Αρχική » ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ » Άρθρα Erasmus » – Ενδοσχολική επιμόρφωση: Εφαρμόζοντας το CLIL στο Γυμνάσιο Μυγδονίας

Εθνικός χρόνος

Ιστορικό

– Ενδοσχολική επιμόρφωση: Εφαρμόζοντας το CLIL στο Γυμνάσιο Μυγδονίας

Σε μια διαδικτυακή συνάντηση το απόγευμα της Τετάρτης 31/01/2024 οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας παρακολούθησαν την ενδοσχολική επιμόρφωση με τίτλο «Εφαρμόζοντας το CLIL στο Γυμνάσιο Μυγδονίας: Εμποτισμός των γνωστικών με γλωσσικούς στόχους».

Εισηγήτριες ήταν η φιλόλογος κα Μαρία Δαγγλή και η γεωλόγος κα Αναστασία Καραστερίου, οι οποίες είχαν επιμορφωθεί για την εφαρμογή της μεθόδου στην Οξφόρδη, στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS KA1 με κωδικό: 2016-1-EL01-KA101-022929 και με τίτλο: «CLIL και Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.): από τη θεωρία στη σχολική πράξη. Μαθαίνω, παρατηρώ και εφαρμόζω, για μια δυναμική διδασκαλία με επίκεντρο το μαθητή!».

Παρουσιάστηκαν παραδείγματα της μέχρι τώρα αξιοποίησης της μεθόδου CLIL (Content and Language Integrated Learning) από τις δύο εισηγήτριες τόσο στη διδασκαλία μέσα στην τάξη όσο και κατά την υλοποίηση συνεργατικών Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus και eTwinning καθώς και από την συνδιδασκαλία της καθηγήτριας Γαλλικών κας Ζωής Καραζαρίφη με τον γυμναστή κο Τιμολέοντα Μυγδανάλευρο. Επιπλέον, η καθηγήτρια αγγλικών κα Ελισάβετ Ποζίδου παρουσίασε ένα τρόπο αξιοποίησης της μεθόδου, συνδυάζοντας το μάθημα των αγγλικών με την τέχνη.

Τέλος, αναλύθηκε μια πρόταση συνδιδασκαλίας, εμπνευσμένη από τις αρχές της παιδαγωγικής μεθόδου C.L.I.L. κατά την οποία ο εκπαιδευτικός φιλολογικών μαθημάτων, ως «γλωσσική σκιά», συνεργάζεται με τον εκπαιδευτικό των άλλων αντικειμένων για να οργανώσουν σχέδιο μαθήματος που στοχεύει στη γλωσσική εξομάλυνση των κειμένων και της επιστημονικής ορολογίας στη μητρική γλώσσα, έτσι ώστε να γίνει το διδακτικό περιεχόμενο καλύτερα αντιληπτό από τους μαθητές.

.

.

Ημερολόγιο

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ο καιρός

Μετάφραση – Translation

Google Maps