Αρχική » ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
Αρχείο κατηγορίας ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
– Όταν οι μαθητές δίνουν μαθήματα καθαριότητας!
Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου σχολικού περιπάτου συνέβει ένα αξιέπαινο περιστατικό στο σχολείο μας.
Λίγο πριν το τέλος του περιπάτου, ο κ. Μυγδανάλευρος συζήτησε με τους μαθητές σχετικά με τα σκουπίδια στον προαύλιο χώρο και μια ομάδα 6 μαθητών προθυμοποιήθηκε να τα μαζέψει. Αφού προμηθεύτηκε τον κατάλληλο εξοπλισμό (σακούλα απορριμμάτων και γάντια), ξεκίνησε τη δράση της. Καθάρισε όλο τον προαύλιο χώρο και τους διαδρόμους στο εσωτερικό του σχολείου!
Οι μαθητές κατά τη διάρκεια της συνεργατικής αυτής δράσης διασκέδασαν, γέλασαν και πέρασαν ευχάριστα!
Έγιναν έτσι πρότυπο για τους συμμαθητές τους και είναι σίγουρο πως στον επόμενο περίπατο τα σκουπίδια θα βρίσκουν κατευθείαν τη θέση τους στους κάδους απορριμμάτων και όχι στην αυλή.
Άρθρο του μαθητή της Β΄ τάξης Ν.Ε.
– Διδακτική επίσκεψη στα Συμμαχικά Κοιμητήρια και στο Πολεμικό Μουσείο
Την Τρίτη 11 Μαρτίου 2025 τα τμήματα Γ2 και Γ4 επισκεφθήκαμε τα Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζέιτενλικ και το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η επίσκεψη οργανώθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας και στόχο είχε να εμπλουτίσει τις γνώσεις μας για το Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη στρατιωτική ιστορία της Ελλάδας. Μας συνόδευσαν οι φιλόλογοι κ. Αργυριάδου Μ., κ. Μητσοπούλου Θ. και ο μαθηματικός κ. Ορφανός Ι.
Στα Συμμαχικά Κοιμητήρια περιηγηθήκαμε στους πέντε τομείς του: τον γαλλικό, τον βρετανικό, τον ιταλικό, τον σερβικό και τον ρωσικό. Στα στρατιωτικά αυτά κοιμητήρια αναπαύονται πάνω από 20500 στρατιώτες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (Μακεδονικό Μέτωπο). Ο κάθε τομέας έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Στον γαλλικό τομέα, εκτός από στρατιώτες με καταγωγή από τη μητροπολιτική Γαλλία, αναπαύονται και στρατιώτες από τις γαλλικές αποικίες της εποχής, όπως την Ινδοκίνα, τη Μαδαγασκάρη, τη Σενεγάλη, την Τυνησία και την Αλγερία. Στον βρετανικό τομέα βρίσκεται το μνημείο της μοναδικής γυναίκας των Κοιμητηρίων, της νοσηλεύτριας Mary Harley, την οποία τιμούν ιδιαιτέρως οι Σέρβοι. Στον ιταλικό τομέα χαρακτηριστικά είναι ο βωμός και το άγαλμα του Ιταλού στρατιώτη. Στον σερβικό τομέα μάς εντυπωσίασαν ο ναός- οστεοφυλάκιο 5000 στρατιωτών, κατασκευασμένα με υλικά που έφεραν για αυτόν το σκοπό από τη Σερβία. Τέλος, στον ρωσικό τομέα αναπαύονται και νεκροί του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Χωρισμένοι σε ομάδες συνεργαστήκαμε για τη συλλογή υλικού που θα αξιοποιήσουμε σε σχολικές εργασίες μας.
Στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης περιηγηθήκαμε αρχικά στην εξωτερική έκθεση αρμάτων και πολεμικού υλικού. Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στη μόνιμη έκθεση του μουσείου. Ξεναγοί μας ήταν υπηρετούντες στρατιώτες του ελληνικού στρατού. Μεγάλη εντύπωση μας έκαναν οι πλούσιες συλλογές όπλων, μεταλλείων, στολών και άλλων ιστορικών κειμηλίων.
