Αρχική » 2025

Αρχείο έτους 2025

Εθνικός χρόνος

Ιστορικό

– Στον Διαγωνισμό Δελασάλ 2025

Το Σάββατο 15 Μαρτίου 2025 το Γυμνάσιο Μυγδονίας βρέθηκε για άλλη μια φορά στον χώρο του Ιδιωτικού Σχολείου ΔΕΛΑΣΑΛ. Παρεβρεθήκαμε και φέτος, με συμμετοχή δύο μαθητικών ομάδων, στον Διαγωνισμό Θετικών Επιστημών που οργάνωσε το Κολλέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ. 

Η συμμετοχή των μαθητών μας ήταν εξαιρετική, η συνεργασία τους υπέροχη και η διάθεσή τους πάντα θετική, με αποτέλεσμα η μία από τις δύο ομάδες μας να προχωρήσει στην τελική φάση του Διαγωνισμού και να κατακτήσει τη 2η θέση! Συγχαρητήρια στα παιδιά μας! Πάντα να βάζουν υψηλούς στόχους και να κατακτούν κορυφές γνώσης και αξιών!

Τους μαθητές συνόδευσαν στον χώρο του Ι.Σ. ΔΕΛΑΣΑΛ οι καθηγητές Γκούτης Γιώργος, Μαθηματικός και Ράγιου Καλλιόπη, Βιολόγος.

.

.

– Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2025 – Συνάντηση με τη συγγραφέα Άννα Κουππάνου

Για μία ακόμη χρονιά γιορτάσαμε στο σχολείο μας την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου! Την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025 οι Όμιλοι Φιλαναγνωσίας και Δημιουργικής Γραφής είχαν τη μεγάλη χαρά να συναντήσουν διαδικτυακά την κ. Κουππάνου Άννα, Κύπρια συγγραφέα, και να συνομιλήσουν μαζί της. 

Το βιβλίο της “Όταν μας άφησε η θάλασσα” , εκδ. Πατάκη, μελετούν φέτος τα μέλη του Ομίλου Φιλαναγνωσίας “Πάμε βιβλίο!”. Το βιβλίο αφηγείται την περιπέτεια δύο διδύμων, της Κατερίνας και του Μιχάλη, που μετά την εισβολή των Τούρκων στο νησί της Κύπρου το 1974 φυγαδεύονται, όπως και χιλιάδες άλλα παιδιά, στην Ελλάδα.

Η διαδικτυακή αυτή συνάντηση, η οποία οργανώθηκε από τη Λέσχη Φιλαναγνωσίας του 3ου Γυμνασίου Νέας Σμύρνης, έδωσε στους μαθητές και τις μαθήτριές μας την ευκαιρία να συζητήσουν με τη συγγραφέα για αυτήν την όχι ευρέως γνωστή πτυχή των τραγικών γεγονότων της Κύπρου και τον αντίκτυπο που είχε στα παιδιά αλλά και τις οικογένειές τους. Η συγγραφέας συνομίλησε με τα παιδιά, απάντησε σε ερωτήσεις τους και μοιράστηκε μαζί τους σκέψεις και προσωπικά βιώματα.

.

– Ένα βιώσιμο Erasmus+ KA122 έργο: Ο Σχολικός Κήπος

Το Erasmus+ KA122 έργο μας ολοκληρώθηκε επίσημα πριν από έναν μήνα, όμως η επιρροή του παραμένει ζωντανή και συνεχίζει να διαμορφώνει τη σχολική μας κοινότητα. Μέσα από δράσεις διάχυσης, συνεργασίες και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, εξασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων του έργου, διατηρώντας το πνεύμα της συνεργασίας και της καινοτομίας στην εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, μια σημαντική διαδικτυακή συνάντηση με θέμα τους σχολικούς κήπους και τη σχέση τους με την περιβαλλοντική εκπαίδευση συνδιοργανώθηκε από την παιδαγωγική ομάδα Erasmus+ του σχολείου μας και τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων τη Δευτέρα 31/03/2025. Η εκδήλωση φιλοξένησε ως κεντρική ομιλήτρια τη Δόκτορα Χρυσή Α. Παπαδημητρίου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία παρουσίασε τη σημασία των σχολικών κήπων ως εργαλείο βιωματικής μάθησης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Ευχαριστούμε θερμά τη Δόκτορα Παπαδημητρίου για την εξαιρετική της παρουσίαση και την πολύτιμη συμβολή της στη συνάντησή μας. Με την έμπνευση που μας μετέδωσε, τη χαρά της επικοινωνίας και τη διάθεσή της για προσφορά, κατάφερε να δημιουργήσει ένα γόνιμο πεδίο ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών. Η προθυμία της να μοιραστεί την τεχνογνωσία της και η βαθιά της κατανόηση των θεμάτων που ανέπτυξε, εμπλούτισαν το έργο μας και ενίσχυσαν τη βιωσιμότητά του, δίνοντάς μας πολύτιμα εφόδια για το μέλλον. Η παρουσία της αποτέλεσε μια πραγματική πηγή έμπνευσης για όλους μας! Ευχαριστούμε επίσης την πρόεδρο της Κοινότητας Δρυμού, κα Όλγα Διαμέλα και τον κο Θεόδωρο Πίχλιαβα για την παρουσία και τη συμβολή τους στη συζήτηση.

