– 7οι Περιφερειακοί Αγώνες Γλώσσας Γυμνασίων
Ο Σύλλογος Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ» σε συνεργασία με Συμβούλους Εκπαίδευσης Φιλολόγων Κεντρικής Μακεδονίας και με έγκριση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας διοργάνωσε τους 7ους Περιφερειακούς Μαθητικούς Αγώνες Νέας Ελληνικής Γλώσσας «Η γλώσσα μου… ο κόσμος μου» για μαθήτριες και μαθητές Γυμνασίων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και σχολείων της ομογένειας. Οι Αγώνες διεξήχθησαν διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας Webex, σε δύο φάσεις (27 Μαρτίου και 4 Aπριλίου 2024). Νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα του 1ου Γυμνασίου Αριδαίας.
Το σχολείο μας εκπροσώπησαν με αξιώσεις και πολύ ενθουσιασμό οι μαθήτριες Γούναρη Μυρσίνη, Μαγλουσίδη Ελένη, Νταμπούδη Νικολέτα, Χατζηαντωνίου Χριστίνα και ο μαθητής Ματαράς Γιάννης. Τους συγχαίρουμε για την υποδειγματική συνεργασία τους και τους ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους!
– Βιβλιοπαρουσίαση: “Το Χωριό” του Κωνσταντίνου Μπατσιόλα
Μια εξαιρετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βιβλιοθήκη του σχολείου μας. Ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Μπατσιόλας, αγαπητός καθηγητής του σχολείου μας, προσκλήθηκε και παρουσίασε στους Ομίλους Βιβλίου και Δημιουργικής Γραφής το ιστορικό του μυθιστόρημα “Το Χωριό”, εκδ. Μέθεξις.
Στα τέλη του 19ου αιώνα σε ένα ελληνικό χωριό του τουρκοκρατούμενου κάμπου της Θεσσαλονίκης δύο παιδιά εξαφανίζονται. Όλοι αναστατώνονται. Φοβούνται τα χειρότερα. Πολλοί υποψιάζονται πως υπαίτιοι είναι Βούλγαροι από το διπλανό βουλγαροχώρι. Την ίδια στιγμή Τούρκοι στρατιώτες περικυκλώνουν το Χωριό. Τι θα συμβεί; Θα βρεθούν τα παιδιά; Κινδυνεύει το Χωριό;
Ένα βιβλίο ύμνος στα χωριά του κάμπου που υπέμειναν στωικά αμέτρητους πόνους, αγωνίες και κινδύνους σε εποχές πολύ δύσκολες!
Οι μαθητές και οι μαθήτριες των ομίλων “Πάμε βιβλίο!” και “Πλάθοντας ιστορίες“, ο Διευθυντής, κ. Μπράβος Αθανάσιος, οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί, Αργυριάδου Μαρία, Σιδηροπούλου Σοφία, Βουδούρη Ελένη και Καραγεωργίου Αστέριος συζητήσαμε με τον συγγραφέα για το βιβλίο, τη χαρά και την απόλαυση της ανάγνωσης, τη διαδικασία και τις προκλήσεις της συγγραφής.
Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Μπατσιόλα για τη μοναδική εμπειρία που μας προσέφερε!
– Το Γυμνάσιο Μυγδονίας σε θεατρική παράσταση
Την Τετάρτη 10 Απριλίου, το σχολείο μας παρακολούθησε ένα τρυφερό, μοντέρνο και άκρως επίκαιρο musical στο κινηματοθέατρο Ράδιο Σίτυ, το έργο της Μαρίας Στέφανου «Ένα Βήμα τη Φορά».
Ενθουσιαστήκαμε όλοι, μικροί και μεγάλοι με το πέρασμα ενός κοριτσιού προς την ενηλικίωση και την αγάπη εαυτού μέσα από τον δρόμο των συναισθημάτων, τον φόβο, τον θυμό, τη ζήλεια, τον ανταγωνισμό, τα πρέπει, τα θέλω και την προσωπική της ευθύνη. Γελάσαμε, συγκινηθήκαμε, χαρήκαμε και ταυτιστήκαμε μέσα από τις μεγάλες αλλά τόσο απλές αλήθειες της διαδρομής μας προς εμάς.
Σίγουρα του χρόνου θα παρακολουθήσουμε και το δεύτερο μέρος του έργου που ακόμη…. είναι στα χαρτιά.
.
.
– Το Γυμνάσιο Μυγδονίας στον 4ο Διαγωνισμό Θετικών Επιστημών ΔΕΛΑΣΑΛ
Το Γυμνάσιο Μυγδονίας συμμετείχε στον 4ο Διαγωνισμό Θετικών Επιστημών ΔΕΛΑΣΑΛ, το Σάββατο 6 Απριλίου 2024.