Οι δύο αυτές επισκέψεις μάς έδωσαν την ευκαιρία να αναλογιστούμε τη φρίκη του πολέμου αλλά και να βιώσουμε ανάμεικτα συναισθήματα: στενοχώρια για τους νέους- κυρίως- ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας, αλλά και ευγνωμοσύνη για τη θυσία τους.
Το κείμενο συνέταξαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ4
– Το Γυμνάσιο Μυγδονίας & η έρευνα ψηφιακής αφήγησης της Οδύσσειας!
Το Γυμνάσιο Μυγδονίας είχε την ευκαιρία να μετέχει στην καινοτόμο ερευνητική παρέμβαση του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ΑΠΘ, με στόχο την εισαγωγή της ψηφιακής αφήγησης στο μάθημα της Οδύσσειας!
Θερμές ευχαριστίες στον καθηγητή Θ. Σαπουνίδη και την υποψήφια διδάκτορα κα Μ. Πάλιουρα. Στο σχολείο, η κα Σοφία Σιδηροπούλου είναι η διδάσκουσα στην Α’ τάξη στο μάθημα της Οδύσσειας και είναι αυτή που αφιερώνοντας χρόνο με αγάπη, συνέπεια και επαγγελματισμό, τροφοδοτεί την καινοτόμο και πολλά υποσχόμενη έρευνα της κας Πάλιουρα, με τη συστηματική και οργανωμένη διαδικασία των ερωτηματολογίων στο μαθητικό κοινό.
Δείτε περισσότερα και στους παρακάτω ιστοτόπους, από όπου και η φωτογραφία.
– Μαθαίνοντας από τους συμμαθητές μας!
Σήμερα, στις 11/2/2025, στο πλαίσιο του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, οι μαθήτριες του Γ’2 Ελευθερία και Νικολέτα, έκαναν μια παρουσίαση στους συμμαθητές και στις συμμαθήτριές τους, σχετικά με την σωστή χρήση της εφαρμογής “Coggle”, η οποία αποσκοπεί στην δημιουργία εννοιολογικών χαρτών.
Προσωπικά, ως μαθήτρια του Γ’2, εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα από τις λειτουργίες και τις δυνατότητες που παρέχει η συγκεκριμένη εφαρμογή, η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα βοηθητικό εργαλείο σε μία πληθώρα μαθημάτων όπως είναι η Α.Ε.Γ., η Λογοτεχνία, η Ιστορία κ.ά. Πιστεύω πως, μέσω της εφαρμογής αυτής, θα ωφεληθούμε όλοι οι μαθητές, καθώς είναι ένας ευχάριστος και δημιουργικός τρόπος να οργανώνουμε και να κατανοούμε καλύτερα τα μαθήματά μας!
.
Άρθρο της μαθήτριας Γ’ τάξης, Ζ.Κ.
– Χριστούγεννα και πάλι! Τα παιδιά στολίζουν τις αίθουσές τους!
Σήμερα στις 4/12/2024 οι μαθήτριες και οι μαθητές των τμημάτων Γ1 και Γ2 στόλισαν και ομόρφυναν την τάξη τους. Μπήκαν στο κλίμα των Χριστουγέννων, άκουσαν Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και ήρθαν πιο κοντά μέσω της συνεργασίας. Υπήρχαν βέβαια κάποιες μικρές δυσκολίες, όμως στο τέλος το πνεύμα των Χριστουγέννων επικράτησε. Έτσι τελείωσε όμορφα το τελευταίο Χριστουγεννιάτικο στόλισμα γι’ αυτούς στο Γυμνάσιο και χαράχτηκε μια όμορφη ανάμνηση!
Εκ μέρους όλων των μαθητών της Γ’ τάξης σας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα!
.
.
Άρθρο της μαθήτριας Γ΄τάξης, Ε.Γ.
– Η γιορτή Erasmus Days 2024 στο Γυμνάσιο Μυγδονίας
Γιορτάσαμε και φέτος τις Erasmus Days! #ErasmusDaysChallenge
https://www.erasmusdays.eu/event/gymnasio-mygdonias/

Μια εκδήλωση με πρωτοβουλία του 15μελούς μαθητικού Συμβουλίου διαμόρφωσε στο σχολείο μας το 1ο ErasmusForum μαθητών από όλα τα τμήματα.