Η αποψινή μας συνάντηση αποτέλεσε μια ευκαιρία να μοιραστούμε εμπειρίες και να εμπνεύσουμε τη σχολική κοινότητα για νέες ευρωπαϊκές προοπτικές.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα του έργου erasmus-quake.com/ένα βιώσιμο Erasmus+ KA122 project

– Όταν οι μαθητές δίνουν μαθήματα καθαριότητας!

Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου σχολικού περιπάτου συνέβει ένα αξιέπαινο περιστατικό στο σχολείο μας.

Λίγο πριν το τέλος του περιπάτου, ο κ. Μυγδανάλευρος συζήτησε με τους μαθητές σχετικά με τα σκουπίδια στον προαύλιο χώρο και μια ομάδα 6 μαθητών προθυμοποιήθηκε να τα μαζέψει. Αφού προμηθεύτηκε τον κατάλληλο εξοπλισμό (σακούλα απορριμμάτων και γάντια), ξεκίνησε τη δράση της. Καθάρισε όλο τον προαύλιο χώρο και τους διαδρόμους στο εσωτερικό του σχολείου!

Οι μαθητές κατά τη διάρκεια της συνεργατικής αυτής δράσης διασκέδασαν, γέλασαν και πέρασαν ευχάριστα!

Έγιναν έτσι πρότυπο για τους συμμαθητές τους και είναι σίγουρο πως στον επόμενο περίπατο τα σκουπίδια θα βρίσκουν κατευθείαν τη θέση τους στους κάδους απορριμμάτων και όχι στην αυλή.

Άρθρο του μαθητή της Β΄ τάξης Ν.Ε.

– Ευρωπαϊκή αναγνώριση για το Γυμνάσιο Μυγδονίας: eTwinning School για τρίτη φορά!

Με απέραντη χαρά και υπερηφάνεια, το Γυμνάσιο Μυγδονίας ανακοινώνει την κατάκτηση της ετικέτας “eTwinning School 2025-26“! Αυτή η τιμητική διάκριση αποτελεί την τρίτη φορά που το σχολείο μας αναγνωρίζεται ως πρότυπο ευρωπαϊκής συνεργασίας και καινοτομίας στην εκπαίδευση.

Η ετικέτα “eTwinning School” απονέμεται σε σχολεία που έχουν επιδείξει εξαιρετική δέσμευση και καινοτομία στις δραστηριότητες του eTwinning, της μεγαλύτερης κοινότητας σχολείων στην Ευρώπη. Αυτή η διάκριση αναγνωρίζει τα σχολεία που προάγουν την ευρωπαϊκή συνεργασία και την πολιτιστική ανταλλαγή, ενσωματώνουν την τεχνολογία στην εκπαίδευση με δημιουργικό και αποτελεσματικό τρόπο και αναπτύσσουν τις ψηφιακές δεξιότητες των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Επιπλέον, ενθαρρύνουν την ενεργό συμμετοχή των μαθητών και την ανάπτυξη της κριτικής τους σκέψης δημιουργώντας ένα ασφαλές και συμπεριληπτικό εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Τα eTwinning Schools αποτελούν πρότυπα για άλλα σχολεία στην Ευρώπη. Η αποστολή τους είναι να εμπνέουν και να καθοδηγούν τα άλλα σχολεία στην υλοποίηση καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, να δημιουργούν ευκαιρίες για συνεργασία και ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των σχολείων και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής κοινότητας εκπαιδευτικών και μαθητών. «Αποστολή Σχολείων eTwinning»

Η τρίτη διάκριση “eTwinning School” αποτελεί μια σημαντική επιβράβευση των προσπαθειών και της αφοσίωσης της σχολικής μας κοινότητας, καθώς ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την υπερηφάνεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών μας, αναδεικνύει το Γυμνάσιο Μυγδονίας ως ένα σχολείο που πρωτοπορεί στην ευρωπαϊκή εκπαίδευση, δημιουργεί νέες ευκαιρίες για συνεργασία και ανταλλαγή με σχολεία από όλη την Ευρώπη, και παράλληλα ενισχύει την ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης στο σχολείο μας.

