICS “Giovanni XXIII” di Terrasini στη Σικελία (σχολείο συνιδρυτής), το «Baki, 26 nömrəli tam orta məktəb» στο Αζερμπαϊτζάν και το 5ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου στην Αθήνα.

Καλή μας αρχή, λοιπόν! Καλοτάξιδο το καινούργιο μας eTwinning Project!

– eTwinning School ΞΑΝΑ! Label 2023-24

Μία ακόμη σημαντική διάκριση για το Γυμνάσιο Μυγδονίας!

Μέσα από μία ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία υποβολής αίτησης καταφέραμε να είμαστε ένα από τα 132 ελληνικά σχολεία που τους απονεμήθηκε η Ετικέτα Σχολείου eTwinning (eTwinning School Label) 2023-2024! Η απονομή της Ετικέτας Σχολείου eTwinning είναι μία αναγνώριση της αφοσίωσης του σχολείου μας στις βασικές αξίες του eTwinning: συνεργασία – καινοτομία – διαμοιρασμένη ηγεσία – ψηφιακή ασφάλεια.

Τι είναι η Ετικέτα Σχολείου eTwinning;

Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς του #GymnasioMygdonias και φορείς που μας στηρίζουν προχωρούμε! Μεγάλη χαρά η διάκριση #eTwinningSchool και απόδειξη της δύναμης που έχει η συνεργασία! Ευχαριστούμε τους eTwinners καθηγητές μας και ιδιαιτέρως την κα. Σοφία Λυκοδήμου, eTwinning Ambassador, για τη συμβολή της στο έργο του σχολείου μας και τη δημιουργική της δράση στο πλαίσιο των 2 πρόσφατων eTwinning έργων που υλοποιήσαμε και του Erasmus+KA229 #ALIEN 2020-23. Ευχαριστούμε όμως τους μεγάλους πρωταγωνιστές μας: τους μαθητές του σχολείου μας για τη δημιουργικότητα, τη δίψα για εργασία και συνεργασία! #ΣυνεχίζουμεeTwinning #ΣυνεχίζουμεErasmus

.

  Τα 132 ελληνικά σχολεία που τους απονεμήθηκε η Ετικέτα Σχολείου eTwinning 2023-2024

Με την Ετικέτα Σχολείου eTwinning, το eTwinning αναγνωρίζει και αξιολογεί τη συμμετοχή, τη δέσμευση και την αφοσίωση όχι μόνο των μεμονωμένων eTwinners, αλλά ολόκληρου του σχολείου, όπου συνεργάζονται ομάδες εκπαιδευτικών και επικεφαλής του σχολείου. Τα σχολεία στα οποία απονέμεται το σήμα είναι έτοιμα και πρόθυμα να συμμετάσχουν σε ένα εξελικτικό ταξίδι με δραστηριότητες που μπορούν να αξιολογηθούν αντικειμενικά.

Η Αποστολή των Σχολείων eTwinning είναι η πυξίδα όλων των Σχολείων eTwinning. Η αποστολή τονίζει ιδιαιτέρως στοιχεία, όπως: α) Διαμοιρασμένη ηγεσία, β) Συνεργασία και ομαδική εργασία, γ) Οι μαθητές ως φορείς αλλαγής, δ) Ένταξη και καινοτομία, ε) Πρότυπα για άλλα σχολεία.

Τα οφέλη που αποκομίζουν τα Σχολεία eTwinning:

  • Είναι επίσημα αναγνωρισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως πρότυπα για το eTwinning και συγκροτούν ένα δίκτυο πρωτοπόρων σχολείων που θα χαράξουν τη μελλοντική πορεία της δράσης. Όλα τα Σχολεία eTwinning λαμβάνουν το σχολικό πακέτο έργων eTwinning που περιλαμβάνει μια πλακέτα και μια σημαία.
  • Αποκτούν μεγάλη προβολή σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ενθαρρύνονται να προβάλλουν την Ετικέτα Σχολείου eTwinning σε προωθητικό και ενημερωτικό υλικό.
  • Ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης.
  • Αποτελούν μέρος μιας ειδικής ομάδας eTwinning για διαμοίραση βέλτιστων πρακτικών, συνεργασία και παρακολούθηση αποκλειστικών διαδικτυακών εκδηλώσεων.