Οι εκπρόσωποι των μαθητών ταξίδεψαν νοερά σε σχολεία της Ιρλανδίας, της Φινλανδίας και της Εσθονίας, σχολεία τα οποία φιλοξένησαν μαθητές και εκπαιδευτικούς της ομάδας ErasmusQuake.
.
Τα παιδιά που συμμετείχαν στην κινητικότητα στην Ιρλανδία τον περασμένο Μάιο, μαθητές της Α΄ Λυκείου σήμερα, μίλησαν μαζί μας και παρουσίασαν την εμπειρία τους από την επίσκεψη στο σχολείο του Δουβλίνου.
Τα σχολεία του Ελσίνκι και του Ταλίν παρουσιάστηκαν από τις τέσσερις εκπαιδευτικούς που τα επισκέφτηκαν κατά την κινητικότητα του Αυγούστου. Η συζήτηση που ακολούθησε γέννησε ενδιαφέρουσες ιδέες για εφαρμογή στο δικό μας σχολείο!
Και το eTwinning ήταν παρόν στην εκδήλωση! Βραβεύτηκαν οι μαθητές του έργου “Screen Time for Green Time” που απέσπασε Εθνική Ετικέτα Ποιότητας.
Ευχαριστούμε πολύ τους μαθητές των περσινών ομάδων ErasmusQuake και eTwinning, σήμερα μαθητές του ΓΕΛ Μυγδονίας, καθώς και τη Διεύθυνση του σχολείου τους που έδωσε την άδεια για την παρουσία τους.
.
.
#ΣυνεχίζουμεErasmus και αλλάζουμε το σχολείο μας!
– Όταν τα κείμενα συνομιλούν με τα έργα τέχνης!
Oι μαθητές της Γ’ τάξης για άλλη μια χρονιά άφησαν τα κείμενα να τους εμπνεύσουν δημιουργικά! Μπήκαν εικονικά σε πινακοθήκες όλου του κόσμου και συνέλεξαν έργα ζωγραφικής που “συνομιλούν” με τα λογοτεχνικά κείμενα και τα κείμενα διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας.
Απολαύστε το τελικό αποτέλεσμα!
– Έκθεση μαθητικών έργων Τεχνολογίας 2023-24
Οι μαθητές και των τριών τάξεων του Γυμνασίου Μυγδονίας για άλλη μια χρονιά ερεύνησαν, σχεδίασαν, συνεργάστηκαν και δημιούργησαν στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας.
Ατομικές και ομαδικές κατασκευές παρουσιάστηκαν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στο τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς.
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό . . .
.
– Παρουσίαση εργασίας μαθητών και μαθητριών για τον Παναγιώτη Μαυρουδή 1919- 1944
Τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 το Γ1 του σχολείου μας συμμετείχε στην εκδήλωση παρουσίασης εργασιών και αποτελεσμάτων του πιλοτικού προγράμματος “Θεσσαλονίκη- Μακεδονία: Διαχείριση της Μνήμης του Πολέμου στην Κοινωνία”, το οποίο συνδιοργάνωσαν η ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης, οι Σύμβουλοι Εκπαιδευτικού Έργου (συντονίστρια η κ. Αραμπατζή Χριστίνα) και το ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν η διδάσκουσα κ. Αργυριάδου Μαρία και ο κ. Καραγεωργίου Αστέριος.
Στο πλαίσιο υλοποίησης αυτού του πιλοτικού προγράμματος σχεδιασμού και παρουσίασης καινοτόμων δράσεων στη Διδακτική της Ιστορίας για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Μακεδονία οι μαθητές και οι μαθήτριές μας επισκέφθηκαν το ΙΜΜΑ στις αρχές Απριλίου, ξεναγήθηκαν στη μόνιμη έκθεσή του και αφού χωρίστηκαν σε δύο ομάδες συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια. Κατάφεραν έτσι να εμπλουτίσουν τις ιστορικές τους γνώσεις, να κατανοήσουν καλύτερα τις συνθήκες κάτω από τις έζησαν οι Έλληνες στην Κατοχή και να εκφραστούν δημιουργικά.