Διαβάστε περισσότερα για τα eTwinning έργα μας εδώ . . .

Είμαστε περήφανοι για την επιτυχία μας και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να προάγουμε την ευρωπαϊκή συνεργασία και την καινοτομία στην εκπαίδευση.

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς του Γυμνασίου Μυγδονίας για αυτή τη σημαντική επιτυχία!

– Η γιορτή για την 25η Μαρτίου

Με υπερηφάνεια και συγκίνηση τιμήσαμε στο Γυμνάσιο Μυγδονίας τη διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου, την εθνική και τη θρησκευτική, που σηματοδοτούν την Επανάσταση του 1821 και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η εκδήλωσή μας πραγματοποιήθηκε την παραμονή της επετείου στην εσωτερική αυλή του σχολείου μας, σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη παλμό και συγκίνηση.

Το κοινό των μαθητών ήταν υποδειγματικό, παρακολουθώντας με προσήλωση και σεβασμό την εορταστική εκδήλωση. Η ομάδα των μαθητών που ανέλαβε την παρουσίαση των κειμένων μάς καθήλωσε με την εξαιρετική απόδοση των προσεκτικά επιλεγμένων αποσπασμάτων, αποδίδοντας το ιστορικό και πνευματικό βάθος της ημέρας με εντυπωσιακή εκφραστικότητα.

Η χορωδία μας έδωσε μια μοναδική μουσική διάσταση στη γιορτή, με μια υπέροχη επιλογή τραγουδιών που συνδύασαν το πατριωτικό αίσθημα με την καλλιτεχνική δημιουργία. Ο χορός που ακολούθησε μάς συγκίνησε με την εκφραστική κίνηση και τη δυναμική απόδοσή του, ζωντανεύοντας την παράδοση και μεταδίδοντας το πάθος των ηρώων του 1821.

Στο τέλος της γιορτής, η διαδραστική συμμετοχή όλων μας ενίσχυσε ακόμη περισσότερο το κλίμα ενότητας και συλλογικής μνήμης. Ο εθνικός ύμνος, που τραγουδήσαμε όλοι μαζί με πάθος και συγκίνηση, αποτέλεσε το αποκορύφωμα της εκδήλωσης, κάνοντάς μας να νιώσουμε τη δύναμη της ιστορικής μας κληρονομιάς.

Η γιορτή μας ολοκληρώθηκε ανήμερα της επετείου με τον εκκλησιασμό στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δρυμού, την κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο και την παρέλαση των μαθητών μας. Με υπερηφάνεια και αίσθημα καθήκοντος, τιμήσαμε τους προγόνους μας και διατρανώσαμε το μήνυμα της ελευθερίας και της πίστης.

.

.

Οι σχετικές φωτογραφίες αποτυπώνουν εύγλωττα την επιτυχία της γιορτής μας, αποδεικνύοντας την άψογη προετοιμασία, την αφοσίωση των μαθητών και το βαθύ νόημα που προσδώσαμε στη σημαντική αυτή ημέρα. Μια εκδήλωση αντάξια της ιστορίας μας, που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων μας!

– Διδακτική επίσκεψη στα Συμμαχικά Κοιμητήρια και στο Πολεμικό Μουσείο

Την Τρίτη 11 Μαρτίου 2025 τα τμήματα Γ2 και Γ4 επισκεφθήκαμε τα Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζέιτενλικ και το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η επίσκεψη οργανώθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας και στόχο είχε να εμπλουτίσει τις γνώσεις μας για το Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη στρατιωτική ιστορία της Ελλάδας. Μας συνόδευσαν οι φιλόλογοι κ. Αργυριάδου Μ., κ. Μητσοπούλου Θ. και ο μαθηματικός κ. Ορφανός Ι.

Στα Συμμαχικά Κοιμητήρια περιηγηθήκαμε στους πέντε τομείς του: τον γαλλικό, τον βρετανικό, τον ιταλικό, τον σερβικό και τον ρωσικό. Στα στρατιωτικά αυτά κοιμητήρια αναπαύονται πάνω από 20500 στρατιώτες του Α’  Παγκοσμίου Πολέμου (Μακεδονικό Μέτωπο). Ο κάθε τομέας έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Στον γαλλικό τομέα, εκτός από στρατιώτες με καταγωγή από τη μητροπολιτική Γαλλία, αναπαύονται και στρατιώτες από τις γαλλικές αποικίες της εποχής, όπως την Ινδοκίνα, τη Μαδαγασκάρη, τη Σενεγάλη, την Τυνησία και την Αλγερία. Στον βρετανικό τομέα βρίσκεται το μνημείο της μοναδικής γυναίκας των Κοιμητηρίων, της νοσηλεύτριας Mary Harley, την οποία τιμούν ιδιαιτέρως οι Σέρβοι. Στον ιταλικό τομέα χαρακτηριστικά είναι ο βωμός και το άγαλμα του Ιταλού στρατιώτη. Στον σερβικό τομέα μάς εντυπωσίασαν ο ναός- οστεοφυλάκιο 5000 στρατιωτών, κατασκευασμένα με υλικά που έφεραν για αυτόν το σκοπό από τη Σερβία. Τέλος, στον ρωσικό τομέα αναπαύονται και νεκροί του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Χωρισμένοι σε ομάδες συνεργαστήκαμε για τη συλλογή υλικού που θα αξιοποιήσουμε σε σχολικές εργασίες μας.

Στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης περιηγηθήκαμε αρχικά στην εξωτερική έκθεση αρμάτων και πολεμικού υλικού. Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στη μόνιμη έκθεση του μουσείου. Ξεναγοί μας ήταν υπηρετούντες στρατιώτες του ελληνικού στρατού. Μεγάλη εντύπωση μας έκαναν οι πλούσιες συλλογές όπλων, μεταλλείων, στολών και άλλων ιστορικών κειμηλίων. 

Οι δύο αυτές επισκέψεις μάς έδωσαν την ευκαιρία να αναλογιστούμε τη φρίκη του πολέμου αλλά και να βιώσουμε ανάμεικτα συναισθήματα: στενοχώρια για τους νέους- κυρίως- ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας, αλλά και ευγνωμοσύνη για τη θυσία τους. 

Το κείμενο συνέταξαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ4

– Η συμμετοχή μας στον Διαγωνισμό Φυσικής «Αριστοτέλης»

Μεγάλη η φετινή συμμετοχή του Γυμνασίου Μυγδονίας στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής «Αριστοτέλης», που συνδιοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση (ΕΕΦΕΕ) και από το Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). 16 μαθητές και μαθήτριες από όλα σχεδόν τα τμήματα του σχολείου μας διαγωνίστηκαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού.

Η διεξαγωγή του διαγωνισμού έγινε ενδοσχολικά σε όλη τη χώρα και τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2025. Ευχόμαστε καλά αποτελέσματα σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας!

– Επίσκεψη στο Τελλόγλειο ‘Ιδρυμα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Η Β΄ τάξη του Γυμνασίου Μυγδονίας, και συγκεκριμένα τα δύο τμήματα των Γαλλικών Β1 και Β2, επισκέφτηκαν το Τελλόγλειο Ίδρυμα και το Γαλλικό Ινστιτούτο την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2025.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκεπτόμαστε σαν σχολείο το Τελλόγλειο. Πάντα μένουμε με την ίδια αίσθηση χαράς και ικανοποίησης, καθώς οι μαθητές μας γνωρίζουν όμορφα και αβίαστα τον κόσμο της τέχνης, αλλά και διαμέσου αυτής δραματικές στιγμές της Ιστορίας του Ελληνικού έθνους. Ξεναγήθηκαν λοιπόν αυτή την φορά στην έκθεση «Σικιελιώτης–Τάσσος μια φιλία με κοινές ρίζες» και μέσα από τους πίνακες και τα χαρακτικά των δύο καλλιτεχνών είδαν, άκουσαν, κατανόησαν τις δύσκολες ιστορικές στιγμές του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, αλλά και της τρομοκρατίας στα χρόνια της δικτατορίας.

Η ημέρα μας συνεχίστηκε με την επίσκεψη στο Γαλλικό Ινστιτούτο (IFT). Η καθιερωμένη πια επίσκεψη του σχολείου μας στους χώρους του Γαλλικού σχολείου αποτελεί μια ευχάριστη παιδαγωγική διαδικασία, δίνει στους μαθητές μας την δυνατότητα να γνωρίσουν τους χώρους ενός ευρωπαϊκού σχολείου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι μαθητές αφού περιηγήθηκαν στον χώρο του Γαλλικού σχολείου, συμμετείχαν σε εργαστήρια γλώσσας που εμψύχωσαν διδακτορικοί φοιτητές από το Université de Nice. Η γνωριμία με τα departements de la France ήταν ο παιδαγωγικός στόχος του εργαστηρίου. Οι μαθητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό στα διάφορα διαδραστικά παιχνίδια, άκουσαν και μίλησαν την γλώσσα-στόχο, ανέπτυξαν μια κάποια αυτονομία έκφρασης στα Γαλλικά που τους γέμισε αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία!

.

.