Στον χώρο του διαγωνισμού, Κολλέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ, το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από 3 ομάδες μαθητών, τις εξής:
1η ομάδα: G.G.V. : Διπίδης Κυριάκος, Μυρτώ Καρατζιά, Τριβιζά Σοφία-Μαρία.
2η ομάδα: Nerds of science : Γκετσεντούδη Κωνσταντίνα, Κρεβάικα Αθανασία, Λαζάρου Ελένη.
3η ομάδα: The Incredibles: Γούναρη Αλεξάνδρα, Κουλουμπατσάνη Βασιλική, Κουλουμπατσάνη Στυλιανή.
Μία από τις 3 ομάδες μας έφτασε λίγο πριν τη 2η φάση, λαμβάνοντας πολύ καλή βαθμολογία κατά τη διάρκεια της 1ης φάσης του διαγωνισμού, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε να διακριθεί. Ωστόσο, η εμπειρία όλων (μαθητών, καθηγητών αλλά και των μητέρων των μαθητών μας, οι οποίες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τη διεξαγωγή του διαγωνισμού) ήταν φανταστική! Κάτι που μας έκανε αυθόρμητα να “κλείσουμε” ραντεβού με τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, πρώτα ο Θεός, και για του χρόνου!
Μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Κολλεγίου ΔΕΛΑΣΑΛ, όπου αναφέρεται η συμμετοχή του σχολείου μας
Πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες που πήραν μέρος με ενθουσιασμό και στις καθηγήτριες που τους προετοίμασαν και συνόδευσαν.
.
.
– Το λατινικό Βασίλειο της Θεσσαλονίκης 1204- 1224 (Ιστορία Β’ Γυμνασίου)
Με πολλή χαρά οι μαθητές και οι μαθήτριες του Β2 υποδέχθηκαν στην τάξη τους τον Ιστορικό και Θεολόγο κ. Μπατσιόλα Κωνσταντίνο. Ο συγγραφέας του βιβλίου “Η Θεσσαλονίκη κατά τη Λατινοκρατία”, εκδ. Μέθεξις, μοιράστηκε με τους μαθητές και τις μαθήτριες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για μια από τις λιγότερο γνωστές περιόδους της ιστορίας του τόπου μας, όταν μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους η πόλη της Θεσσαλονίκης και εδάφη της Θράκης, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας πέρασαν υπό τον έλεγχο του Βονιφάτιου Μομφερατικού και των διαδόχων του (1204-1224). Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Μπατσιόλα για την άμεση και ενθουσιώδη ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας.
Η παρουσίαση αυτή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Μεσαιωνικής και Νεότερης Ιστορίας Β’ Γυμνασίου την Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024.
– Η Α’ τάξη στο Εθνικό Κολυμβητήριο
Την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 η Α’ γυμνασίου στο πλαίσο των μαθημάτων της Φυσικής Αγωγής και του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων στην ενότητα ‘’ασφάλεια και διάσωση μέσα στο νερό‘’ επισκέφτηκε το Εθνικό Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης.
Ο καθηγητής Κολύμβησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης του ΤΕΦΑΑ κύριος Αλεξίου Σεραφείμ μέσω της προσέγγισης του δίδαξε και εξοικείωσε τα παιδιά μέ το νερό, τις βασικές κολυμβητικές δεξιότητες της αναπνοής, της επίπλευσης, της βύθισης και της διάσωσης.
Ευχαριστούμε τους μαθητές μας της Γ’ γυμνασίου Μιχαηλίδη Δημήτριο, Στεφάνου Άγγελο, Στόικο Κωσταντίνο Μπαρουτέ Νικόλαο και της Α’ γυμνασίου Στέλλα Κουλουμπατσάνη οι οποίοι, ως αθλητές κολυμβητές, βοήθησαν να γίνει το πρακτικό μέρος καθώς και τους συνοδούς καθηγητές, τον πατέρα Νικόλαο Βασιλείου, τις κυρίες Θωμαή Μητσοπούλου, Βανέσα Ποζιδου και Σοφία Σιδηροπούλου, για την διεκπεραίωση της εκπαιδευτικής επίσκεψης.
Οι γυμναστές του σχολείου μας,
Μυγδανάλευρος Τιμολέων
Κοπρουτσίδης Άνθιμος
.
.
– Επίσκεψη του Γ1 στα Συμμαχικά Κοιμητήρια και το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα
Την Τρίτη 2 Απριλίου 2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ1 τμήματος πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη σε δύο ιστορικούς τόπους της πόλης της Θεσσαλονίκης. Αρχικά, επισκέφθηκαν τα Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζέιτενλικ (Αμπελόκηποι), όπου περιηγήθηκαν στον χώρο και συνέλεξαν πληροφορίες για εργασίες τους στο μάθημα της Ιστορίας. Στη συνέχεια, μετέβησαν στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, ένα κτήριο ιστορικό, όπου ξεναγήθηκαν στη μόνιμη έκθεσή του και συμμετείχαν στο Πιλοτικό Πρόγραμμα σχεδιασμού και παρουσίασης καινοτόμων δράσεων στη Διδακτική της Ιστορίας για τον Β’ Π. Π. στη Μακεδονία: “Θεσσαλονίκη – Μακεδονία: Διαχείριση της Μνήμης του Πολέμου στην Κοινωνία”.
