Αρχική » ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ-ΕΚΔΡΟΜΕΣ » Επισκέψεις » – Διδακτική επίσκεψη Α’ τάξης

Εθνικός χρόνος

Ιστορικό

– Διδακτική επίσκεψη Α’ τάξης

Στις 15 Μαρτίου ομάδα μαθητών της Α’ Γυμνασίου με αρχηγό τον καθηγητή πατέρα Νικόλαο Βασιλείου και συνοδό τον γυμναστή κ.Τίμο Μυγδανάλευρο πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών και του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων για τη Θεία Λειτουργία. Προορισμός ήταν τα δύο μεγάλα παλαιοχριστιανικά βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης μας και μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο, ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου και ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου-Ροτόντα.

Ο πατήρ Νικόλαος μας έκανε μια εμπεριστατωμένη ξενάγηση στον ιερό ναό του πολιούχου μας, προσκυνήσαμε το κιβώριο όπου φυλάσσονται τα άγια λείψανά του, ψάλαμε εν χορώ το απολυτίκιό του, θαυμάσαμε την μνημειακή αρχιτεκτονική του ναού και τα περίφημα ψηφιδωτά που τον κοσμούν. Τέλος, επισκεφτήκαμε την κατακόμβη και μάθαμε το ιστορικό της μυροβλυσίας του Αγίου καθώς και κάποια θαύματά του που σημειώθηκαν στη νεότερη ιστορία μας.

Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στον ιερό ναό Αγίων Αγγέλων-Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα). Πρόκειται για τον παλαιό (4ου αιώνα) αυτοκρατορικό, μητροπολιτικό χριστιανικό ναό της Συμβασιλεύουσας Θεσσαλονίκης, που ακόμη και οι κατακτητές Τούρκοι ονόμαζαν Παλαιά Μητρόπολη. Ευελπιστούμε στην τοποθέτηση τουλάχιστον ενός σταυρού σε εμφανέστατο σημείο ώστε να μην δίνουμε την εντύπωση ότι σήμερα αποτελει τζαμί ενώ λειτουργεί ο ορθόδοξος χριστιανικός ναός-μνημείο μια φορά τον μήνα. Θαυμάσαμε την αρχιτεκτονική και ηχητική του περίκεντρου ναού που μπορεί να συγκριθεί μόνο με το Πάνθεο στη Ρώμη.

Κλείνοντας, αναφέρουμε αυθόρμητα λόγια κάποιων μαθητών μας: “τελικά η βυζαντινή ιστορία στη Θεσσαλονίκη μας δεν είναι ένα ξεχασμένο κομμάτι στο ντουλάπι του χρόνου… είναι κάτι ζωντανό που ξετυλίγεται μπροστά μας καθημερινά και αρκεί να του δώσεις σημασία και να το κοιτάξεις!!!

.

Ημερολόγιο

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ο καιρός

Μετάφραση – Translation

Google Maps