Για ακόμη μια φορά, μια όμορφη παιδαγωγική εμπειρία για μαθητές και καθηγητές έφτασε στο τέλος της.

– Επιτυχής υλοποίηση του Webinar «ErasmusQuake»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το επιμορφωτικό Webinar «ErasmusQuake», μια πρωτοβουλία διάχυσης του έργου Erasmus+ KA122 του σχολείου μας! Η διαδικτυακή αυτή δράση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2025, αποτέλεσε το επιστέγασμα ενός κύκλου ενδοσχολικών επιμορφώσεων και δράσεων ευρύτερης διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος.

Συμμετοχή και εισηγήσεις

Το Webinar συγκέντρωσε ένα ευρύ φάσμα συμμετεχόντων, μεταξύ των οποίων εκπαιδευτικοί από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, εκπρόσωποι της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, γονείς, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και καθηγήτρια από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ).
Η εκδήλωση περιλάμβανε παρουσιάσεις σχετικά με:
• Τους βασικούς παιδαγωγικούς άξονες των σεμιναριακών κύκλων που παρακολούθησαν οι εκπαιδευτικοί σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Φινλανδία, Ισπανία).
• Την εμπειρία της μαθητικής κινητικότητας στην Ιρλανδία και τις συμπεριληπτικές εκπαιδευτικές πρακτικές που παρατηρήθηκαν.
• Τον τρόπο με τον οποίο η εμπειρία του Erasmus+ μπορεί να ενσωματωθεί στην καθημερινή σχολική πραγματικότητα.

Εισηγητές

Οι εισηγητές του webinar «ErasmusQuake» ήταν οι οκτώ εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Μυγδονίας που συμμετείχαν στις κινητικότητες του προγράμματος, καθώς και μία εκπρόσωπος της μαθητικής ομάδας που ταξίδεψε στο Δουβλίνο. Οι εκπαιδευτικοί μοιράστηκαν τις γνώσεις και τις εμπειρίες που απέκτησαν από τις επιμορφώσεις τους σε Γαλλία, Ιταλία, Φινλανδία και Ισπανία, εστιάζοντας σε καινοτόμες παιδαγωγικές πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν στη σχολική πραγματικότητα. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία της μαθήτριας, η οποία μετέφερε με ενθουσιασμό την εμπειρία της από τη μαθητική κινητικότητα στην Ιρλανδία. Περιέγραψε πώς οι συμπεριληπτικές εκπαιδευτικές πρακτικές που συνάντησε εκεί άλλαξαν την αντίληψή της για τη διδασκαλία και την εκπαίδευση, ενώ η ματιά της ως μαθήτριας έδωσε μια αυθεντική και πολύτιμη διάσταση στη συζήτηση.

Διαδραστικότητα και καινοτομία

Η συμμετοχή του κοινού ήταν ιδιαίτερα ενεργή, με τη χρήση διαδραστικών εργαλείων όπως η δημιουργία συννεφόλεξου μέσω του Mentimeter. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να περιγράψουν την εμπειρία τους με τρεις λέξεις, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή οπτικοποίηση των συναισθημάτων και εντυπώσεών τους. Όροι όπως «ενθουσιασμός», «γνώση», «ομαδικότητα» και «συναδελφικότητα» κυριάρχησαν, αποτυπώνοντας τη θετική επίδραση της δράσης.

Αναγνώριση και Βεβαιώσεις Συμμετοχής

Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα. Η αναγνώριση της αξίας του webinar από την εκπαιδευτική κοινότητα και τους θεσμικούς φορείς επιβεβαιώνει την επιτυχία της δράσης και τη συμβολή της στη διάδοση καλών πρακτικών Erasmus+.

.

.

Το «ErasmusQuake» απέδειξε πως το Erasmus+ δεν είναι απλώς ένα πρόγραμμα κινητικότητας, αλλά ένας μηχανισμός εκπαιδευτικής καινοτομίας, ενίσχυσης της συνεργασίας και ανταλλαγής γνώσεων που μπορούν να διαμορφώσουν το μέλλον της εκπαίδευσης.

#ErasmusPlusIKY #ErasmusPlusGreece #ErasmusQuake #ΣυνεχίζουμεErasmus

– Το Γυμνάσιο Μυγδονίας & η έρευνα ψηφιακής αφήγησης της Οδύσσειας!

Το Γυμνάσιο Μυγδονίας είχε την ευκαιρία να μετέχει στην καινοτόμο ερευνητική παρέμβαση του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ΑΠΘ, με στόχο την εισαγωγή της ψηφιακής αφήγησης στο μάθημα της Οδύσσειας!