Διαβάστε περισσότερα για την eTwinning School πορεία του σχολείου μας. . .

– Δημιουργίες προετοιμασίας της 5ης Κινητικότητας Erasmus

Για ακόμα μια φορά οι μαθητές του σχολείου μας απέδειξαν πως όταν συνεργάζονται δημιουργικά παράγουν θαυμαστά αποτελέσματα!

Για την προετοιμασία της τελευταίας κινητικότητας του προγράμματος ERASMUS+ που υλοποιούμε στο Βίλνιους της Λιθουανίας, μαθήτριες της χορωδίας, υπό την καθοδήγηση της υποδιευθύντριάς μας κας Νίκης Μακρή, ερμήνευσαν το τραγούδι “Της δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ” με τη σεμνότητα και τη λυρικότητα που αρμόζει σε αυτό το τραγούδι-σύμβολο των αγώνων για δημοκρατία.

Αφορμή για την επιλογή του συγκεκριμένου τραγουδιού αποτέλεσε η ιδέα των Λιθουανών οργανωτών της κινητικότητας τα εταιρικά σχολεία του προγράμματος να παρουσιάσουν ένα σημαντικό τραγούδι της χώρας τους και να αναζητήσουν ομοιότητες μεταξύ της κάθε χώρας και της Λιθουανίας. Κατά την αναζήτηση αυτή οι μαθητές του σχολείου μας που μετείχαν στη δράση ανακάλυψαν ότι και ο λαός της Λιθουανίας όπως και της Ελλάδας κατά τον 20ο αιώνα υπέφεραν από απολυταρχικά καθεστώτα. Ο αγώνας για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ισότητα ενέπνευσε την τέχνη και τη λογοτεχνία. Ποιό άλλο ελληνικό τραγούδι θα μπορούσε να αποδώσει τον αγώνα αυτό καλύτερα από το “Άξιον Εστί” του Οδυσσέα Ελύτη μελοποιημένο από τον Μίκη Θεοδωράκη!

Η βιντεοσκόπηση της δράσης έγινε στο φιλόξενο χώρο της βιβλιοθήκης του σχολείου μας από τα παιδιά και η επεξεργασία του βίντεο από μαθητές που πήραν μέρος στην κινητικότητα στο Βίλνιους.

Ενδιαφέρουσες και αναπάντεχες είναι κάποιες από τις ομοιότητες μεταξύ της Λιθουανίας και της Ελλάδας που ανακάλυψαν οι μαθητές! Μπορείτε να τις δείτε στο αρχείο που ακολουθεί . . .

– A.Li.E.N. Erasmus+: 5η Κινητικότητα στο Βίλνιους της Λιθουανίας

Η 5η και τελευταία κινητικότητα του προγράμματος ERASMUS+ KA229 “A.Li.E.N?” του Γυμνασίου Μυγδονίας πραγματοποιήθηκε από 23 έως 29 Απριλίου 2023.

Χώρα προορισμού: Λιθουανία

Πόλη: Vilnius

Γυμνάσιο: Gabijos Gimnazija.

Το αρκτικόλεξο “A.Li.E.N? – Art and Literature in Education’s Nature!” δεν θα μπορούσε να νοηματοδοτήσει σε μεγαλύτερο βαθμό την σημασία του, όσο στο Γυμνάσιο Gabijos του Vilnius. Κάθε τοίχος και κάθε γωνιά του σχολείου στολισμένη με όμορφες εργασίες μαθητών. Η υποδοχή των εταίρων στο σχολείο ήταν μια πανδαισία από χαμόγελα εφήβων, χρώματα όλων των σημαιών των εταιρικών σχολείων, εγκάρδια καλωσορίσματα από τους συναδέλφους και τη διεύθυνση του Γυμνασίου. Χορωδία και τμήματα χορού με επαγγελματική επιδεξιότητα πλαισίωσαν την τελετή υποδοχής.

Κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας έγιναν οι παρουσιάσεις διαφορών και ομοιοτήτων της Λιθουανίας με τις υπόλοιπες χώρες από τις ομάδες των εταιρικών σχολείων. Όλοι συμμετείχαν σ’ένα διαδραστικό παιχνίδι γνωριμίας της Λιθουανίας και σε μεικτές ομάδες παιχνιδιών γνωριμίας. Αργότερα, αφού παρακολούθησαν ένα βίντεο για τα Βαλτικά σύμβολα, καθηγητές και μαθητές εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν . . . τις δικές τους πάνινες τσάντες! Η επιστροφή στο ξενοδοχείο έγινε με ένα αίσθημα ευφορίας και προσμονής για τις δραστηριότητες της επομένης.

Την δεύτερη ημέρα ξεκίνησε η περιήγηση στην πόλη του Vilnius. Η ξενάγηση στο παλάτι του Μεγάλου Δούκα συνδυάστηκε με μάθημα Ιστορίας και διαδραστικό παιχνίδι «Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός». Ο περίπατος στην παλιά πόλη ανέδειξε τους διαφορετικούς ρυθμούς αρχιτεκτονικής των κτιρίων, ανάλογα με την ιστορική περίοδο κατασκευής τους. Μαθητές και εκπαιδευτικοί θαύμασαν την υπέροχη  θέα από τον πύργο Gediminas, τον κήπο Bernardinu, την εντυπωσιακή  εκκλησία της Αγίας Άννης.

Την τρίτη ημέρα, περπατώντας στους δρόμους της παλιάς πόλης ανακαλύψαμε χαρακτηριστικά αγάλματα που είχαν να . . . πουν πολλά για την ιστορία και τους μύθους της Λιθουανίας. Η ημέρα συνεχίστηκε με την επίσκεψη στο μουσείο μοντέρνας τέχνης MO museum. Η ξενάγηση είχε διαδραστικό χαρακτήρα, συμμετείχαν όλοι σε ενναλακτικές και πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις που βοηθούσαν στην κατανόηση των έργων τέχνης. Η επίσκεψη στο MO museum εξελίχθηκε σε μοναδική εμπειρία για μαθητές και καθηγητές.

Συνεχίζοντας την τέταρτη ημέρα της κινητικότητας, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο επιβλητικό μεσαιωνικό κάστρο, μοναδικό πάνω σε νησί, στην πανέμορφη περιοχή Trakai. Περιήγηση και γνωριμία με τα ήθη και την θρησκεία της μειονότητας των Karaim, επίσκεψη στο επιβλητικό παλάτι Uzutrakis Manor Estate καθώς και βόλτα στον θαυμάσιο κήπο του γέμισαν με αξέχαστες εικόνες ομορφιάς όλους τους συμμετέχοντες.

Η πέμπτη και τελευταία ημέρα του προγράμματος ξεκίνησε μέσα σε κλίμα συναδελφικότητας, φιλίας και αλληλοκατανόησης, με την παρουσίαση τραγουδιών της κάθε χώρας, με όμορφες στιγμές από την απονομή των πιστοποιητικών συμμετοχής όλων των παρευρισκόμενων και παρουσίαση των ιστοριών που συνδημιούργησαν οι μαθητές σε μεικτές διεθνείς ομάδες εργασίας, εμπλέκοντας περιπέτειες ηρώων των πέντε βιβλίων που έχουν διαβάσει στο πλαίσιο του τριετούς Εράσμους έργου μας. Η ημέρα έκλεισε με επίσκεψη στο Μουσείο της Ελευθερίας – μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ξενάγηση σε χώρους όπου τα ίχνη της Ιστορίας της Λιθουανίας κατά τον 20ο αιώνα παρέμειναν ανεξίτηλα.