Με τα ερεθίσματα που δέχθηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες εμπλούτισαν τις ιστορικές τους γνώσεις, προβληματίστηκαν, συζήτησαν και εκφράστηκαν δημιουργικά για τη φύση του πολέμου. Τους μαθητές συνόδευσαν η διδάσκουσα, κ. Αργυριάδου Μαρία- φιλόλογος, και ο κ. Ορφανός Γιάννης- μαθηματικός.
.
.
– Εργαστήρια Δεξιοτήτων & Ασφάλεια στο Διαδίκτυο
Το εργαστήριο δεξιοτήτων του Γυμνασίου μας υποδέχθηκε στις 29 Μαρτίου την κα. Στρίμτσου Αναστασία, απόφοιτη του Τμήματος Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στο πλαίσιο της ενότητας “Ασφάλεια στο διαδίκτυο” παρουσιάστηκε η ταινία “Flag Hunter” και ακολούθησε συζήτηση.
Σύμφωνα με τα λόγια της δημιουργού: “Το “Flag Hunter”, διάρκειας 18 λεπτών, αφορά στην αποπλάνηση ανηλίκων μέσω διαδικτύου, ένα σύγχρονο ζήτημα που προσπαθούμε να μοιραστούμε με όσο περισσότερο νεαρό κοινό καθίσταται εφικτό. Η ταινία είναι βασισμένη τόσο στην προσωπική μου εμπειρία με το ζήτημα της διαδικτυακής αποπλάνησης, όσο και στο θεωρητικό υπόβαθρο μιας έρευνας που έχει αποτελέσει το γραπτό κομμάτι της πτυχιακής μου εργασίας.”
Ο σκοπός των παρουσιάσεων είναι η πληροφόρηση εφήβων, εκπαιδευτικών και γονέων-κηδεμόνων για την ύπαρξη του φαινομένου καθώς και η καθοδήγηση των νεαρών ατόμων για τις δράσεις που μπορούν να λάβουν σε περίπτωση εμπλοκής σε αντίστοιχες συνθήκες.
.
.
– Διδακτική επίσκεψη Α’ τάξης
Στις 15 Μαρτίου ομάδα μαθητών της Α’ Γυμνασίου με αρχηγό τον καθηγητή πατέρα Νικόλαο Βασιλείου και συνοδό τον γυμναστή κ.Τίμο Μυγδανάλευρο πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών και του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων για τη Θεία Λειτουργία. Προορισμός ήταν τα δύο μεγάλα παλαιοχριστιανικά βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης μας και μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο, ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου και ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου-Ροτόντα.
Ο πατήρ Νικόλαος μας έκανε μια εμπεριστατωμένη ξενάγηση στον ιερό ναό του πολιούχου μας, προσκυνήσαμε το κιβώριο όπου φυλάσσονται τα άγια λείψανά του, ψάλαμε εν χορώ το απολυτίκιό του, θαυμάσαμε την μνημειακή αρχιτεκτονική του ναού και τα περίφημα ψηφιδωτά που τον κοσμούν. Τέλος, επισκεφτήκαμε την κατακόμβη και μάθαμε το ιστορικό της μυροβλυσίας του Αγίου καθώς και κάποια θαύματά του που σημειώθηκαν στη νεότερη ιστορία μας.
Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στον ιερό ναό Αγίων Αγγέλων-Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα). Πρόκειται για τον παλαιό (4ου αιώνα) αυτοκρατορικό, μητροπολιτικό χριστιανικό ναό της Συμβασιλεύουσας Θεσσαλονίκης, που ακόμη και οι κατακτητές Τούρκοι ονόμαζαν Παλαιά Μητρόπολη. Ευελπιστούμε στην τοποθέτηση τουλάχιστον ενός σταυρού σε εμφανέστατο σημείο ώστε να μην δίνουμε την εντύπωση ότι σήμερα αποτελει τζαμί ενώ λειτουργεί ο ορθόδοξος χριστιανικός ναός-μνημείο μια φορά τον μήνα. Θαυμάσαμε την αρχιτεκτονική και ηχητική του περίκεντρου ναού που μπορεί να συγκριθεί μόνο με το Πάνθεο στη Ρώμη.