Θερμές ευχαριστίες στον καθηγητή Θ. Σαπουνίδη και την υποψήφια διδάκτορα κα Μ. Πάλιουρα. Στο σχολείο, η κα Σοφία Σιδηροπούλου είναι η διδάσκουσα στην Α’ τάξη στο μάθημα της Οδύσσειας και είναι αυτή που αφιερώνοντας χρόνο με αγάπη, συνέπεια και επαγγελματισμό, τροφοδοτεί την καινοτόμο και πολλά υποσχόμενη έρευνα της κας Πάλιουρα, με τη συστηματική και οργανωμένη διαδικασία των ερωτηματολογίων στο μαθητικό κοινό.

Δείτε περισσότερα και στους παρακάτω ιστοτόπους, από όπου και η φωτογραφία.

https://www.cnn.gr/ellada/story/465600/mathites-gymnasion-tis-thessalonikis-ftiaxnoun-rompot-pou-afigeitai-tin-odysseia


https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/471066_apth-mathites-programmatizoyn-tin-odysseia-meso-toy-ekpaideytikoy-rompot

https://www.theopinion.gr/reportaz/rompot-toy-apth-ginontai-afigites-tis-odysseias/?fbclid=IwY2xjawI64ElleHRuA2FlbQIxMAABHQAemsUQL4ReWOsruC1kFgDAfk-tCF-jVuv8td2pTXwtH1qIA90JlezYUA_aem_kh_EEn2nq5Fa2F2-y0eERQ

– Νέα βιβλία στη βιβλιοθήκη μας από τον Δήμο Ωραιοκάστρου

Με νέους τίτλους βιβλίων εμπλουτίστηκε η σχολική μας βιβλιοθήκη, προσφορά του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμαρχο κο. Παντελή Τσακίρη και την κυρία Χριστίνα Αλίρη, την Αντιδήμαρχο Διοικητικής Αναδιάρθρωσης, Οργάνωσης και Βιβλιοθήκης που επιμελήθηκε τη διαδικασία, καθώς και τον κο Αναστάσιο Χαλκίδη, που είχε την καλοσύνη να φέρει τα βιβλία στο σχολείο μας.

– Πρόσκληση σε Webinar διάχυσης ERASMUS+ KA122

Το Γυμνάσιο Μυγδονίας ολοκληρώνει την υλοποίηση του έργου 18μηνης διάρκειας (01/09/23-28/02/25) Erasmus+ 2023-1-EL01-KA122-SCH-000125123 με τίτλο «“Εν τάξει και εν κινήσει” – ένας Erasmus δημιουργικός σεισμός φέρνει την κίνηση της αλλαγής και εμπεδώνει την καινοτομία στην καθημερινή σχολική πράξη!».

Στο πλαίσιο του έργου πέντε δημιουργικά «διαπλεκόμενοι» στόχοι οδήγησαν το σχολείο μας στην υλοποίηση τεσσάρων επιμορφωτικών δράσεων στο εξωτερικό (Γαλλία, Ιταλία, Φινλανδία και Ισπανία), ενώ δραστικής σημασίας ήταν η πολύτιμη και πολυσήμαντη μαθητική κινητικότητα στην Ιρλανδία σε σχολείο προσεκτικά επιλεγμένο για τη θαυμαστή εφαρμογή συμπεριληπτικών στρατηγικών.

Η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση με τίτλο «ErasmusQuake» θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τετάρτη 26/02/2025 στις 7μμ. στην εικονική αίθουσα Webex https://minedu-secondary2.webex.com/meet/maridangli . Είναι η τελική δράση διάχυσης του έργου μας και αποτελεί το επιστέγασμα μιας σειράς ενδοσχολικών επιμορφωτικών συναντήσεων για τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας και δράσεων διάχυσης στη μαθητική μας κοινότητα. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και εκπροσώπους φορέων.

.

Στόχοι της «ErasmusQuake» είναι:
✓ Να φέρουμε ένα ευρύτερο κοινό σε επαφή με το Erasmus+ έργο του σχολείου μας
✓ Να εστιάσουμε στους βασικούς παιδαγωγικούς άξονες των 4 σεμιναριακών κύκλων που παρακολούθησαν οι εκπαιδευτικοί μας
✓ Να προσφέρουμε στους μετέχοντες εκπαιδευτικό υλικό και προτάσεις για υλοποίηση στη δική τους καθημερινή σχολική πραγματικότητα
✓ Να γνωστοποιήσουμε τον τρόπο προετοιμασίας, την υλοποίηση και τα αποτελέσματα της μαθητικής μας κινητικότητας στην Ιρλανδία
✓ Να παρουσιάσουμε την ομότιτλη σελίδα μας https://erasmus-quake.com/ ως εύχρηστο εργαλείο αναλυτικής καταγραφής του έργου μας εν εξελίξει και αποτύπωσης μιας πλούσιας Erasmus εμπειρίας, προσωπικής και συλλογικής.