Εξαιρετικές εντυπώσεις, αξέχαστες εμπειρίες, πλούσια συναισθήματα, χαραγμένες εικόνες σε μυαλό και καρδιά . . . . όλα αυτά μαζί σε ακόμα μία επιτυχημένη κινητικότητα ERASMUS!

Τα αποτελέσματα των εργασιών που ολοκλήρωσαν οι μαθητές συνεργατικά στις διακρατικές ομάδες κατά τη διάρκεια της κινητικότητας θα αναρτηθούν στο Twinspace του eTwinning προγράμματός μας με τίτλο “Heritage of Literature and Arts“, τον χώρο όπου αποτυπώνεται το φετινό κομμάτι του Erasmus έργου μας.

.

Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα-ημερολόγιο της δράσης . . .

5th A.Li.E.N.? mobility

.

– A.Li.E.N. Erasmus+: 4η Κινητικότητα στο Γκρανιάνο της Ιταλίας

Ναι! Είναι και κάποιες φορές που η σχολική ζωή επιφυλάσσει εκπλήξεις ευχάριστες, που οι προσδοκίες ξεπερνούνται και γίνονται ένας ανεκτίμητος θησαυρός εμπειριών και συναισθημάτων που μπορεί να μας συνοδεύουν για την υπόλοιπη ζωή μας. Μία τέτοια εμπειρία βίωσαν οι μαθητές του σχολείου μας στο πλαίσιο της 4ης κινητικότητας του προγράμματος Erasmus+ “Art and Literature in Education’s Nature! Is it an A.Li.E.N? που έλαβε χώρα στο Gragnano της Νότιας Ιταλίας, στο σχολείο IIS Don L.Milani. Το Γυμνάσιο Μυγδονίας, συντονιστικό σχολείο του έργου, εκπροσωπήθηκε από 10 μαθητές-τριες και 4 εκπαιδευτικούς.

Στο Γκρανιάνο, λοιπόν, από τις 27 Φεβρουαρίου ως τις 3 Μαρτίου 2023 συναντήθηκαν και συνεργάστηκαν, για μια ακόμα φορά, τα σχολεία από την Κροατία, την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Λιθουανία και την Ιταλία. Ήταν μια εποικοδομητική συνεργασία, η οποία στηρίχτηκε στην καθημερινή επαφή τόσο των μαθητών όσο και των καθηγητών των 5 σχολείων.

Την 1η μέρα η ομάδα των 10 μαθητών μας, αφού ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου και βίωσε από κοντά την εκπαιδευτική διαδικασία σε μια τάξη εφοδιασμένη με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, παρουσίασε το σύστημα εκπαίδευσης της χώρας μας και απέδωσε χορωδιακά με εκφραστικότητα τον Εθνικό μας Ύμνο. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε ένα εργοστάσιο παραγωγής ζυμαρικών όπου γευτήκαμε παραδοσιακές συνταγές και επιστρέψαμε στο χώρο του σχολείου για την υλοποίηση δράσεων των μαθητών μας σε μεικτές ομάδες μαθητών από τις πέντε χώρες.    

Την 2η μέρα πραγματοποιήθηκε το πρωί ξενάγηση στην πατρiδα του ποιητή Tasso, το Sorrento, και το απόγευμα οι μαθητές μας συνέχισαν στο χώρο του σχολείου τις ομαδικές εργασίες τους.

Η 3η μέρα ήταν αφιερωμένη στην πόλη της Νάπολη. Οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο και είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να θαυμάσουν τον πλούτο των αρχαιολογικών εκθεμάτων του Μουσείου, κυρίως των τοιχογραφιών και των ψηφιδωτών που διασώζουν λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής των Ρωμαίων πριν την έκρηξη του Βεζούβιου. Ακολούθησε επίσκεψη στο Sansevero Chapel και περίπατος-ξενάγηση στην πόλη.