Κλείνοντας, αναφέρουμε αυθόρμητα λόγια κάποιων μαθητών μας: “τελικά η βυζαντινή ιστορία στη Θεσσαλονίκη μας δεν είναι ένα ξεχασμένο κομμάτι στο ντουλάπι του χρόνου… είναι κάτι ζωντανό που ξετυλίγεται μπροστά μας καθημερινά και αρκεί να του δώσεις σημασία και να το κοιτάξεις!!!”
.
– Η πρώτη μας ErasmusQuake εφημερίδα!
Καθώς προετοιμάζεται η μαθητική κινητικότητα στο Δουβλίνο στο πλαίσιο του Erasmus+ KA122 έργου μας «”Εν τάξει και εν κινήσει” – ένας Erasmus δημιουργικός σεισμός φέρνει την κίνηση της αλλαγής και εμπεδώνει την καινοτομία στην καθημερινή σχολική πράξη!» , οι 12 μετέχοντες μαθητές ερευνούν, ανακαλύπτουν, δημιουργούν και παρουσιάζουν!
Επέλεξαν τις θεματικές, αναζήτησαν πληροφορίες, εμπνεύστηκαν από την ιστορία, τα μνημεία, τους χώρους επίσκεψης, έγραψαν παραμύθια με άρωμα Ιρλανδίας και έγιναν αρθρογράφοι! Η πρώτη τους εφημερίδα είναι έτοιμη!
– Το Γυμνάσιο Μυγδονίας στο Φεστιβάλ Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας
Στο πλαίσιο του Μαθητικού Φεστιβάλ 1ο Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης στο αμφιθέατρο του 2ου ΓΕΛ-ΕΠΑΛ Νεάπολης, το σχολείο μας έδωσε δυναμικό το παρόν επιλέγοντας την επιστήμη της Βιολογίας και το θέμα: “Η Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής”.
Όλοι οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου φιλοτέχνησαν με μεράκι υπέροχες διατροφικές πυραμίδες επιλέγοντας την υγιεινή Μεσογειακή Διατροφή. 19 από αυτούς τους μαθητές συμμετείχαν στην ομάδα του Φεστιβάλ και την Παρασκευή 29 Μαρτίου παρουσίασαν σε ένα μεγάλο κοινό μαθητών, καθηγητών και συμβούλων εκπαίδευσης το θέμα μας.
Μέσα από την ευφράδεια αλλά και δημιουργική τόλμη των μαθητών μας έγινε σε όλους σαφές το μήνυμα μας: Βάζοντας στο πιάτο μας τις τροφές της Μεσογειακής Διατροφής σε συγκεκριμένες αναλογίες, θα κάνουμε ομορφότερη αλλά και μεγαλύτερη τη ζωή μας!
.
.
– Διάλεξε ένα Erasmus logo!
Πόσο ευφάνταστοι αποδεικνύονται οι μαθητές του σχολείου μας όταν καλούνται να δημιουργήσουν!
Η ομάδα Erasmus του Γυμνασίου Μυγδονίας σας προσκαλεί να δείτε τις δημιουργίες τους και να ψηφίσετε!
Στην πορεία της προετοιμασίας για την μαθητική κινητικότητα Erasmus+ KA122 στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, οι 12 μετέχοντες μαθητές κλήθηκαν να προτείνουν το λογότυπο της κινητικότητας. Δούλεψαν, άλλοι ατομικά και άλλοι σε ζευγάρια, άλλοι με τον παραδοσιακό τρόπο της ζωγραφικής και άλλοι με τις νέες τεχνολογίες, και μας παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους!
7 τα προτεινόμενα έργα και καλούμαστε όλοι μας να τα θαυμάσουμε και να ψηφίσουμε αυτό που προτιμάμε. Το επικρατέστερο θα συντροφεύει την ομάδα όχι μόνο τις ημέρες της μετακίνησης αλλά και κατά την προετοιμασία και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων μετά την επιστροφή.
Μπορείτε να δείτε τα λογότυπα και να ψηφίσετε ακολουθώντας τον σύνδεσμο εδώ ή https://bit.ly/erasmusLOGO ή μέσω του QRcode
Η μαθητική αυτή κινητικότητα θα πραγματοποιηθεί από 5 ως 12 Μαΐου 2024 στο πλαίσιο του Erasmus+ KA122 έργου μας με τίτλο: «”Εν τάξει και εν κινήσει” – ένας Erasmus δημιουργικός σεισμός φέρνει την κίνηση της αλλαγής και εμπεδώνει την καινοτομία στην καθημερινή σχολική πράξη!» και κωδικό: 2023-1-EL01-KA122-SCH-000125123 . Το σχολείο μας θα συνεργαστεί με το Trinity Comprehensive School, Ballymun του Δουβλίνου.
Η ομάδα Erasmus του Γυμνασίου Μυγδονίας έχει παρουσία και στα social media:
facebook : A.Li.E.N.EroERASMUS
instagram : ero_erasmus_greece