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Η «ErasmusQuake» οργανώνεται με την υποστήριξη του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου μας και με τη συμμετοχή της μαθητικής κοινότητας.

#ErasmusPlusIKY #ErasmusPlusGreece #ErasmusPlus #ΣυνεχίζουμεErasmus

– Μαθαίνοντας από τους συμμαθητές μας!

Σήμερα, στις 11/2/2025, στο πλαίσιο του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, οι μαθήτριες του Γ’2 Ελευθερία και Νικολέτα, έκαναν μια παρουσίαση στους συμμαθητές και στις συμμαθήτριές τους, σχετικά με την σωστή χρήση της εφαρμογής “Coggle”, η οποία αποσκοπεί στην δημιουργία εννοιολογικών χαρτών.

Προσωπικά, ως μαθήτρια του Γ’2, εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα από τις λειτουργίες και τις δυνατότητες που παρέχει η συγκεκριμένη εφαρμογή, η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα βοηθητικό εργαλείο σε μία πληθώρα μαθημάτων όπως είναι η Α.Ε.Γ., η Λογοτεχνία, η Ιστορία κ.ά. Πιστεύω πως, μέσω της εφαρμογής αυτής, θα ωφεληθούμε όλοι οι μαθητές, καθώς είναι ένας ευχάριστος και δημιουργικός τρόπος να οργανώνουμε και να κατανοούμε καλύτερα τα μαθήματά μας!

.

Άρθρο της μαθήτριας Γ’ τάξης, Ζ.Κ.

– Συμμετέχουμε στον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου SID2025

Το σχολείο μας πήρε μέρος στη διαδικτυακή ενημέρωση για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Γυμνασίου την Πέμπτη 13.02.2025. Με αφορμή τον εορτασμό για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου SID2025 οργανώθηκε σεμινάριο διάρκειας μιας διδακτικής ώρας από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Α4 του Γυμνασίου Μυγδονίας ενημερώθηκαν για καλές πρακτικές χρήσης του διαδικτύου και απάντησαν σε ερωτήσεις ενός παιχνιδιάρικου κουίζ! Συζητήθηκαν θέματα όπως η ψηφιακή πολιτειότητα, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των παιδιών στο διαδίκτυο, το block και το report, η ψηφιακή συναίνεση, η θετική διαδικτυακή αλληλεπίδραση, η υπερβολική ενασχόληση, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, οι επαφές με αγνώστους, η εικόνα σώματος στα social media, η παραπληροφόρηση κ.α.

.

.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες στο https://saferinternet4kids.gr/

.

– Βραβευμένο παιχνίδι από το 2ο ΓΣ Ωραιοκάστρου

Το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2025 εκπαιδευτικοί του σχολείου μας συμμετείχαν στην ημερίδα με τίτλο «Μαθητές, Εκπαιδευτικοί, Γονείς και Δήμος σε Παιχνίδι Συνεργασίας: Μια Δημιουργική Συνάντηση!» μετά από πρόσκληση του Γυμνασιάρχη του 2ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου κου Θυμιατή Γεώργιου στο χώρο του σχολείου τους.

Παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό παιχνίδι «ΠαίΖΩ και ΓνωρίΖΩ την πόλη μου» με το οποίο διακρίθηκε το 2ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου στον 3ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Αφηγηματικού Παιχνιδιού, που διοργάνωσε για τη σχολική χρονιά 2022-2023 ο ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας).

Ως ευγενική προσφορά από το Δήμο Ωραιοκάστρου, μοιράστηκε από ένα δωρεάν αντίτυπο του επιτραπέζιου παιχνιδιού σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου, ώστε να αξιοποιηθεί αυτό ως εκπαιδευτικό υλικό από κάθε σχολική μονάδα.

Η παρουσία των εκπαιδευτικών του σχολείου μας συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των σχολείων της περιοχής μας, προωθώντας ταυτόχρονα τις καινοτόμες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και την αγαστή συνεργασία μεταξύ της εκπαιδευτικής κοινότητας και της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας.

Όλοι εντυπωσιαστήκαμε από το αποτέλεσμα της δράσης δίνοντας συγχαρητήρια στους/στις μαθητές/τριες, αλλά και τις συναδέρφους για το υπέροχο αποτέλεσμα.

Σας ευχαριστούμε πολύ για το μοίρασμα!

– Διάκριση μαθητριών μας στο Διαγωνισμό Φυσικής της ΕΕΦ

Δυο μαθήτριες του Γυμνασίου Μυγδονίας διακρίθηκαν στην 1η φάση του 13ου  Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φυσικής Γυμνασίου «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.