Στη συνέχεια, ορμώμενοι από όσα έμαθαν κατά την επίσκεψή τους στο μουσείο, συνεργάστηκαν για τη δημιουργία ενός βίντεο στο οποίο αφηγούνται την ιστορία του Παναγιώτη Μαυρουδή, του 25χρονου συντοπίτη μας που δολοφονήθηκε στον Δρυμό το καλοκαίρι του 1944. Το συγκλονιστικό αυτό γεγονός, το οποίο συνέβη 80 χρόνια πριν, μας το υπενθυμίζει η προτομή του στην κεντρική πλατεία του Δρυμού.
Μετά την προβολή του βίντεο στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου και 3ου Γυμνασίου Νεάπολης η προσπάθεια των παιδιών μας δέχθηκε το θερμό χειροκρότημα και τα συγχαρητήρια του κοινού.
Το βίντεο μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ:
– Η πρώτη μας ErasmusQuake εφημερίδα!
Καθώς προετοιμάζεται η μαθητική κινητικότητα στο Δουβλίνο στο πλαίσιο του Erasmus+ KA122 έργου μας «”Εν τάξει και εν κινήσει” – ένας Erasmus δημιουργικός σεισμός φέρνει την κίνηση της αλλαγής και εμπεδώνει την καινοτομία στην καθημερινή σχολική πράξη!» , οι 12 μετέχοντες μαθητές ερευνούν, ανακαλύπτουν, δημιουργούν και παρουσιάζουν!
Επέλεξαν τις θεματικές, αναζήτησαν πληροφορίες, εμπνεύστηκαν από την ιστορία, τα μνημεία, τους χώρους επίσκεψης, έγραψαν παραμύθια με άρωμα Ιρλανδίας και έγιναν αρθρογράφοι! Η πρώτη τους εφημερίδα είναι έτοιμη!
– Το Γυμνάσιο Μυγδονίας στο Φεστιβάλ Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας
Στο πλαίσιο του Μαθητικού Φεστιβάλ 1ο Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης στο αμφιθέατρο του 2ου ΓΕΛ-ΕΠΑΛ Νεάπολης, το σχολείο μας έδωσε δυναμικό το παρόν επιλέγοντας την επιστήμη της Βιολογίας και το θέμα: “Η Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής”.
Όλοι οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου φιλοτέχνησαν με μεράκι υπέροχες διατροφικές πυραμίδες επιλέγοντας την υγιεινή Μεσογειακή Διατροφή. 19 από αυτούς τους μαθητές συμμετείχαν στην ομάδα του Φεστιβάλ και την Παρασκευή 29 Μαρτίου παρουσίασαν σε ένα μεγάλο κοινό μαθητών, καθηγητών και συμβούλων εκπαίδευσης το θέμα μας.
Μέσα από την ευφράδεια αλλά και δημιουργική τόλμη των μαθητών μας έγινε σε όλους σαφές το μήνυμα μας: Βάζοντας στο πιάτο μας τις τροφές της Μεσογειακής Διατροφής σε συγκεκριμένες αναλογίες, θα κάνουμε ομορφότερη αλλά και μεγαλύτερη τη ζωή μας!
.
.
– Διάλεξε ένα Erasmus logo!
Πόσο ευφάνταστοι αποδεικνύονται οι μαθητές του σχολείου μας όταν καλούνται να δημιουργήσουν!
Η ομάδα Erasmus του Γυμνασίου Μυγδονίας σας προσκαλεί να δείτε τις δημιουργίες τους και να ψηφίσετε!
Στην πορεία της προετοιμασίας για την μαθητική κινητικότητα Erasmus+ KA122 στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, οι 12 μετέχοντες μαθητές κλήθηκαν να προτείνουν το λογότυπο της κινητικότητας. Δούλεψαν, άλλοι ατομικά και άλλοι σε ζευγάρια, άλλοι με τον παραδοσιακό τρόπο της ζωγραφικής και άλλοι με τις νέες τεχνολογίες, και μας παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους!
7 τα προτεινόμενα έργα και καλούμαστε όλοι μας να τα θαυμάσουμε και να ψηφίσουμε αυτό που προτιμάμε. Το επικρατέστερο θα συντροφεύει την ομάδα όχι μόνο τις ημέρες της μετακίνησης αλλά και κατά την προετοιμασία και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων μετά την επιστροφή.
