Από τη Δευτέρα 16 έως την Παρασκευή 20 Μαΐου στο Γυμνάσιο Μυγδονίας χτυπούσε η καρδιά του προγράμματος Erasmus+ KA229 “Art & Literature in Education’s Nature! Is it an A.Li.E.N.?”. Το σχολείο μας φιλοξένησε τις δράσεις της 3ης κινητικότητας (3rd LTTA) του προγράμματος.
34 Έλληνες μαθητές και 5 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν και ξενάγησαν με περισσή χαρά και δημιουργική διάθεση τους 33 φιλοξενούμενους από την Τουρκία, Ιταλία, Κροατία και Λιθουανία. Πολλοί περισσότεροι συνέβαλαν στη διαμόρφωση του χώρου διεξαγωγής των δράσεων στο σχολείο και υποδέχτηκαν τους εταίρους τη Δευτέρα το πρωί με μουσική και τραγούδια.
Μετά τις πρώτες δραστηριότητες γνωριμίας, επισκεφθήκαμε το Δήμαρχο Ωραιοκάστρου και ξεναγηθήκαμε στον τάφο Μακρίδη Μπέη στο Δερβένι από την έφορο αρχαιοτήτων νομού Θεσσαλονίκης κα. Παντή.
Την επόμενη ημέρα, ο διακεκριμένος συγγραφέας-storyteller από τη Σκωτία, Tim Porteus , προσκεκλημένος από το σχολείο μας ειδικά για το πρόγραμμά μας, ήρθε και μας ταξίδεψε με τις ιστορίες του. Οι καθηγητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί του στη βιβλιοθήκη του σχολείου και οι μαθητές παρακολούθησαν ένα μαγευτικό σεμινάριό του στο θέατρο Μονολόφου.
Μέσα από παραδοσιακές σκωτσέζικες ιστορίες γνώρισαν τη λογοτεχνία του τόπου και χόρεψαν υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής. Το απόγευμα επισκεφθήκαμε το Μουσείο Φωτογραφίας στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και θαυμάσαμε την έκθεση Ελλήνων καλλιτεχνών με τίτλο “Landscape stories”.
Το πρόγραμμα της Τετάρτης περιλάμβανε εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το MOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Σε εργαστήριο δραστηριοτήτων ειδικά σχεδιασμένο για το A.Li.E.N.? πρόγραμμά μας, οι μαθητές συνδημιούργησαν δύο γιγάντια βιβλία, εμπνεόμενοι από τα εκθέματα του MOMus καθώς και από τα λογοτεχνικά βιβλία που μελετούν κατά τη διάρκεια των 3 σχολικών ετών λειτουργίας του Erasmus προγράμματός μας.
Η κεντρική δράση της κινητικότητας έλαβε χώρα την Τετάρτη το απόγευμα. Στον κινηματογράφο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ» μαθητές, γονείς και φίλοι του Γυμνασίου Μυγδονίας παρακολούθησαν αφηγήσεις παραδοσιακών ιστοριών από τον κο. Porteus και τους μαθητές των 5 σχολείων. Η προφορική λογοτεχνία των 5 χωρών μας και της Σκωτίας μεταφέρθηκε σε εμάς με ζωντανή αφήγηση, δραματοποίηση, προβολή ταινίας και παρουσίασης.
Βίντεο με φωτογραφίες της εκδήλωσης . . .
Την Πέμπτη ταξιδέψαμε ως τη Βεργίνα για να ξεναγηθούμε στο εντυπωσιακό Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών και ως την αρχαία Μίεζα, κοντά στη Νάουσα, στη Σχολή του Αριστοτέλη,
ενώ η τελευταία ημέρα αφιερώθηκε στη γνωριμία με τη ρωμαϊκή και βυζαντινή Θεσσαλονίκη. Ο μεγάλος περίπατος – από την αρχαία αγορά, τον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, τα Κάστρα και τον Πύργο Τριγωνίου, την Άνω Πόλη, τη Ροτόντα και την Καμάρα, το Γαλεριανό ανακτορικό συγκρότημα ως το Λευκό Πύργο – μας έφερε πιο κοντά στην τέχνη του παρελθόντος της πόλης. Και τέλος, εκεί, κάτω από τη σκιά του Λευκού Πύργου, υλοποιήθηκε η τελευταία δράση λογοτεχνίας του επίσημου προγράμματος της κινητικότητας.
Έλληνες και ξένοι μαθητές απήγγειλαν ποίηση διακεκριμένων συγγραφέων του τόπου τους χαρίζοντάς μας όμορφα ακούσματα σε πέντε ευρωπαϊκές γλώσσες.
Ο αποχαιρετισμός των ομάδων ήταν δύσκολος τη Παρασκευή το βράδυ, γιατί το συναισθηματικό δέσιμο αποδείχθηκε δυνατό . . . Με δάκρυα αποχαιρετίσαμε τους φιλοξενούμενους μετά από ένα όμορφο γεύμα-πάρτι, όπου βραβεύτηκαν οι νικητές του διαγωνισμού φωτογραφίας και χορέψαμε στο ρυθμό αγαπημένων μουσικών από όλες τις χώρες.