Η Χριστίνα Γουνά-Γουναροπούλου από την Α’ τάξη και η Βασιλική Κουλουμπατσάνη από τη Β’ τάξη πέτυχαν επίδοση μεγαλύτερη του 70/100 και κατάφεραν να προκριθούν στη 2η φάση του διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Μαρτίου.

Πολλά συγχαρητήρια στη Χριστίνα, τη Βασιλική και σε όλα τα παιδιά που πήραν μέρος στο διαγωνισμό! Τους ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ για τη συνέχεια!

Περισσότερα για το διαγωνισμό . . . ΕΕΦ

– Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, SID2025

«Μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο» είναι το σύνθημα της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου που φέτος γιορτάζεται την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου.

Για ακόμα μία χρονιά το Γυμνάσιο Μυγδονίας συμμετέχει στον εορτασμό και ενθαρρύνει μικρούς και μεγάλους – μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και γονείς – να αξιοποιήσουν τη θετική δύναμη του διαδικτύου. Τμήματα του σχολείου μας θα πάρουν μέρος στη διαδικτυακή εκδήλωση για μαθητές Γυμνασίου ενώ εκπαιδευτικοί και γονείς/κηδεμόνες μπορούν να αξιοποιήσουν υλικό από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Υλικό SID 2025 – ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ

Υλικό SID 2025 – ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (SID) διοργανώνεται από το κοινό δίκτυο Insafe/INHOPE των Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου στην Ευρώπη, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε Φεβρουάριο για την προώθηση της ασφαλούς και θετικής χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας, ειδικά μεταξύ των παιδιών και των νέων. Κατά την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, εκατομμύρια άνθρωποι ενώνονται για να εμπνεύσουν θετικές αλλαγές στο διαδίκτυο, να ευαισθητοποιήσουν σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο και να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο.

Περισσότερα . . .

https://better-internet-for-kids.europa.eu/en/saferinternetday/about

https://saferinternet4kids.gr/nea/sid_news_2025/

– Ανακαλύπτουμε έθιμα του τόπου μας. Μαθαίνουμε από τις προηγούμενες γενιές!

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Μυγδονίας που πήραν μέρος στη δενδροφύτευση της Κοινότητας Δρυμού το Σάββατο 01/02/2025 είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τις κυρίες του ΚΑΠΗ Δρυμού και να γνωρίσουν το έθιμο της 1ης Φεβρουαρίου, ημέρα γιορτής του Αγίου Τρύφωνα, προστάτη των αμπελουργών.

Το κόκκινο αυγό που φυλάσσεται στο εικονοστάσι από τη Μεγάλη Πέμπτη, ένα τμήμα από το Χριστόψωμο και ένα κλαδάκι από το αμπέλι θάβονται και ραντίζονται με Αγιασμό. Ευλογείται έτσι το καλλιεργούμενο έδαφος και δίνονται ευχές για καλή σοδειά!

Βιωματική μάθηση κοντά στη φύση, σύνδεση με την παράδοση, εμπλοκή σε δράσεις της ευρύτερης κοινότητας, εθελοντισμός, συνεργασία!

Συνεχίζουμε στο μέλλον στηριγμένοι στην παράδοσή μας!

.

.

– Συμμετέχουμε σε δενδροφύτευση!

Η Κοινότητα Δρυμού οργάνωσε εθελοντική φύτευση στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Γυμναστηρίου “Παναγιώτης Νέτσικας” που βρίσκεται απέναντι από το σχολείο μας! Το Γυμνάσιο Μυγδονίας ήταν εκεί!

Μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, εκπρόσωποι της μαθητικής Ομάδας ErasmusQuake και της Ομάδας Περιβαλλοντικού Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων 2024-25, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για την εθελοντική εργασία, πήραν οδηγίες από τους υπεύθυνους της δράσης και φύτεψαν, πότισαν, φρόντισαν τα δεντράκια. Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τις κυρίες που εκπροσώπησαν το ΚΑΠΗ Δρυμού και να συλλέξουν πληροφορίες για το τοπικό έθιμο της γιορτής του Αγίου Τρύφωνα, προστάτη των αμπελουργών.

Ευχαριστούμε την Πρόεδρο της Κοινότητας Δρυμού, κυρία Όλγα Διαμέλα, για την ανοιχτή πρόσκληση προς όλη τη σχολική μας κοινότητα.

Ομορφαίνουμε το χώρο γύρω μας!

Φροντίζουμε το περιβάλλον!

Συμμετέχουμε σε δράσεις της τοπικής Κοινότητας!

.

.

Ημερολόγιο

Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ο καιρός

Μετάφραση – Translation

Google Maps