Μπορείτε να δείτε τα λογότυπα και να ψηφίσετε ακολουθώντας τον σύνδεσμο εδώ ή https://bit.ly/erasmusLOGO ή μέσω του QRcode
Η μαθητική αυτή κινητικότητα θα πραγματοποιηθεί από 5 ως 12 Μαΐου 2024 στο πλαίσιο του Erasmus+ KA122 έργου μας με τίτλο: «”Εν τάξει και εν κινήσει” – ένας Erasmus δημιουργικός σεισμός φέρνει την κίνηση της αλλαγής και εμπεδώνει την καινοτομία στην καθημερινή σχολική πράξη!» και κωδικό: 2023-1-EL01-KA122-SCH-000125123 . Το σχολείο μας θα συνεργαστεί με το Trinity Comprehensive School, Ballymun του Δουβλίνου.
Η ομάδα Erasmus του Γυμνασίου Μυγδονίας έχει παρουσία και στα social media:
facebook : A.Li.E.N.EroERASMUS
instagram : ero_erasmus_greece
– Να ζητήσω συγγνώμη; Να συγχωρήσω;
Να ζητήσω συγγνώμη;
Να συγχωρήσω;
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας απάντησαν, ΝΑΙ!
Συγχωρώ, συν-χωρώ, γιατί αγαπώ.
Συγχωρώ, δεν θυμώνω.
Συγχωρώ, δεν εκδικούμαι.
Συγχωρώ, δεν μαλώνω.
Συγχωρώ με μεγαλοψυχία.
Συγχωρώ με συμπόνια.
Συγχωρώ με ενσυναίσθηση.
Συγχωρώ, γιατί νιώθω καλά, γιατί νιώθω χαρά!
Συγχωρώ, γιατί ξέρω να ζω και να συνυπάρχω.
Συγχωρώ, γιατί κι εμένα με αγαπά και με συγχωρεί ο σπλαχνικός Θεός Πατέρας και νιώθω τέλεια στην αγκαλιά Του!
Διαδραστικά εκφράστηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες μας σήμερα, στο πλαίσιο του προγράμματος της αγωγής της συγχώρησης με θέμα : “ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ”, και εν όψει της Κυριακής της Συγχωρήσεως.
Σχημάτισαν με τις τσάντες τους τη λέξη “συγγνώμη” στην αυλή του σχολείου μας. Εξέφρασαν την αξία της συγγνώμης και την δύναμη της συγχώρησης, ως βασικής προϋπόθεσης υγιούς συμπεριφοράς, ειρηνικής συνύπαρξης σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στην σχολική ζωή.
Η ΣΥΓΧΩΡΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΟΣ. Η ΣΥΓΧΩΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ.
Συγχαρητήρια στους μαθητές και στις μαθήτριες του Γυμνασίου Μυγδονίας για την όμορφη δράση τους!
– Let’s play! Εργασίες Πληροφορικής
Στο μάθημα της Πληροφορικής οι μαθητές της Α και Β τάξης βρήκαν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν ταλέντα και να δημιουργήσουν ηλεκτρονικά παιχνίδια!
Όλα τα παιδιά έκαναν αξιόλογες προσπάθειες. Πολλά μπράβο τους αξίζουν!
.
Εδώ είναι κάποιες από αυτές τις εργασίες. Κάθε σύνδεσμος και παιχνίδι! Απολαύστε τα!
