Αρχική » ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ-ΕΚΔΡΟΜΕΣ » Επισκέψεις » – Εκπαιδευτική Επίσκεψη του Γ2 στα Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζέιτενλικ και στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Εθνικός χρόνος

Ιστορικό

– Εκπαιδευτική Επίσκεψη του Γ2 στα Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζέιτενλικ και στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Την Τετάρτη 26 Απριλίου, στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας, πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στα Συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ και στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Οι εκπαιδευτικοί που συνόδευσαν το τμήμα μας ήταν η φιλόλογος Αργυριάδου Μαρία και ο μαθηματικός Κώτσιος Αθανάσιος. 

Η πρώτη μας επίσκεψη ήταν στα Συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. Εκεί αναπαύονται στρατιώτες των συμμαχικών χωρών του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου που έχασαν τη ζωή τους στο Μακεδονικό Μέτωπο. Εκτός από τάφους, τα Κοιμητήρια περιλαμβάνουν μνημεία, εκκλησίες και ένα οστεοφυλάκιο. Αξιοσημείωτη είναι η διαφορά στον τρόπο ταφής των νεκρών της κάθε χώρας.

 Η δεύτερη επίσκεψή μας ήταν στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εκεί συμμετείχαμε στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Θεσσαλονίκη-Μακεδονία: Διαχείριση της Μνήμης και Κοινωνία”. Αρχικά ξεναγηθήκαμε στο Μουσείο και στη συνέχεια χωριστήκαμε σε δύο ομάδες. Εκ περιτροπής, η μια ομάδα ασχολήθηκε με την εύρεση πληροφοριών για διάφορα πρόσωπα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ η άλλη ομάδα ενημερώθηκε για την Κατοχή και έπειτα έγραψε λέξεις και ζωγράφισε εικόνες σχετικές με το θέμα αυτό. 

Κατά την επίσκεψή μας στα Συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ αυτό που μας έκανε περισσότερο εντύπωση είναι οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους είναι οργανωμένα τα κοιμητήρια των πέντε εθνών: της Γαλλίας, της Μ. Βρετανίας, της Σερβίας, της Ρωσίας και της Ιταλίας. Εκτός από αυτό, κάτι επίσης σημαντικό και εντυπωσιακό είναι η έκταση του κοιμητηρίου και η συντήρησή του στους περισσότερους τομείς, ιδιαίτερα στον Βρετανικό. Όσον αφορά τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, αυτά είναι ανάμεικτα, καθώς μας κυριεύει μελαγχολία αλλά και θαυμασμός για τον μεγάλο αριθμό των στρατιωτών που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία. 

.

(Το κείμενο συντάχθηκε από τις μαθήτριες και τους μαθητές του Γ2) 

Ημερολόγιο

Μάι 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ο καιρός

Μετάφραση – Translation

Google Maps