Την 4η μέρα της κινητικότητας του προγράμματος μας πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας. Οι μαθητές μας περπάτησαν στους ανασκαμμένους δρόμους της αρχαίας πολιτείας, θαύμασαν τις προσόψεις των ρωμαϊκών κτηρίων, κινήθηκαν στους χώρους του αμφιθεάτρου, της ρωμαϊκής αγοράς, του θεάτρου και της παλαίστρας, περιδιάβηκαν στους εντυπωσιακούς κήπους με τα περιστύλια και εντυπωσιάστηκαν από την πλούσια σε χρώματα και θέματα διακόσμηση των ρωμαϊκών επαύλεων. Το απόγευμα στο χώρο του σχολείου οι μαθητές μας συνέχισαν τις εργασίες στις διακρατικές ομάδες τους.

Την 5η μέρα, μετά την περιήγησή μας στην κοιλάδα των παραδοσιακών νερόμυλων, ακολούθησε επίσκεψη σε μια ρωμαϊκή έπαυλη στην περιοχή του San Marco, πολύ κοντά στο σχολείο φιλοξενίας. Άξιοι ξεναγοί μας οι μαθητές του ιταλικού σχολείου. Το απόγευμα οι ομάδες των μαθητών παρουσίασαν σε γονείς, καθηγητές και μαθητές τις εργασίες τους. Ακολούθησε η παρουσίαση παραδοσιακών χορών των πέντε χωρών της κινητικότητας από την μεικτή ομάδα των χορευτών, μια δράση που ξεσήκωσε και ένωσε τους πάντες, καθώς στο τέλος προσπάθησαν όλοι να ακολουθήσουν τα βήματα των χορευτών. Η βραδιά έκλεισε με έντονα συναισθήματα . . . πλησίαζε η ώρα του αποχαιρετισμού.

Έτσι λοιπόν, αφού μοιραστήκαμε, νιώσαμε, εκφραστήκαμε και ευχαριστήσαμε για την όμορφη φιλοξενία, οι κυρίες Μαρία Δαγγλή, Σοφία Λυκοδήμου, Αναστασία Καραστερίου και Ελένη Βουδούρη και οι 10 μαθήτριες/τές της Γ τάξης που εκπροσώπησαν την ομάδα Erasmus του Γυμνασίου Μυγδονίας επιστρέψαμε γεμάτες/τοι θετικές εμπειρίες και όμορφες εικόνες, έχοντας αναπτύξει νέες δεξιότητες και έχοντας αποκτήσει νέους φίλους.

Τα αποτελέσματα των εργασιών που ολοκλήρωσαν οι μαθητές συνεργατικά στις διακρατικές ομάδες κατά τη διάρκεια της κινητικότητας θα αναρτηθούν στο Twinspace του eTwinning προγράμματός μας με τίτλο “Heritage of Literature and Arts“, τον χώρο όπου αποτυπώνεται το φετινό κομμάτι του Erasmus έργου μας.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα-ηλεκτρονικό ημερολόγιο της κινητικότητάς μας . . . 4th Erasmus Mobility .

.

.

.

.

– Δημιουργίες προετοιμασίας της 4ης Κινητικότητας Erasmus

Είναι όντως “agents” αλλά και “angels of change” οι μαθητές μας!

Η προετοιμασία της 4ης ERASMUS LTTA στην Ιταλία ανέδειξε ταλέντα και δεξιότητες!

Έψαλαν χοροδιακά τον Εθνικό μας Ύμνο. Με την καθοδήγηση της υποδιευθύντριάς μας κας Μακρή τα παιδιά επέδωσαν με εκφραστικότητα και ζωντάνια τον Ύμνο μας, με τη σημαία μας στο φόντο. Η δράση βιντεοσκοπήθηκε και αναρτήθηκε στο Twinspace του προγράμματος eTwinning ERASMUS+ που υλοποιούμε.

Χόρεψαν τον Χασαποσέρβικο χορό. Ο γυμναστής μας κος Κοπρουτσίδης δίδαξε τα βήματα, έκανε πρόβες και καθοδήγησε την τελική εκτέλεση του χορού. Οι μαθητές βιντεοσκόπησαν, έκαναν το μοντάζ και επιμελήθηκαν το βίντεο που αναρτήθηκε στο Twinspace. Στόχος μας οι εταίροι του έργου μας στην Ιταλία να γνωρίσουν βιωματικά τον Ύμνο μας και τους χορούς μας!