https://scratch.mit.edu/projects/829617724
https://scratch.mit.edu/projects/794475514
https://scratch.mit.edu/projects/822122365
https://scratch.mit.edu/projects/823496364
https://scratch.mit.edu/projects/807838913
https://scratch.mit.edu/projects/799829865
https://scratch.mit.edu/projects/785837238
https://scratch.mit.edu/projects/792630755
https://scratch.mit.edu/projects/793235095
https://scratch.mit.edu/projects/797459283
https://scratch.mit.edu/projects/803677615
https://scratch.mit.edu/projects/807324538
https://scratch.mit.edu/projects/797993353
https://scratch.mit.edu/projects/809708842
https://scratch.mit.edu/projects/797992178
https://scratch.mit.edu/projects/847913494
https://scratch.mit.edu/projects/799220764
https://scratch.mit.edu/projects/808636941
https://scratch.mit.edu/projects/835467818
https://scratch.mit.edu/projects/806808506
https://scratch.mit.edu/projects/806817479
https://scratch.mit.edu/projects/799208578
https://scratch.mit.edu/projects/799212384
https://scratch.mit.edu/projects/846862412
https://scratch.mit.edu/projects/809109247
https://scratch.mit.edu/projects/801248664
https://scratch.mit.edu/projects/839983620
https://scratch.mit.edu/projects/799235562
https://scratch.mit.edu/projects/801258997
https://scratch.mit.edu/projects/799317836
https://scratch.mit.edu/projects/818337609
https://scratch.mit.edu/projects/801249474
https://scratch.mit.edu/projects/801529462
https://scratch.mit.edu/projects/811564713
https://scratch.mit.edu/projects/844273687
https://scratch.mit.edu/projects/811579093
https://scratch.mit.edu/projects/843486575
https://scratch.mit.edu/projects/807838963
https://scratch.mit.edu/projects/808077664
https://scratch.mit.edu/projects/838613349
– Έκθεση Μαθητικών Έργων Τεχνολογίας 2022-23
Τελείωσε και η φετινή χρονιά με δημιουργικότητα, φαντασία και πρωτοβουλία των μαθητών του σχολείου μας στο μάθημα της Τεχνολογίας. Οι μαθητές και των τριών τάξεων του Γυμνασίου Μυγδονίας ερεύνησαν, συνεργάστηκαν, κατασκεύασαν και παρουσίασαν στη σχολική κοινότητα τις δημιουργίες τους.
Ευχόμαστε το κλίμα συνεργασίας που υπάρχει και δημιουργήθηκε και φέτος να διατηρηθεί και γιατί όχι να ενισχυθεί την επόμενη σχολική χρονιά!
– Ο δικός μας ταξιδιωτικός οδηγός, τμήμα Β2
Όταν οι μαθήτριες και οι μαθητές του Γυμνασίου μας αποφασίζουν να δουλέψουν σαν ερευνητές-ξεναγοί το παραγόμενο αποτέλεσμα είναι σημαντικό και σχεδόν επαγγελματικό!
Τα παιδιά του τμήματος Β2 με μεγάλο ενθουσιασμό συνέβαλλαν στη δημιουργία ενός ταξιδιωτικού οδηγού που παρουσιάζεται στο κοινό με τη μορφή ενός διαδικτυακού περιοδικού. Ο καθένας ανέλαβε να βρει πληροφορίες για μια από τις πόλεις της Ευρώπης, να τις εμπλουτίσει με χαρακτηριστικές φωτογραφίες και με τη βοήθεια της τεχνολογίας να διαμοιραστεί τα “ευρήματα”. Αξιοποιήθηκε το εργαλείο της ψηφιακής τάξης eclass.sch.gr για την επικοινωνία και το διαμοιρασμό, καθώς και το madmagz.com για την ενσωμάτωση των πληροφοριών σε ένα διαδικτυακό περιοδικό.
Και ιδού το αποτέλεσμα! Ο δικός μας ταξιδιωτικός οδηγός με τίτλο “Ας ταξιδέψουμε σε πόλεις της Ευρώπης”
Σας καλούμε να ξεφυλλίσετε τις ηλεκτρονικές σελίδες του – είμαστε σίγουροι ότι θα ανακαλύψετε κάτι νέο για την Ευρώπη μας!
.
.
Η έμπνευση για το όλο εγχείρημα ήρθε τόσο από την ανάγκη να προσεγγίσουμε λίγο διαφορετικά το μάθημα της Γεωγραφίας όσο και από την ενασχόληση με τα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus & eTwinning που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια στο σχολείο μας. Η δράση υλοποιήθηκε με την καθοδήγηση και την υποστήριξη της γεωλόγου μας κας. Αναστασίας Καραστερίου και συνδέεται άμεσα με τη στρατηγική σχολική σύμπραξη Erasmus KA229, “Art & Literature in Education’s Nature. Is it an A.Li.E.N.?” συμβάλλοντας στην ανάδειξη της Ευρωπαϊκής διάστασης του Γυμνασίου Μυγδονίας.
– Η Λογοτεχνία με τη ματιά του καλλιτέχνη, από τη Γ τάξη
Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό οι μαθητές της Γ’ τάξης συμμετείχαν στο project με τίτλο «Η λογοτεχνία με τη ματιά του καλλιτέχνη» στο πλαίσιο του μαθήματος Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Επιδιώχθηκε συστηματικά από την αρχή του σχολικού έτους η σύζευξη ΤΕΧΝΗΣ & ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ με καταπληκτικά αποτελέσματα!
