Αρχική » ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ » Άρθρα Erasmus » – A.Li.E.N. Erasmus+: 4η Κινητικότητα στο Γκρανιάνο της Ιταλίας

Εθνικός χρόνος

Ιστορικό

– A.Li.E.N. Erasmus+: 4η Κινητικότητα στο Γκρανιάνο της Ιταλίας

Ναι! Είναι και κάποιες φορές που η σχολική ζωή επιφυλάσσει εκπλήξεις ευχάριστες, που οι προσδοκίες ξεπερνούνται και γίνονται ένας ανεκτίμητος θησαυρός εμπειριών και συναισθημάτων που μπορεί να μας συνοδεύουν για την υπόλοιπη ζωή μας. Μία τέτοια εμπειρία βίωσαν οι μαθητές του σχολείου μας στο πλαίσιο της 4ης κινητικότητας του προγράμματος Erasmus+ “Art and Literature in Education’s Nature! Is it an A.Li.E.N? που έλαβε χώρα στο Gragnano της Νότιας Ιταλίας, στο σχολείο IIS Don L.Milani. Το Γυμνάσιο Μυγδονίας, συντονιστικό σχολείο του έργου, εκπροσωπήθηκε από 10 μαθητές-τριες και 4 εκπαιδευτικούς.

Στο Γκρανιάνο, λοιπόν, από τις 27 Φεβρουαρίου ως τις 3 Μαρτίου 2023 συναντήθηκαν και συνεργάστηκαν, για μια ακόμα φορά, τα σχολεία από την Κροατία, την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Λιθουανία και την Ιταλία. Ήταν μια εποικοδομητική συνεργασία, η οποία στηρίχτηκε στην καθημερινή επαφή τόσο των μαθητών όσο και των καθηγητών των 5 σχολείων.

Την 1η μέρα η ομάδα των 10 μαθητών μας, αφού ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου και βίωσε από κοντά την εκπαιδευτική διαδικασία σε μια τάξη εφοδιασμένη με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, παρουσίασε το σύστημα εκπαίδευσης της χώρας μας και απέδωσε χορωδιακά με εκφραστικότητα τον Εθνικό μας Ύμνο. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε ένα εργοστάσιο παραγωγής ζυμαρικών όπου γευτήκαμε παραδοσιακές συνταγές και επιστρέψαμε στο χώρο του σχολείου για την υλοποίηση δράσεων των μαθητών μας σε μεικτές ομάδες μαθητών από τις πέντε χώρες.    

Την 2η μέρα πραγματοποιήθηκε το πρωί ξενάγηση στην πατρiδα του ποιητή Tasso, το Sorrento, και το απόγευμα οι μαθητές μας συνέχισαν στο χώρο του σχολείου τις ομαδικές εργασίες τους.

Η 3η μέρα ήταν αφιερωμένη στην πόλη της Νάπολη. Οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο και είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να θαυμάσουν τον πλούτο των αρχαιολογικών εκθεμάτων του Μουσείου, κυρίως των τοιχογραφιών και των ψηφιδωτών που διασώζουν λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής των Ρωμαίων πριν την έκρηξη του Βεζούβιου. Ακολούθησε επίσκεψη στο Sansevero Chapel και περίπατος-ξενάγηση στην πόλη.

Την 4η μέρα της κινητικότητας του προγράμματος μας πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας. Οι μαθητές μας περπάτησαν στους ανασκαμμένους δρόμους της αρχαίας πολιτείας, θαύμασαν τις προσόψεις των ρωμαϊκών κτηρίων, κινήθηκαν στους χώρους του αμφιθεάτρου, της ρωμαϊκής αγοράς, του θεάτρου και της παλαίστρας, περιδιάβηκαν στους εντυπωσιακούς κήπους με τα περιστύλια και εντυπωσιάστηκαν από την πλούσια σε χρώματα και θέματα διακόσμηση των ρωμαϊκών επαύλεων. Το απόγευμα στο χώρο του σχολείου οι μαθητές μας συνέχισαν τις εργασίες στις διακρατικές ομάδες τους.

Την 5η μέρα, μετά την περιήγησή μας στην κοιλάδα των παραδοσιακών νερόμυλων, ακολούθησε επίσκεψη σε μια ρωμαϊκή έπαυλη στην περιοχή του San Marco, πολύ κοντά στο σχολείο φιλοξενίας. Άξιοι ξεναγοί μας οι μαθητές του ιταλικού σχολείου. Το απόγευμα οι ομάδες των μαθητών παρουσίασαν σε γονείς, καθηγητές και μαθητές τις εργασίες τους. Ακολούθησε η παρουσίαση παραδοσιακών χορών των πέντε χωρών της κινητικότητας από την μεικτή ομάδα των χορευτών, μια δράση που ξεσήκωσε και ένωσε τους πάντες, καθώς στο τέλος προσπάθησαν όλοι να ακολουθήσουν τα βήματα των χορευτών. Η βραδιά έκλεισε με έντονα συναισθήματα . . . πλησίαζε η ώρα του αποχαιρετισμού.

Έτσι λοιπόν, αφού μοιραστήκαμε, νιώσαμε, εκφραστήκαμε και ευχαριστήσαμε για την όμορφη φιλοξενία, οι κυρίες Μαρία Δαγγλή, Σοφία Λυκοδήμου, Αναστασία Καραστερίου και Ελένη Βουδούρη και οι 10 μαθήτριες/τές της Γ τάξης που εκπροσώπησαν την ομάδα Erasmus του Γυμνασίου Μυγδονίας επιστρέψαμε γεμάτες/τοι θετικές εμπειρίες και όμορφες εικόνες, έχοντας αναπτύξει νέες δεξιότητες και έχοντας αποκτήσει νέους φίλους.

Τα αποτελέσματα των εργασιών που ολοκλήρωσαν οι μαθητές συνεργατικά στις διακρατικές ομάδες κατά τη διάρκεια της κινητικότητας θα αναρτηθούν στο Twinspace του eTwinning προγράμματός μας με τίτλο “Heritage of Literature and Arts“, τον χώρο όπου αποτυπώνεται το φετινό κομμάτι του Erasmus έργου μας.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα-ηλεκτρονικό ημερολόγιο της κινητικότητάς μας . . . 4th Erasmus Mobility .

.

.

.

.

Ημερολόγιο

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ο καιρός

Μετάφραση – Translation

Google Maps