Οι μαθητές του σχολείου μας, όμως, γίνονται και πάλι εκδότες: ένα ακόμη webmagazine ήρθε να κοσμήσει τη συλλογή μας. Τίτλος: “It’s all about Greece! Οι μαθητές μας ξεναγούν τους αναγνώστες στην ελληνική εκπαίδευση, τις παραδόσεις, τις γεύσεις και το άρωμα Ελλάδας σε μια σύντομη διαδραστική παρουσίαση μέσω του εργαλείου madmagz.com. Μπορείτε να πλοηγηθείτε στις σελίδες του . . . “It’s all about Greece”

Διαβάστε περισσότερα . . .

– SID2023 Συμμετοχή του Γυμνασίου Μυγδονίας στον εορτασμό

Φέτος ο εορτασμός της SID (Safer Internet Day – Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου) έγινε με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και πρωτοτυπία στο σχολείο μας!

Ξεκινήσαμε με τη συμμετοχή της ομάδας Erasmus-eTwinning στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Αλήθεια ή ψέμα; Πιστεύεις ό,τι βλέπεις στο Διαδίκτυο;» όπου δώσαμε έμφαση στο θέμα της παραπληροφόρησης.

Διαβάστε περισσότερα . . .

Ενθουσιασμένη η ομάδα Erasmus ανέλαβε την πρωτοβουλία να ενισχύσει την εμπλοκή των μαθητών του σχολείου στην ενημερωτική καμπάνια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ΙΤΕ με τέσσερις συμμετοχές-συνδέσεις στην Διαδικτυακή Εκδήλωση των Γυμνασίων της χώρας την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023. Συμμετείχαν η ομάδα Erasmus-eTwinning σε σύνδεση από το χώρο της βιβλιοθήκης και τα τμήματα ένταξης από την αίθουσα διδασκαλίας τους. Επιπλέον, στο πλαίσιο του μαθήματος “Εργαστήρια Δεξιοτήτων” συνδέθηκαν όλα τα τμήματα της Γ γυμνασίου. Προκλήθηκε γόνιμη συζήτηση, οι μαθητές μας πήραν το λόγο από μικροφώνου και μέσω chat.

Εκτός αυτού την προηγούμενη ημέρα Έλληνες και Ιταλοί εταίροι της ομάδας Erasmus-eTwinning γιόρτασαν σε μια διαδικτυακή συνάντηση όπου αντάλλαξαν εμπειρίες και ιδέες και συνδημιούργησαν ένα συννεφόλεξο.

Τέλος, την Πέμπτη το απόγευμα εκπαιδευτικοί του σχολείου και γονείς των μαθητών μας συμμετείχαν στην αντίστοιχη εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου ΙΤΕ για ενήλικες.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό . . .

 

– Εισηγήσεις για Erasmus-eTwinning σε όμορα σχολεία

Κατόπιν σχετικής πρόσκλησης οι καθηγήτριές μας κες Α.Καραστερίου και Μ.Δαγγλή, ως υπεύθυνες συντονισμού Erasmus, μεταλαμπάδευσαν την εμπειρία και τον ενθουσιασμό τους για την υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων με εισηγήσεις σε όμορα σχολεία. Στόχος ήταν να ενθαρρυνθούν οι σχολικές μονάδες στη χάραξη μιας Erasmus-eTwinning πορείας και να διευκολυνθεί η υλοποίηση προγραμμάτων με την επίλυση αποριών και με παρουσίαση της δικής μας πολυετούς εμπειρίας στο χώρο. 

Στο 2ο Γυμνάσιο Ευκαρπίας στις 10/05/2022

Στο 4ο Γυμνάσιο & Λ.Τ. Εχεδώρου στις 26/09/2022

Στο 4ο Γυμνάσιο & Λ.Τ. Λαγυνών στις 15/11/2022

.