Οι μαθητές αναζητούσαν σε ιστοτόπους (μεγάλων κυρίως πινακοθηκών και εκθέσεων) σ’ όλο τον κόσμο πίνακες που “συνομιλούν” με τα κείμενα λογοτεχνίας που μελετούσαμε στον κύκλο των μαθημάτων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ’ τάξης. Προτείνουν έτσι μια συλλογή εικόνων που θα μπορούσαν θαυμάσια να πλαισιώσουν ένα σχολικό βιβλίο λογοτεχνίας, κάνοντάς το πιο ενδιαφέρον και ελκυστικό για τον μαθητή.
Παράλληλα, δόθηκε αφορμή και έγινε αφόρμηση καλλιτεχνικής σύζευξης Τέχνης & Λογοτεχνίας με πρωτότυπες μαθητικές δημιουργίες: η μαθήτριά μας Άσπα Τσιταμπάνη φιλοτέχνησε συνολικά τέσσερα έργα που συνομιλούν εύγλωττα με κείμενα που μελετήσαμε και την ενέπνευσαν. Την ευχαριστούμε, όπως και όλους τους μαθητές και τις μαθήτριές μας που συμετείχαν.
Η δράση υλοποιήθηκε με την καθοδήγηση και την υποστήριξη της φιλολόγου μας κας. Μαρίας Δαγγλή και συνδέεται άμεσα με τη στρατηγική σχολική σύμπραξη Erasmus KA229, “Art & Literature in Education’s Nature. Is it an A.Li.E.N.?”
– Σεισμός! Τι να κάνω; Ενημέρωση από το τμήμα Β1
Όλοι έχουμε την εμπειρία μιας μικρής ή μεγάλης σεισμικής δόνησης. Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει ότι η Ελλάδα είναι η πιο σεισμογενής χώρα της Ευρώπης. Γνωρίζουμε όμως ποιες είναι οι ενδεικνυόμενες ενέργειες για την κατάλληλη προετοιμασία μας, τόσο πριν συμβεί όσο και κατά τη διάρκεια της δόνησης αλλά και αμέσως μετά;
Αυτό το κενό πληροφόρησης έρχονται να καλύψουν οι μαθήτριες και οι μαθητές του τμήματος Β1 του σχολείου μας! Τα παιδιά αναζήτησαν καλές πρακτικές σε ιστοτόπους, όπως του ΟΑΣΠ και της Πολιτικής Προστασίας για να έχουν έγκυρη ενημέρωση, αξιοποίησαν πληροφορίες από το βιβλίο τους “Γεωλογία-Γεωγραφία, Β Γυμνασίου” και πρόσθεσαν τη δική τους καλλιτεχνική πινελιά ζωγραφίζοντας κάποιες από τις εικόνες που συνοδεύουν τον ενημερωτικό οδηγό τους!
.
.
Τώρα μπορείτε κι εσείς να ενημερωθείτε παρακολουθώντας στο παρακάτω βίντεο την εργασία των μαθητών του Β1!!!
– Παρουσιάσεις μαθητικών εργασιών σχολικού έτους 2022-23
Τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 σύσσωμο το Γυμνάσιο Μυγδονίας γιόρτασε, κάνοντας μια ανασκόπηση της σχολικής χρονιάς που πλησιάζει στο τέλος της!
Αρχικά, οι μαθήτριες και οι μαθητές όλων των τάξεων συμμετείχαν σε αθλητικούς αγώνες στον προαύλειο χώρο ενώ στο διάδρομο του ισογείου οργάνωσαν την έκθεση των έργων τους στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας.
.
Και αργότερα, εκεί έξω, κοντά στη φύση, τα παιδιά της Γ τάξης παρουσίασαν τις εργασίες που ετοίμασαν στο πλαίσιο των Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων! Μάθαμε για την ιστορία και τη μυθολογία, για τη χλωρίδα και την αρχιτεκτονική του Πηλίου και για τον ιστορικό οδοντωτό σιδηρόδρομο, τον αποκαλούμενο “Μουτζούρη”.
Έπειτα, η δράση μεταφέρθηκε στον εσωτερικό χώρο συγκέντρωσης και πήραμε μια μικρή γεύση από δράσεις και δραστηριότητες!
