– Επίσκεψη του Γ1 στα Συμμαχικά Κοιμητήρια και το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα
Την Τρίτη 2 Απριλίου 2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ1 τμήματος πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη σε δύο ιστορικούς τόπους της πόλης της Θεσσαλονίκης. Αρχικά, επισκέφθηκαν τα Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζέιτενλικ (Αμπελόκηποι), όπου περιηγήθηκαν στον χώρο και συνέλεξαν πληροφορίες για εργασίες τους στο μάθημα της Ιστορίας. Στη συνέχεια, μετέβησαν στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, ένα κτήριο ιστορικό, όπου ξεναγήθηκαν στη μόνιμη έκθεσή του και συμμετείχαν στο Πιλοτικό Πρόγραμμα σχεδιασμού και παρουσίασης καινοτόμων δράσεων στη Διδακτική της Ιστορίας για τον Β’ Π. Π. στη Μακεδονία: “Θεσσαλονίκη – Μακεδονία: Διαχείριση της Μνήμης του Πολέμου στην Κοινωνία”.
Με τα ερεθίσματα που δέχθηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες εμπλούτισαν τις ιστορικές τους γνώσεις, προβληματίστηκαν, συζήτησαν και εκφράστηκαν δημιουργικά για τη φύση του πολέμου. Τους μαθητές συνόδευσαν η διδάσκουσα, κ. Αργυριάδου Μαρία- φιλόλογος, και ο κ. Ορφανός Γιάννης- μαθηματικός.
.
.
– Εργαστήρια Δεξιοτήτων & Ασφάλεια στο Διαδίκτυο
Το εργαστήριο δεξιοτήτων του Γυμνασίου μας υποδέχθηκε στις 29 Μαρτίου την κα. Στρίμτσου Αναστασία, απόφοιτη του Τμήματος Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στο πλαίσιο της ενότητας “Ασφάλεια στο διαδίκτυο” παρουσιάστηκε η ταινία “Flag Hunter” και ακολούθησε συζήτηση.
Σύμφωνα με τα λόγια της δημιουργού: “Το “Flag Hunter”, διάρκειας 18 λεπτών, αφορά στην αποπλάνηση ανηλίκων μέσω διαδικτύου, ένα σύγχρονο ζήτημα που προσπαθούμε να μοιραστούμε με όσο περισσότερο νεαρό κοινό καθίσταται εφικτό. Η ταινία είναι βασισμένη τόσο στην προσωπική μου εμπειρία με το ζήτημα της διαδικτυακής αποπλάνησης, όσο και στο θεωρητικό υπόβαθρο μιας έρευνας που έχει αποτελέσει το γραπτό κομμάτι της πτυχιακής μου εργασίας.”
Ο σκοπός των παρουσιάσεων είναι η πληροφόρηση εφήβων, εκπαιδευτικών και γονέων-κηδεμόνων για την ύπαρξη του φαινομένου καθώς και η καθοδήγηση των νεαρών ατόμων για τις δράσεις που μπορούν να λάβουν σε περίπτωση εμπλοκής σε αντίστοιχες συνθήκες.
.
.
– Διδακτική επίσκεψη Α’ τάξης
Στις 15 Μαρτίου ομάδα μαθητών της Α’ Γυμνασίου με αρχηγό τον καθηγητή πατέρα Νικόλαο Βασιλείου και συνοδό τον γυμναστή κ.Τίμο Μυγδανάλευρο πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών και του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων για τη Θεία Λειτουργία. Προορισμός ήταν τα δύο μεγάλα παλαιοχριστιανικά βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης μας και μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο, ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου και ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου-Ροτόντα.
Ο πατήρ Νικόλαος μας έκανε μια εμπεριστατωμένη ξενάγηση στον ιερό ναό του πολιούχου μας, προσκυνήσαμε το κιβώριο όπου φυλάσσονται τα άγια λείψανά του, ψάλαμε εν χορώ το απολυτίκιό του, θαυμάσαμε την μνημειακή αρχιτεκτονική του ναού και τα περίφημα ψηφιδωτά που τον κοσμούν. Τέλος, επισκεφτήκαμε την κατακόμβη και μάθαμε το ιστορικό της μυροβλυσίας του Αγίου καθώς και κάποια θαύματά του που σημειώθηκαν στη νεότερη ιστορία μας.
Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στον ιερό ναό Αγίων Αγγέλων-Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα). Πρόκειται για τον παλαιό (4ου αιώνα) αυτοκρατορικό, μητροπολιτικό χριστιανικό ναό της Συμβασιλεύουσας Θεσσαλονίκης, που ακόμη και οι κατακτητές Τούρκοι ονόμαζαν Παλαιά Μητρόπολη. Ευελπιστούμε στην τοποθέτηση τουλάχιστον ενός σταυρού σε εμφανέστατο σημείο ώστε να μην δίνουμε την εντύπωση ότι σήμερα αποτελει τζαμί ενώ λειτουργεί ο ορθόδοξος χριστιανικός ναός-μνημείο μια φορά τον μήνα. Θαυμάσαμε την αρχιτεκτονική και ηχητική του περίκεντρου ναού που μπορεί να συγκριθεί μόνο με το Πάνθεο στη Ρώμη.
Κλείνοντας, αναφέρουμε αυθόρμητα λόγια κάποιων μαθητών μας: “τελικά η βυζαντινή ιστορία στη Θεσσαλονίκη μας δεν είναι ένα ξεχασμένο κομμάτι στο ντουλάπι του χρόνου… είναι κάτι ζωντανό που ξετυλίγεται μπροστά μας καθημερινά και αρκεί να του δώσεις σημασία και να το κοιτάξεις!!!”
.