– Ηλεκτρονικό περιοδικό για την 3η LTTA/φιλοξενία στην Ελλάδα, Μάιος 2022

Για την προετοιμασία της φιλοξενίας των εταιρικών σχολείων στη χώρα μας στο πλαίσιο της 3ης Κινητικότητας Erasmus+ KA229 οι μαθητές της ομάδας Erasmus-eTwinning του Γυμνασίου Μυγδονίας συνδημιούργησαν ένα webmagazine-τουριστικό οδηγό, παρουσιάζοντας τα αξιοθέατα και τις ομορφιές της περιοχής μας.

Έμπνευση για τους μαθητές-συντάκτες αποτέλεσε τόσο η σημερινή εικόνα και γωνιές της Θεσσαλονίκης όσο και η ιστορία της περιοχής, τα μουσεία, ο Λευκός Πύργος και η Καμάρα, ο Άγιος Δημήτριος και η Ροτόντα, οι μακεδονικοί τάφοι του Δερβενίου (αρχαιολογικός χώρος στην περιοχή του δήμου μας) με τα κορυφαία στο είδος τους ευρήματα του Πάπυρου και του Κρατήρα του Δερβενίου, το αρχαιολογικό μουσείο στη Βεργίνα και άλλα. Οι μαθητές και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί από την Ιταλία, την Κροατία, την Τουρκία και τη Λιθουανία διαβάζοντας το περιοδικό αυτό πριν την άφιξή τους, μπόρεσαν να πάρουν μια πρώτη ¨γεύση” από όσα όμορφα έμελλε να απολαύσουν λίγες μέρες αργότερα δια ζώσης!

Πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές-συντάκτες του περιοδικού για την αξιοθαύμαστη παρουσίαση!

Ξεφυλλίστε κι εσείς τις σελίδες του περιοδικού . . .

“An erasmus LTTA in Greece”

– Συμμετοχή στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο eTwinning, Ιωάννινα 23-25.11.2018

Η συμμετοχή της καθηγήτριας μας Δαγγλή Μαρίας, contact person των Erasmus Plus προγραμμάτων του σχολείου μας, στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο eTwinning “Αξιοποίηση των τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνίας” στα Ιωάννινα ενισχύει τη δυναμική της παρουσίας του Γυμνασίου Μυγδονίας στον κόσμο του eTwinning.

Ένα πλήθος εισηγήσεων, εργαστηρίων, συναντήσεων και επαφών απέδειξαν έμπρακτα τη σπουδαιότητα της συμμετοχής σε ανάλογες δράσεις. Η διάχυση του έργου του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και εισπράξαμε ιδιαίτερα θετικά σχόλια από το κοινό των συμμετεχόντων.

Περιηγηθήτε στην ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε . . . “See my story: The Temptation of Presentation

.

.

– ‘Ελληνες και Ιταλοί μαθητές συνδημιουργούν ένα ηλεκτρονικό περιοδικό

Στο πλαίσιο του eTwinning έργου μας “Art & Literature in our Common Life” 2021-22 οι μαθητές του Γυμνασίου Μυγδονίας μελέτησαν το βιβλίο “Οι περιπέτειες του Πινόκιο” του P.Colodi και οι μαθητές του ιταλικού σχολείου I.I.S. Don L. Milani την ¨Ελένη” του Ευριπίδη.

Το αναγνωστικό αυτό “ζευγάρι” συνδημιούργησε ένα Webmagazine, συνομιλώντας με τους ήρωες των βιβλίων! Οι eTwinners έγραψαν γράμματα στην Ελένη, τον Πινόκιο, τον Μενέλαο, τη Νεράϊδα και τους υπόλοιπους ήρωες εκφράζοντας σκέψεις, συναισθήματα, συμβουλές.

Ξεφυλλίστε το . . . “Helen & Pinocchio – Letters to both

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ο καιρός

Μετάφραση – Translation

Google Maps