- Είδαμε στιγμιότυπα από την Περιβαλλοντική εκδρομή της Γ τάξης στο Βόλο-Πήλιο
- Μάθαμε τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τους σεισμούς: οι μαθητές του τμήματος Β1 παρουσίασαν την εργασία τους στο πλαίσιο του μαθήματος Γεωλογία – Γεωγραφία
- Ταξιδέψαμε νοερά σε πόλεις της Ευρώπης, μέσα από τον διαδικτυακό ταξιδιωτικό οδηγό που ετοίμασαν οι μαθητές του τμήματος Β2 στο πλαίσιο του μαθήματος Γεωλογία – Γεωγραφία
- Συνδυάσαμε την Τέχνη και τη Λογοτεχνία με οδηγούς μας τους μαθητές της Γ τάξης, οι οποίοι εργάστηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος Νεοελληνική Λογοτεχνία
- Ακούσαμε τους μαθητές του Ομίλου “Πλάθοντας Ιστορίες” να μοιράζονται μαζί μας κομμάτια από τα κείμενα που έχουν παράξει κατά τις εργασίες της ομάδας τους
- Παρακολουθήσαμε την παρουσίαση των εργασιών του Ομίλου “Πάμε Βιβλίο” με την prezi εργασία τους, την ανάγνωση κειμένων τους και το blog που έχουν δημιουργήσει
- Μεταφερθήκαμε για λίγο στο Γκρανιάνο της Ιταλίας και στο Βίλνιους της Λιθουανίας μέσω των βίντεο που δημιούργησε η ομάδα Erasmus-eTwinning
Κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας άρθρα για κάθε μια από τις παρουσιάσεις-εργασίες που υλοποιήθηκαν.
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από τη σημερινή δράση . . .
– Δημιουργίες προετοιμασίας της 5ης Κινητικότητας Erasmus
Για ακόμα μια φορά οι μαθητές του σχολείου μας απέδειξαν πως όταν συνεργάζονται δημιουργικά παράγουν θαυμαστά αποτελέσματα!
Για την προετοιμασία της τελευταίας κινητικότητας του προγράμματος ERASMUS+ που υλοποιούμε στο Βίλνιους της Λιθουανίας, μαθήτριες της χορωδίας, υπό την καθοδήγηση της υποδιευθύντριάς μας κας Νίκης Μακρή, ερμήνευσαν το τραγούδι “Της δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ” με τη σεμνότητα και τη λυρικότητα που αρμόζει σε αυτό το τραγούδι-σύμβολο των αγώνων για δημοκρατία.
Αφορμή για την επιλογή του συγκεκριμένου τραγουδιού αποτέλεσε η ιδέα των Λιθουανών οργανωτών της κινητικότητας τα εταιρικά σχολεία του προγράμματος να παρουσιάσουν ένα σημαντικό τραγούδι της χώρας τους και να αναζητήσουν ομοιότητες μεταξύ της κάθε χώρας και της Λιθουανίας. Κατά την αναζήτηση αυτή οι μαθητές του σχολείου μας που μετείχαν στη δράση ανακάλυψαν ότι και ο λαός της Λιθουανίας όπως και της Ελλάδας κατά τον 20ο αιώνα υπέφεραν από απολυταρχικά καθεστώτα. Ο αγώνας για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ισότητα ενέπνευσε την τέχνη και τη λογοτεχνία. Ποιό άλλο ελληνικό τραγούδι θα μπορούσε να αποδώσει τον αγώνα αυτό καλύτερα από το “Άξιον Εστί” του Οδυσσέα Ελύτη μελοποιημένο από τον Μίκη Θεοδωράκη!
Η βιντεοσκόπηση της δράσης έγινε στο φιλόξενο χώρο της βιβλιοθήκης του σχολείου μας από τα παιδιά και η επεξεργασία του βίντεο από μαθητές που πήραν μέρος στην κινητικότητα στο Βίλνιους.
Ενδιαφέρουσες και αναπάντεχες είναι κάποιες από τις ομοιότητες μεταξύ της Λιθουανίας και της Ελλάδας που ανακάλυψαν οι μαθητές! Μπορείτε να τις δείτε στο αρχείο που ακολουθεί . . .